Momci da se ne svadjamo, davno sam pisao clanak na temu dali je iPhone smartphone ili nije, cak prva verzija je bila daleko od smartphonea, odnosno da se moze nazvati smartphoneom.

iPhone 3GS je vec korak naprijed, moze se reci da je smartphone.

Definicija:
"A smartphone is a mobile phone offering advanced capabilities, often with PC-like functionality (PC-mobile handset convergence). There is no industry standard definition of a smartphone.[1][2] For some, a smartphone is a phone that runs complete operating system software providing a standardized interface and platform for application developers.[3] For others, a smartphone is simply a phone with advanced features like e-mail, Internet and e-book reader capabilities, and/or a built-in full keyboard or external USB keyboard and VGA connector. In other words, it is a miniature computer that has phone capability".

Obzirom da nije imao opciju copy&past, bluetooth slanje, mms, wifi, definitivno iPhone nije smartphone, ovaj sada je malo bolji mobilni uredjaj,odnosno zbog multitoucha i dizajna, gadget. Btw svi guraju tu multimediju na iPhoneu, no zapravo gdje je? video produkcija je ok, glazba je na standardu iPod-a, no kamera? Nedavno imao Omniu 2 HD na testu, to je mutlimedijalni smartphone, pa cak LG Viewty ima kameru od 8mpx sa autofokusom i bljeskalicom.. sto ima iPhone po tom pitanju? kameru od prije 4 godine.

Druzio sam se sa iPhoneom 3GS preko 2 mjeseca (opsezan test), i dalje sam si ostavio poslovni uredjaj na Windows mobile OS-u, radi attachmenta, excela i mailova. No iPhone 3GS nudi puno bolji experience na surfanju.

Sad smo covjeku skrenuli s teme, no mozda sam mu pomogao da shvati neke stvari. Satio je smartphone, pogonjen Symbian OS-om koji nije toliko dobar u touch screen varijanti. Po ovome sto mu treba, iPhone 3GS je njegov izbor.