Momci, cinjenice postoje, a to je da Microsoft kao korporacija je jaca i od Applea i Symbiana u razvoju mobilnih platformi. Cinjenica je da ima izvrsnu podrsku od renomiranih proizvodjaca, kompanija i operatera. Cinjenica je da u poslovnom trzistu, Windows Mobile i dalje vodi ispred ostalih platformi (iPhone nije ozbiljan, multimedijalan ili poslovan uredjaj), a ruku na srce, kvartalne rezultate kreiraju korporativni korisnici i njihovi prohtjevi.
Windows Mobile kao platforma je star, ide provjerenom i ustaljenom stazom kao i njihovi desktop OS-ovi. S druge strane, podrska kompanija koje rade software za Windows Mobile je kudikamo veca nego Symbiana. Sjetite se samo SPB Softwarehouse tvrtke koja radi jedne od najboljih aplikacija. Uz to, Windows mobile se nalazi na PDA uredjajima, u policijskim vozilima, u skladistima, na aerodromima, i to je moc Microsofta.
Moc je u tome, sto nudi podrsku, zato i jesu jaki kao OS na trzistu. Jer, ukoliko imate tvrtku od 1500 zaposlenih, i oni imaju 1500 racunala, probajte ih odrzavat ako jedan ima Suse distribuciju,jedan Debian, jedan RedHat itd.. ili ako imaju cjelo rijesenje preko Windows okruzenja. Svaki sistemas ce se slozit samnom. Tako je i u windows mobile svijetu.
Uz to, dojam o Windows Mobile-u dosta ovisi i o proizvodjacu, primjerice HTC Touch HD i njegov UI te W.M. i Sony Ericsson Xperia X1, neusporedivo. I dok god HTC gura Windows Mobile,on ce biti pri vrhu.
Android OS je samo preradjen Kernel linuxa, malo ustiman i pusten gladnim developerima na razvoj. Nesto sto je vec prije 5 godina nudila potpuno nepoznata tvrtka Open Moko, poznata samo u Linux zajednicama, gdje si mogao za 300-tinjak USD kupiti kit-mobitel te ga sloziti. Da, on obecava,jer iza njega pak stoje Google i HTC, i ima potencijala. Dali ce u slijedecih nekoliko godina uzeti dio kolaca Microsoftu? Cisto sumnjam, jer kazem, to sto ce Pero Peric, kupit HTC Magic ili Hero, a ne HTC Touch Diamond II, to ne znaci da ce Microsoft a ponajmanje HTC propast. Dobro se zna kako je uredjaj pozicioniran.
Symbian? Evo imam na testu vec 3 tjedna N97, ne znam sto bih napisao a da ne uvrijedim previse Nokiju koja mi je jedan od prvih i ponajboljih tvrtki. Symbianu treba puno rada da uhvati korak koji je iPhone povukao. A i novi N900 nam pokazuje vjeru Nokije u Symbian platformu.
Da skrenuli smo s teme, Author, sam si odgovori si na pitanje Diamond II ti je odgovor, plus mogucnost nadogradnje na Windows Mobile 6.5, vjeruj mi bit ces up to date.

Bookmarks