Hm, nekako se cjelo vrijeme vodi rasprava o nadolazecoj Nokiji N900, pa da malo potaknemo diskusiju u drugom smjeru.
Svi smo ocekivali wow od Nokije N97, no budimo realni, N97 je podbacila, ocekivala se brda i doline, dobio se precjenjeni i prosjecan uredjaj.

Da nebi bili u isoj euforiji, ajmo realno vidjeti sto nam se to nudi. No prvo lagan povratak u proslost.

Prije godinu dana imao sam jedini na testu Nokiju N810 Internet Tablet, ono sto je tata Nokije N900. Maemo Linux OS, sa vrlo lijepo upakiranim kucistem. Tada sam na testu dosao do zakljucka, pomislih, da ovaj uredjaj ima GSM prijamnik, bio bi ultimativni smartphone... no tada on to nije imao... Danas, N900 je upravo to..

Citiram samog sebe:
"Prvo nam se namece pitanje, u moru smartphonea i raznih kombiniranih uredjaja, ima li mjesta za N810? Odgovaramo vrlo jednostavno, ima. U kombinaciji sa smartphoneom, necete morati nositi okolo svoje prijenosno racunalo. N810 koristan je i mladima, ne samo poslovnim korisnicima. Skratit ce vam duga putovanja, kampiranja i jednostavno putovanja do posla. Uz to tu je veliki plus u opremi, kada jednom stavite N810 u svoj automobil, tesko cete ga se rastati. A i cjena mu je privlacna, svega 3500,00 kn, svrstava se izmedju sub notebooka i tablet PC-a. Malo je skuplji od Asusa Eee PC-a a znatno jeftiniji od Tablet PC-a. Da, za tu cijenu mozete i kupiti notebook, no ovo nije za ljude koji zele notebook, oni vjerovatno vec imaju notebook.
Vjerujemo da ce naci mjesto i medju open source korisnicima i entuzijastima. Jos samo da su ugradili Sim utor"

Cijelu recenziju mozete procitati na LINK-u

Ono sto N900 na prvi pogled (iako sam ga imao briefly u rukama) grijesi, je taj jednostavno glupi polozaj space tipke, opet se pitam sto to dizajneri u Nokiji rade, spavaju? sto nisu samo malo modernizirali case od N810 i nastavili sa pumpanjem hardwarea.

Uz to, materijali izrade n810 su jednostavno savrseni, ranga E71, dok N900 je cheap plastika..sto opet ne znaci nista lose..no..zapitamo se..

Dok ne dobijemo prve hard core testne primjerke.. preostaje nam zakljucivati i pretpostavljati, a obzirom da je pretpostavka majka svih zajeb... onda bolje samo ocekivati .