Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Akg k701/702

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Akg k701/702

Eto...nije da imam neku veliku potrebu za novim slusalicama...

...ali nedavno prodao HD600 i SR325...i ostao "samo" na HD580 precision, a pruza se prilika da relativno povoljno dodjem do K702 modela...

...pa da priupitam ima li netko iskustva sa nekim od ova dva modela (K701 ili K702, s obzirom na to da se prema recenzijama i analizi komponenata radi o jednakim slusalicama, samo sto je model K702 ponesto doradjen za studijsku upotrebu).

Ako ima...svako je iskustvo dobrodoslo...oprema na kojoj ste ih slusali ili ih jos uvijek slusate...usporedbe sa drugim modelima (slicne klase)...bilo sto.

Takodjer zanima me i informacija tko to prodaje za podrucje RH (Zagreb) i da li se moze uz neki polog uzeti doma na slusanje (imam podosta iskustva sa slusalicama ali AKG nikada nisam posjedovao).

Eto...hvala na svim mozebitnim osvrtima.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

AKG K702 - prvi dio

Tema jest poprilicno davna...ali evo da napisem pokoju rijec, mozda netko pronadje i rijesenje svojih dvojbi u napisanome.

Kako sam u proslome postu i spomenuo imao sam priliku doci do modela AKG K701 ili K702 po relativno povoljnoj cijeni. S obzirom na silu slusalica koje sam imao doma, odlucio sam prije nove akvizicije malo rasprodati asortiman, jer objektivno, ako i imate par pari slusalica u vlastitom sustavu ne mozete ih eksploatirati niti priblizno onoliko koliko bi zeljeli ili koliko neki parovi zasluzuju. Istovremeno sam bio u posjedu modela Sennheiser HD580, Sennheiser HD600, Grado SR325i, Grado SR80, Beyerdynamic DT770 (na slusanju sam jedno vrijeme uza sve navedeno imao Beyerdynamic – ovu Teslu u Grado RS1). Od portabilnih modela koristio sam Koss Porta Pro i Sennheiser PX100 i PX200. Uz navedene modele kombinirao sam sljedeca headphone pojacala: Grado RA1 (verzija pogonjena baterijama), Creek OBH11, Creek OBH21 i Pro-Ject Hedbox MkII.

Nije se bilo tesko odvojiti od dijela gore navedene audio opreme, jer sam sa poprilicnim vremenom provedenim u slusanju navedenih komponenti u raznim kombinacijama i konfiguracijama, imao jasnu sliku o tome na koji nacin disu i gdje postizu maksimum, pogotovo uzevsi u obzir svoje slusalacke navade kao i zastupljenost pojedinih “zanrova”. Zasto sam prodao bas komponente koje sam prodao, mogu i dodatno obrazloziti ako nekoga zanima, ali za sada cu to izostaviti iz price. Prodao sam Sennheiser HD600 u kombinaciji sa Creek OBH21 headphone amp – om i Grado SR325i sa Grado RA1 ampom, Beyerdynamic DT770 i od portabilnih Koss Porta Pro.

Nakon navedenoga ostao sam sa kombinacijom Creek OBH21 i Pro-Ject Headbox MkII i Sennheiser HD580 (navedeni model bastini iste drivere kao i model HD600 uz malo manje pretenciozan dizajn i zavrsnu obradu), koje iznad svega sto sam posjedovao i imao prilike poslusati (od slusalica i head ampova, a posjedovao sam i imao prilike cuti doista puno toga), najbolje ispunjavaju trazenja koja imam prema slusalicama prilikom reprodukcije studijskih izvedbi jazz i blues glazbe, te akustike (na sto ukupno otpada barem 70% vremena koje provedem slusajuci posredstvom slusalica).

Ono sto sam trazio i zelio dobiti jesu slusalice koje bi mi pruzile jednaku razinu kvalitete (poput Senheisera HD580 ili HD600 za jazz i studijsku akustiku) u reprodukciji live izvedbi akustike i klasicne glazbe. Dakle, slusalice koje bi odlikovala izuzetno definirana prostornost zvuka i preciznost reprodukcije, te velika razlucivost. Imao sam tri ideje…ici na Denon (AH-D5000 ili AH-D7000), elektrostate (nekakvi rabljeni Stax – ovi) ili AKG K701 ili K702. Sve ostalo sto vrijedi u svijetu slusalica sam imao prilike poslusati i nisam nasao nesto sa cime bi bio potpuno zadovoljan kada je rijec o reprodukciji live akustike i klasicne glazbe.

AH-D5000 sam poslusao, do duse na kratko, ali sasvim dovoljno da zakljucim kako je priroda i karakter zvuka koji isti primjerak daje vrlo srodan onome sto mozete cuti na kvalitetnijim Sennheiser modelima. Slusalice su se odlicno ponasale kakvu god glazbu pokusao reproducirati. Reprodukcija je uvijek bila u balansu, nikad pretenciozna, na visokoj razini. Ipak, to nije bilo to sto sam trazio ovom akvizicijom, tim vise jer isto mogu imati i sa Sennheiser HD580 ili HD600 modleom bez ulaganja u novi komad opreme.

Sa elektrostatima imam jako malo iskustva i mogu reci da nisam bas bio odusevljen onime sto sam cuo (ipak treba uzeti u obzir da mi je iskustvo vrlo limitirano, i da je to vjerovatno bio i najjaci razlog da preskocim Stax – ove kao novu akviziciju).

Dakle, sve u svemu odluka je pala na AKG. Reklamirane kao najpreciznije i najkonciznije izradjene slusalice ikada uz najveci broj patenata i inovacija, rezultat su rada ipak male austrijske tvrtke koja je vecinu svjetskih trzista pokrila tek kao dio Harman grupe. Modela su dva: K701 koji je na trzistu vec par godina i koji ima dobre prodajne rezultate (pogotovo uzevsi u obzir cijenu) i K702, recentni model, koji je relativno nedostupan i nije ga jednostavno nabaviti (konkretno na HR trzistu gdje je AKG zastupljen preko Audio Art Centra K702 model jos uvijek ne uvoze, moguca je kupnja samo K701 modela). Razlika izmedju dva navedena modela nije znatna. Osim u boji i sitnicama na zastiti cup – ova jedina razlika koju je vrijedno spomenuti je da je K702 model opremljen kablom koji je moguce jednostavno istekati iz slusalica, dok model K701 ima klasican kabel koji je neodvojiv od cup – ova (kod modela K702 ozicenje je odradjeno nesto drugacije sto je i logicno s obzirom na odvojiv kabel). Driveri, konstrukcija cup – ova i sve ostalo bitno je kod oba modela jednako i osobno nisam mogao uociti razlike.

Na kraju sam odlucio pokusati sa K702 modelom (dva razloga radi koji sam se odlucio za ovaj model pored K701 modela jesu, kvalitetniji kabel koji dolazi sa K702 modelom i to sto mi je K702 vizualno privlacniji i jednostavniji za odrzavanje od bijeloga K701).

Ako ih se malo ozbiljnije prouci (govorim ovdje o vanjskome izgledu) vrlo je lako za zakljuciti kako se doista radi o slusalicama u koje je netko ulozio puno truda i rada da bi istisnuto iz drivera, sto kvalitetnije i ugodnije prezentirao korisniku. Sustav koji slusalice koriste da bi se pozicionirale na glavu unikatan je i nije ga moguce naci niti na jednome recentnome primjerku high end slusalica (HD800 ima nesto sto bi se moglo opisati kao slicno). Koristeni materijali su na razini kvalitetom i zavrsnom obradom. Moja zamjerka ide jedino kvaliteti plastike na vanjskoj stranu cup – ova, koja je doista mogla biti kvalitetnija i kvalitetnije obradjena, te cinjenici da je i mrezica na vanjskoj strani cup – ova nacinjena od plastike (izostali su skuplji materijali poput brusenoga aluminija, koji bi s obzirom na cijenu i poziciju ovih slusalica bili puno logicniji odabir). Cup – ovi su iznutra opremljeni vrlo ugodnom pjenom (kazu 3D) koja je poprilicno rigidna i prilagodljiva povrsini na koju nalijeze, a koja je obucena u mekani plis koji odlicno dise na kozi. Rezultat svega je izuzetno ugodna circumauralna konstrukcija, koja ugodnoscu na glavi nadmasuje cak i poslovicno ugodne Sennheiser high end modele. Definitivno najugodnije slusalice koje sam imao na glavi. Ja sam nasao i jednu stinu zamjerku, a ta je da je radi sustava za fiksiranje, koji nije izveden sa pozicijama (kao kod vecine ostalih proizvodjaca), pritisak koji taj sustav aplicira pri vrhu cup – ova ipak malo premali (uz ogradu da je moguce da je ovo subjektivno i da bi nekome sa drugacijom “konstrukcijom” glave pritisak bio savrseno apliciran i balansiran duz citavih cup – ova). Kabel sa koji su slusalice isporucene vrlo je kvalitetan, a njegova duljina je (sto je kod vecin high end modela i uobicajno) 3 m.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

3. 'Hvala' kažu:

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

AKG K702 - drugi dio

Slusalice sam prije detaljnoga preslusavanja usviravao 150 – 200 sati pogonjene Pro-Ject Headbox - om MkII na 50% snage (vjerujem da dulji period od navedenoga nije potreban jer iz iskustva iza toga perioda malo sam razlike u zvuku osjetio kod bilo kojih zvucnika ili slusalica, bez obzira na to cime su pogonjeni ili usviravani).

Slušanje sam obavio najprije na Headbox – u na kojemu su se slusalice usviravale, a zatim isti dan i na Creek – u. Uz ove sam slusalice na testu koristio i Grado SR125 i Sennheiser HD580. Sto me na prvu zacudilo je relativno nizak nivo glasnoce zvuka koji izlazi iz slusalica u komparaciji sa gore navedenim modelima (komparaciju sam radio uz istu glazbu i naravno jednak intenzitet na head amp – u). Slusalice imaju prilicnu impendanciju (62 ohm – a) sto nije mala vrijednost, osim ako kompariramo sa Sennheiserom ili vrhunskim Beyerdynamic modelima. HD580 koje sam slusao usporedno imaju impendanciju od 300 ohm – a. Ipak, pojacalo je puno laganije i uz rezerve snage pogonilo Sennheiser primjerak u usporedbi sa AKG – om. Ovo me poprilicno zacudilo jer do sada nisam sreo par slusalica koje je teze pogoniti od Sennheiserovih modela HD580/600/650. Ono sto je postalo jasno nakon odredjenoga vremena slusanja, jest da je K702 model izuzetno osjetljiv na izvor reprodukcije. Dakle, kvaliteta onoga što transportirate do pojacala je vitalna. Moze se reci da je ovo uvijek slucaj, ali K702 model daje sasvim novu dimenziju ovoj opcoj istini. Ovo je izrazeno do te mjere da reprodukcije komada u mp3 formatu 320 kbps zvuce porazavajuce. Isti sadrzaj reproduciran na HD580 ili SR125 zvuci visestruko bolje (ne govorim sad ovdje samo o intenzitetu i glasnoci). Objasnjenje je vrlo jednostavno…K702 model je toliko precizna slusalica da do nezamislivih detalja “secira” stage, dakle do maksimuma eksploatira bas ono sto u losijim (komprimiranim) zvucnim zapisima najvise nedostaje. Radi navedenoga se javlja tolika razlika u reprodukciji istoga sadrzaja (izuzev lossless formata) na K702 modelu i manje vise svim ostalim slusalicama koje sam ja imao prilike poslusati. K702 iziskuje odlican sadrzaj, izvrstan izvor i amplifikaciju na razini…bez ovoga nemojte niti pomisljati na nabavku ovih slusalica, jer ne postoji niti najmanja sumnja da cete bez navedenoga biti u mogucnosti iz njih izvuci sve ono sto one mogu pruziti.

A sto mogu pruziti…mogu pruziti jako puno, ali (prema mome dosadasnjem iskustvu sa njima) u relativno limitiranome opsegu glazbe. Ono u cemu su slusalice superiorne u odnosu na sve sto sam do sada slusao jest reprodukcija klasicne glazbe. Prezentacija stage – a i pozicioniranje instrumenata i dijelova orkestra je jednostavno savrsena. Izradjenost i separacija instrumenata zadivljuje. Volumen zvucne slike je podignut na sasvim novu razinu, a kompresije u kontrastnim dionicama gotovo da i nema. Glasovne dionice su kvalitetom i pozicijom na razini reprodukcije glazbe, uz malu opasku da zenske glasove slusalice ipak truncicu eksponiraju u odnosu na ostatak zvucne slike (barem je moj dojam sada takav…ovome bi trebalo posvetiti barem jedno detaljno slusanje da potvrdim ili opovrgnem isto, ali za to sada nisam imao vremena). Solo klavir dionice ili koncerti za klavir i jos jedan instrument zvuce izvrsno…ujednaceno, bez kratkih spojeva i nadglasavanja instrumenata (i klavirske jazz dionice zvuce izvrsno…). Sve sto sam trazio i ocekivao u segmentu reprodukcije klasicne glazbe i klasicnih vokala, ove su mi slusalice ponudile, cak i nadmasile ocekivanja u nekim segmentima.

Ono sljedece sto sam trazio u njima je kvaliteta prilikom reprodukcije live izvedbi akustike…a tu nisam dobi sto sam ocekivao. Jasnoca i razlucivost su na razini, dok je izradjenost instrumenata malo manjkava. Ono sto mi je najvise zasmetalo jest sto je vecina akustike koju sam poslusao bila prilicno sterilna, bez karaktera, pogotovo u donjemu dijelu spektra. Jedina dva koncerta koja su zvucala zaista dobro su bila The live one Tommy Emmanuela i Stefanovski i Tadic Live. Sve ostalo sto sam pokusao slusati zadrzavalo je taj rezerviran i prilicno bljutav karakter. Da me netko ne shvati krivo, ne pokusavam reci da je taj zvuk los, ali svaka live izvedba pored reprodukcije nosi i dodatnu vibraciju…napetost, ocekivanje, zvukove pored samih instrumenata koji sudjeluju u kreiranju dozivljaja…taj dio je prilikom reprodukcije posredstvom ovih slusalica bio ispod onoga sto sam ocekivao, pogotovo kada to kompariram sa onim sto pruzaju prilikom reprodukcije klasicne glazbe. Prelaskom na live izvedbe “sa vise struje” Dire Straits, Mark Knopfler ili Stevie Ray Vaughan recimo…disu puno bolje i atmosferu docaravaju puno ucinkovitije.

Sve u svemu, zadovoljan sam onim sto sam dobio ovim slusalicama premda nisu u potpunosti ispunile sve sto sam ocekivao da cu dobiti (ovaj se komentar ponajvise odnosi na reprodukciju live akustike). Nema veze…mislim da je dobitak veci od onoga sto je ostalo neispunjeno. Pored toga, osobno, vjerujem da je i u samoj potrazi za “idealnim” skriven barem dio uzitka konzumiranja i zivljenja glazbe.

Sasvim realno…pod uvjetom da morate platiti puno trzisnu vrijednost K702 modela, vrlo je diskutabilno jesu li isplativa kupnja, jer iz iskustva znam da postoji barem 5 modela slusalica drugih proizvodjaca, koje ce vam za puno manje novca pruziti priblizno jednako (u nekim segmetnima i vise), osim u segmentu klasicne glazbe. Ako vecinu vremena provodite slusajuci klasicnu glazbu i ne zelite kompromise, onda ne trazite dalje…kune ili eure u carapu…pa kad se sakupi u lijepoj nam nasoj kupiti K701 ili se zaputiti kod “susjeda” Austrijanaca i kupiti model K702. Naravno, u carapi je potrebno sakupiti i za kakvo headphone pojacalo, ako isto vec ne posjedujete, jer ove slusalice bez toga definitivno nemaju previse smisla.

5. 'Hvala' kažu:

CFC Postignuća:
    VeteranOverdrive31 days registered50000 Experience PointsTagger First Class
    Nagrade:
    Posting Award

Datum registracije
    Jun 2006
    Bodovi
    160.434
    Nivo
    95
    Bodovi: 160.434, Nivo: 95
    Bodovi: 160.434, Nivo: 95
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Jedni od najboljih postova na forumu

Nego Bimbi, jel imaš sluške još uvijek? Jel se i dalje ponašaju kao i prije?
    Dostojan nasljednik K701?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao yager Pregledaj post
    Jedni od najboljih postova na forumu

Nego Bimbi, jel imaš sluške još uvijek? Jel se i dalje ponašaju kao i prije?
    Dostojan nasljednik K701?
    Slusalice imam jos uvijek i ponasaju se isto kao i prije...

...imam osjecaj da "su dobile jos malo zraka u projekciji stage - a", ali jedva primjetno.

Sto se nasljedjivanja K701 modela tice...mislim da sam sve o tome rekao ovdje:

= Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Dakle, sve u svemu odluka je pala na AKG. Reklamirane kao najpreciznije i najkonciznije izradjene slusalice ikada uz najveci broj patenata i inovacija, rezultat su rada ipak male austrijske tvrtke koja je vecinu svjetskih trzista pokrila tek kao dio Harman grupe. Modela su dva: K701 koji je na trzistu vec par godina i koji ima dobre prodajne rezultate (pogotovo uzevsi u obzir cijenu) i K702, recentni model, koji je relativno nedostupan i nije ga jednostavno nabaviti (konkretno na HR trzistu gdje je AKG zastupljen preko Audio Art Centra K702 model jos uvijek ne uvoze, moguca je kupnja samo K701 modela). Razlika izmedju dva navedena modela nije znatna. Osim u boji i sitnicama na zastiti cup – ova jedina razlika koju je vrijedno spomenuti je da je K702 model opremljen kablom koji je moguce jednostavno istekati iz slusalica, dok model K701 ima klasican kabel koji je neodvojiv od cup – ova (kod modela K702 ozicenje je odradjeno nesto drugacije sto je i logicno s obzirom na odvojiv kabel). Driveri, konstrukcija cup – ova i sve ostalo bitno je kod oba modela jednako i osobno nisam mogao uociti razlike.

Na kraju sam odlucio pokusati sa K702 modelom (dva razloga radi koji sam se odlucio za ovaj model pored K701 modela jesu, kvalitetniji kabel koji dolazi sa K702 modelom i to sto mi je K702 vizualno privlacniji i jednostavniji za odrzavanje od bijeloga K701).
    Ako imas jos kakvih pitanja...pucaj.

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove