Tema jest poprilicno davna...ali evo da napisem pokoju rijec, mozda netko pronadje i rijesenje svojih dvojbi u napisanome.
Kako sam u proslome postu i spomenuo imao sam priliku doci do modela AKG K701 ili K702 po relativno povoljnoj cijeni. S obzirom na silu slusalica koje sam imao doma, odlucio sam prije nove akvizicije malo rasprodati asortiman, jer objektivno, ako i imate par pari slusalica u vlastitom sustavu ne mozete ih eksploatirati niti priblizno onoliko koliko bi zeljeli ili koliko neki parovi zasluzuju. Istovremeno sam bio u posjedu modela Sennheiser HD580, Sennheiser HD600, Grado SR325i, Grado SR80, Beyerdynamic DT770 (na slusanju sam jedno vrijeme uza sve navedeno imao Beyerdynamic – ovu Teslu u Grado RS1). Od portabilnih modela koristio sam Koss Porta Pro i Sennheiser PX100 i PX200. Uz navedene modele kombinirao sam sljedeca headphone pojacala: Grado RA1 (verzija pogonjena baterijama), Creek OBH11, Creek OBH21 i Pro-Ject Hedbox MkII.
Nije se bilo tesko odvojiti od dijela gore navedene audio opreme, jer sam sa poprilicnim vremenom provedenim u slusanju navedenih komponenti u raznim kombinacijama i konfiguracijama, imao jasnu sliku o tome na koji nacin disu i gdje postizu maksimum, pogotovo uzevsi u obzir svoje slusalacke navade kao i zastupljenost pojedinih “zanrova”. Zasto sam prodao bas komponente koje sam prodao, mogu i dodatno obrazloziti ako nekoga zanima, ali za sada cu to izostaviti iz price. Prodao sam Sennheiser HD600 u kombinaciji sa Creek OBH21 headphone amp – om i Grado SR325i sa Grado RA1 ampom, Beyerdynamic DT770 i od portabilnih Koss Porta Pro.
Nakon navedenoga ostao sam sa kombinacijom Creek OBH21 i Pro-Ject Headbox MkII i Sennheiser HD580 (navedeni model bastini iste drivere kao i model HD600 uz malo manje pretenciozan dizajn i zavrsnu obradu), koje iznad svega sto sam posjedovao i imao prilike poslusati (od slusalica i head ampova, a posjedovao sam i imao prilike cuti doista puno toga), najbolje ispunjavaju trazenja koja imam prema slusalicama prilikom reprodukcije studijskih izvedbi jazz i blues glazbe, te akustike (na sto ukupno otpada barem 70% vremena koje provedem slusajuci posredstvom slusalica).
Ono sto sam trazio i zelio dobiti jesu slusalice koje bi mi pruzile jednaku razinu kvalitete (poput Senheisera HD580 ili HD600 za jazz i studijsku akustiku) u reprodukciji live izvedbi akustike i klasicne glazbe. Dakle, slusalice koje bi odlikovala izuzetno definirana prostornost zvuka i preciznost reprodukcije, te velika razlucivost. Imao sam tri ideje…ici na Denon (AH-D5000 ili AH-D7000), elektrostate (nekakvi rabljeni Stax – ovi) ili AKG K701 ili K702. Sve ostalo sto vrijedi u svijetu slusalica sam imao prilike poslusati i nisam nasao nesto sa cime bi bio potpuno zadovoljan kada je rijec o reprodukciji live akustike i klasicne glazbe.
AH-D5000 sam poslusao, do duse na kratko, ali sasvim dovoljno da zakljucim kako je priroda i karakter zvuka koji isti primjerak daje vrlo srodan onome sto mozete cuti na kvalitetnijim Sennheiser modelima. Slusalice su se odlicno ponasale kakvu god glazbu pokusao reproducirati. Reprodukcija je uvijek bila u balansu, nikad pretenciozna, na visokoj razini. Ipak, to nije bilo to sto sam trazio ovom akvizicijom, tim vise jer isto mogu imati i sa Sennheiser HD580 ili HD600 modleom bez ulaganja u novi komad opreme.
Sa elektrostatima imam jako malo iskustva i mogu reci da nisam bas bio odusevljen onime sto sam cuo (ipak treba uzeti u obzir da mi je iskustvo vrlo limitirano, i da je to vjerovatno bio i najjaci razlog da preskocim Stax – ove kao novu akviziciju).
Dakle, sve u svemu odluka je pala na AKG. Reklamirane kao najpreciznije i najkonciznije izradjene slusalice ikada uz najveci broj patenata i inovacija, rezultat su rada ipak male austrijske tvrtke koja je vecinu svjetskih trzista pokrila tek kao dio Harman grupe. Modela su dva: K701 koji je na trzistu vec par godina i koji ima dobre prodajne rezultate (pogotovo uzevsi u obzir cijenu) i K702, recentni model, koji je relativno nedostupan i nije ga jednostavno nabaviti (konkretno na HR trzistu gdje je AKG zastupljen preko Audio Art Centra K702 model jos uvijek ne uvoze, moguca je kupnja samo K701 modela). Razlika izmedju dva navedena modela nije znatna. Osim u boji i sitnicama na zastiti cup – ova jedina razlika koju je vrijedno spomenuti je da je K702 model opremljen kablom koji je moguce jednostavno istekati iz slusalica, dok model K701 ima klasican kabel koji je neodvojiv od cup – ova (kod modela K702 ozicenje je odradjeno nesto drugacije sto je i logicno s obzirom na odvojiv kabel). Driveri, konstrukcija cup – ova i sve ostalo bitno je kod oba modela jednako i osobno nisam mogao uociti razlike.
Na kraju sam odlucio pokusati sa K702 modelom (dva razloga radi koji sam se odlucio za ovaj model pored K701 modela jesu, kvalitetniji kabel koji dolazi sa K702 modelom i to sto mi je K702 vizualno privlacniji i jednostavniji za odrzavanje od bijeloga K701).
Ako ih se malo ozbiljnije prouci (govorim ovdje o vanjskome izgledu) vrlo je lako za zakljuciti kako se doista radi o slusalicama u koje je netko ulozio puno truda i rada da bi istisnuto iz drivera, sto kvalitetnije i ugodnije prezentirao korisniku. Sustav koji slusalice koriste da bi se pozicionirale na glavu unikatan je i nije ga moguce naci niti na jednome recentnome primjerku high end slusalica (HD800 ima nesto sto bi se moglo opisati kao slicno). Koristeni materijali su na razini kvalitetom i zavrsnom obradom. Moja zamjerka ide jedino kvaliteti plastike na vanjskoj stranu cup – ova, koja je doista mogla biti kvalitetnija i kvalitetnije obradjena, te cinjenici da je i mrezica na vanjskoj strani cup – ova nacinjena od plastike (izostali su skuplji materijali poput brusenoga aluminija, koji bi s obzirom na cijenu i poziciju ovih slusalica bili puno logicniji odabir). Cup – ovi su iznutra opremljeni vrlo ugodnom pjenom (kazu 3D) koja je poprilicno rigidna i prilagodljiva povrsini na koju nalijeze, a koja je obucena u mekani plis koji odlicno dise na kozi. Rezultat svega je izuzetno ugodna circumauralna konstrukcija, koja ugodnoscu na glavi nadmasuje cak i poslovicno ugodne Sennheiser high end modele. Definitivno najugodnije slusalice koje sam imao na glavi. Ja sam nasao i jednu stinu zamjerku, a ta je da je radi sustava za fiksiranje, koji nije izveden sa pozicijama (kao kod vecine ostalih proizvodjaca), pritisak koji taj sustav aplicira pri vrhu cup – ova ipak malo premali (uz ogradu da je moguce da je ovo subjektivno i da bi nekome sa drugacijom “konstrukcijom” glave pritisak bio savrseno apliciran i balansiran duz citavih cup – ova). Kabel sa koji su slusalice isporucene vrlo je kvalitetan, a njegova duljina je (sto je kod vecin high end modela i uobicajno) 3 m.

Odgovori uz citat

Bookmarks