Nema tu puno filozofije. Sa 80 žica ces ic brze i amen. Tvoj disk podrzava i jedno i drugo,ali sa 40 sporije radi i to je to...
Već dosta dugo mi, kada palim kompjuter, piše nešto "No 80 conductor cable installed".
I pogledao sam po internetu što to znači i našao da je to upozorenje da bih trebao zamijeniti sadašnji ATA kabel (40 žičica) sa novijim sa 80 žičica.
Ali, pošto mi sve funkcionira, doduše sporo u usporedbi s nekim kompjuterima s kojima sam se susretao- ali sam se naviknuo (a i kompjuter mi je dosta star).
Pa me zanima da li ima smisla mijenjati ATA kablove?
Da li ću osjetiti neko bitno ubrzanje?
Po meni, duplo više žica- duplo veća brzina, ali mislim da to nije slučaj.
Mislim, nisu skupi ti kablovi, ali ih nalazim samo u nekim online dućanima (a radije kupujem u "normalnim").![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Nema tu puno filozofije. Sa 80 žica ces ic brze i amen. Tvoj disk podrzava i jedno i drugo,ali sa 40 sporije radi i to je to...
Ok, hvala na brzom (i uopće) odgovoru
Budem onda kupio taj kabel.
Ako nema nitko ništa dodati, može lock.
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Neki dan sam i ja tražio razlike između 40 i 80 pinskog kabla. Zaključak je: wikipedija je zakon
http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_ATA
ATA's ribbon cables have had 40 wires for most of its history (44 conductors for the smaller form-factor version used for 2.5" drives), but an 80-wire version appeared with the introduction of the Ultra DMA/33 (UDMA) mode. All of the additional wires in the new cable are ground wires, interleaved with the previously defined wires to reduce the effects of capacitive coupling between neighboring signal wires, reducing crosstalk. Capacitive coupling is more of a problem at higher transfer rates, and this change was necessary to enable the 66 megabytes per second (MB/s) transfer rate of UDMA4 to work reliably. The faster UDMA5 and UDMA6 modes also require 80-conductor cables.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Bookmarks