Ako nema covjek racun od mobitela onda nije njegov i tocka. A na racunu pise koji je mob. Isto tako na nekom od papira pise IMEI. Ako se pak nema ni jedno ni drugo onda ne mozes prijaviti kradju jer nicime ne mozes dokazati da je stvar tvoja.
Postoji jos jedna stvar sto ljudi brkaju. A to su KRADJA i GUBITAK.
Za gubitak stvari policija ne treba poduzimati nista. A obicno se mobiteli gube, odnosno jako ih je malo ukradeno.
Isto tako policija reagira na tesku kradju gdje je netko ostecen za iznos od 1000 kn ili vise. Buduci da je u igri D600 kradljivac je morao ili razbit staklo od 700-800 kn ili podrapat kaput od isto toliko novaca ili uz to maznut jos nesto.
Na kraju krajeva zasto bi policija poduzimala nesto za nekoga tko nema dokaz ta je stvar njegova? Znaci ja cu pobacat sve papire od svog telefona i onda cu trazit murju da kad mi ga netko ukrade trazi. E pa sipak. Ja prvi da sam drot bi prvi odhebavao takve ljude.[/QUOTE]
Kao djelatnik Krimpola (sada u mirovini) moram ispraviti Nereda u par detalja: osteceni ne treba imati racun vec samo pripadajucu dokumentaciju od mobitela, moze i kutija gdje je vidljiv IMEI broj. Kod podnosenja kaz.prijave za kradju, drsku kradju, razbojnistvo, gdje je stranci otudjen mob. izjava ostecenog se uzima kao istinita, a ako se tijekom istrage dodje do saznanja da je izjava ostecenog bila lazna tada se i on zakonski procesuira.
Npr. kupis na pretplatu mob vrijedan 2000kn za 1kn i onda sa racunom dodjes u pol i oni te odhebu. kao mob ti po racunu vrijedi 1 kn.![]()
Gubitak, predmeta, dokumenta i sl. mogu se prijaviti policiji te dobiti odgovarajucu potvrdu, ovisno o cemu se radi.
Ono sto ti brkas je :
1. Kradja ako je vrijednost predmeta mala, (cl 216 st2)ispod 1000 kuna, policija evidentira, ne procesuira, pocinitelja i ostecenog se upucuje na gradjansu parnicu, znaci ako policija pronadje pocinitelja dati ce ti njegove podatke da ga sam tuzis.
2. Krada cl 216 policija kazneno procesuira pocinitelja i prijavljuje
3. Teska kradja cl 217 (nebitna vrijednost mobitela) policija kazneno procesuira pocinitelja i prijavljuje
4. Razbojnistvo cl 218 (nebitna vrijednost mobitela) policija kazneno procesuira pocinitelja i prijavljuje
5. Razbojnicka kradja, Utaja, unistenje i ostecenje tudje stvari.....itd itd gdje se sve kao predmet kaz. djela moze pojaviti mobitel.
Stoga nije presudna cijena/vrijednost mobitela nego nacin na koji ste ostali bez njega jer to kvalificira (ne)djelo.
Kad je u igri razbijanje stakla da bi se otudjila tudja pokretna stvar, pa makar ona bila i maketa/lazni mobitel vrijednosti 1kn, djelo se automatski okarakterizira kao teska kradja provaljivanjem i policija po saznanju dogadjaja pocinitelja goni dalje po sluzbenoj duznosti, neovisno o volji vlasnika otudjenog predmeta.
Mozda sam bio malo preopsiran no vjerujem da vam je sad malo jasnija zakonska regulativa.
Sto se tice pronalaska mobitela otudjenog u kaznenom djelu, u slucajevima kad je policiji osteceni dostavio IMEI broj, u velikoj vecini slucajeva se moze uci u trag i vratiti vlasnicima. Dapace kad pocinitelj kradje, provale, razbojnistva uzme mobitel olaksava policiji pronalazak.
Ako vam nesto nije jasno pitajte.

Odgovori uz citat
Bookmarks