Join Today
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 111

Threaded View

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.030, Nivo: 46
    Bodovi: 36.030, Nivo: 46
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kak sam se nasmijao na par postova
    Thanx, ekipa, podigli ste mi dan!

A sad konkretno...

Ne branim iPhone zato što ga imam, pošto i dalje imam dodatna 3 mobitela, koje samo treba upaliti. Dakle...

- to što meni osobno Nokia ne leži, iako nekad prije je, to nema veze s "kvalitetom moba" kao platforme. Jednostavno mi ne leži. Što ne znači da ga neću uzeti u ruke i vidjeti kako mi "leži" - testni period ne manje od 10 dana, pošto često imam mogućnosti za tako što.

-poslovni mobitel? Jedina mana iPhonu kao poslovnjaku je baterija. Što mu je mana i inače, velika. Ali jednostavni fizički zakoni brane toliki display i osvjetljenje istoga + bežična komunikacija sve u 16 i da još baterija traje tjedan dana, a da aparat ne bude težak kao dijete iz Afrike koje preko noći ostane zaključano u Rubelju.

- MMS? Zastarjela tehnologija, stvarno je. To su drugi prije mene objasnili, i ja samo mogu potpisati.

- otkud toliko "iPhone killera" kad je taj iPhone takvo smeće? To znači da su ti modeli smetljari, ne kužim? Pa opet, nitko da uspije. Svi se pušu, hvale, grme, sijevaju, vedre i oblače, a konstanta koja se provlači je - ništa. Baš ništa. Tresla se brda, rodio se miš.

- Dosad sam od "ozbiljnijih" mobitela trošio SE. Imam priliku vidjeti i isprobati nove modele debelo prije nego dođu na tržište, većinu i prije nego što se na GSMAreni (ili sličnim portalima) pojave glasine, spy-fotke itd. Svaka čast SE-mobitelima, ali iPhone jednostavno bolje leži. Iritira me stylus, jako. Ne može ga se jednom rukom koristiti, jer inače ga treba stalno gledati i provjeravati da li je prihvatio pritisak ili ne.

- laptop? Kakve su to usporedbe? Bavim se informatikom već godinama, živim od toga, u velikoj firmi, i ono što znam je da pod jedan, velike corporate-face koriste ono što im firma da. A firma uzme ono što Head of IT preporuči, u dogovoru s osobnim iskustvom neke glave iz Uprave, koji mobitele ocjenjuje kao "BMK koji je i kakav - evo, taj mi se sviđa. Ide mail gore? OK, to je to". I gotovo. Kako je BiO rekao, to su najveće neznalice među korisnicima, to su ljudi koje doslovno boli ona stvar kakve mogućnosti mobitel ima. Uzet će bilo koji shit sa dobrim fotićem nakon što se nacugaju na nekoj večeri pa im fotke sisa pripitih kolegica nisu dovoljno jasne. A sutra će uzet neki treći jer je to (prvo mi paa na pamet, no offence) neka preskupa Nokia od kirurškog čelika koju nitko normalan neć kupiti jer je turbo preskupa. Statusni simbol. I opet - ako firma ima po defaultu Blackberry, on će imati Blackberry, i točka.
    Ja gledam ispod oka i ljude koji imaju mrcine od laptopa isto tako. Čemu? Ja imam IBM T61p, jak i brz, bez zamjerke, ali i težak i velik i jednostavno - nezgrapan. Kolega ima X-seriju, onaj tablet PC, i to je malo, lagano, a kudikamo korisnije. Neću nikad sjest na kavu u birc jer u gradu nije bilo gužve pa sam stigao sat vremena ranije na posao, i izvadit laptop. Ne pada mi na pamet. Ali mobitel bogme hoću. Ali to je ionako bila nebuloza od rasprave.

Malo sam odlutao... Ono što stoji iza svega, ona bit, po meni, je nešto što mi je rekao čovjek koji je veza u SE: SonyEricsson ima sve što treba da napravi "savršeni mobitel". Nešto što će imati SVE, od velikog displaya, dobre baterije, mrak kamere, preyebene aplikacija i mogućnosti personalizacije... da ne nabrajam - probajte u glavi spojiti sve karakteristike raznih SE mobitela u jedan. Oni to mogu, i to bez problema. A neće. Nikad neće. Zašto? Pa kome bi prodali mrcinu od par tisuća eura, k vragu? I tko bi onda kupovao išta drugo, kad sve ima u njemu? Ne, ne radi se to tako. Uzme se ciljana publika, ali ne po godinama ili boji kose, nego ciljana publika u smislu onoga što donosi najveću zaradu u mobilnoj industriji. I to se ukorporira u novi model, malo se dizajnira, ovo-ono, i to je novi model. Pa će idući biti bolji. I tako u nedogled.

WM mi se nikad nije sviđao na mobitelu, nikad. Osobno mišljenje, naravno. I poludio sam kad je SE krenuo na WM, isto kao što sam se razveselio kad sam saznao da onaj koji dolazi iza X2 i IDOUa opet neće biti WM nego Symbian-based.

Imam i ja ravno 7 accounta kao i BiO, i treba mi svih 7. PRosječno primam blizu 100 mailova na dan, većinu samo čitam a odgovaram na 20-30. Lakše surfanje nisam doživio NA MOBILNOM TELEFONU od ovog na iPhonu. Stvarno nisam. Jednostavan je i mail, jednostavne su sve app koje nudi. Tipkanje u portrait modu, pogotovo meni sa 194cm visine i prstima koji pašu veličinom uz tu visinu nije bilo vesela ideja. No od samog početka sam tako malo griješio da nisam mogao vjerovati! Iskreno, ovu landscape tipkovnicu još nisam prigrlio, ne leži mi: portrait lovi tipke kako treba, blizu su, ide sve i s jednim palcem (kad vozim, nemojte me tužit muriji) kao i s dva kad sjedim negdje. Maps? Nije Apple-problem. Koja firma ima SVOJU, dakle in-house aplikaciju za navigaciju? Nitko. Svi imaju rd-party. To što Google ne da svoje mape da se dijele u paketu nije Appleov problem nego Googlov. Njihove mape, oni ne daju. A 3rd-party provideri su tek sad dali prve navigacije. Tako da i taj argument baš i ne stoji.

Ali kompletno TS GUI je savršena ideja. Sve je koncipirano i razrađeno kako treba, sve radi ko' urica. Svaki detalj. Ništa nije sitno, ako i je zoomira se toliko jednostavno da se teško da opisati, nema olovčica, sitnih iksića i nečitkih adresa. Sve je na mjestu. To da li je aparat oku ugodan ili ne, to je stvar ukusa. Kao i "statusni simbol" varijanta - nekome je, nekome nije. Big deal. I Motorola v3 je bila statusni simbol dugo vremena - mobitel u mnogome ispod klase, pa ipak je bio (i dan-danas je) pomama. TO će ga prodat lakše, da, ali neće ga i zadržat.
    Ono zbog čega ljudi prodaju iPhone je većinom zato što shvate da je aparat jako vezan za net - ostale stvari su uobičajene. A to košta, treba plaćati promet i tarifu, pa je jeftinije imati nešto jeftinije i što ne iziskuje net. Za takve ljude iPhone jednostavno NIJE. Moja mama ima doma neki od DSL paketa sa 1GB prometa (sad se to valjda i povećalo automatski), i nikad nije došla ni blizu toga. A dosta često drvi po mailu, googla okolo po prognozama, traži apartmane i hotele po vani, vremenske prognoze za skijanje, skida neki program koji koristi a koji svako malo ima update ili bugfix, koristi e-banking... Koristi to koliko i kad joj treba, i nikad nije brinula o prometu, niti ikad prešla 1GB. Što će njoj iPhone? Ne treba joj. Treba joj aparat koji će glasno zvoniti, koji će čuvati kontakte i pokoji SMS, i to je to. Mom starom, recimo, i to zvuči previše. Njemu treba 10 ljudi u imeniku koje će ionako rijetko zvati - jer će oni zvati njega. Treba mu veliki display visokog kontrasta, u dvije boje, jer i u 15" monitor ionako mora škiljiti. Da vidi tko ga zove, da se javi, i eventualno ako tipka broj da se cifre na displayu vide s Mjeseca. iPhone? I don't think so. Moj šef? Prima valjda 300 mailova na dan. Odgovara na tonu njih, a nije često u uredu da to radi za računalom. iPhone? Ne - ali SAMO radi baterije. Samo zato ne, inače mu odgovara po svemu. J.be se njemu da li ima ili nema BT konekciju i takve kerefeke, on ima sync OTA i to mu je sve što treba, da mu sekretarica uređuje kalendar i on to ima na mobitelu u real-time varijanti, mailovi isto tako, imenik također, i to je to. Dakle samo je baterija problem.

Ja? Osim spomenutih 7 mailova, o kojima sam ovisan i bitno mi je imati push i vidjeti odmah svaki novi, koristim tu i tamo navigaciju (zasad je nema, no Google Maps rade dovoljno da ja vidim gdje idem, ionako mi muzika dere tako glasno u autu da ni ne čujem što koka priča - da ne spominjem ljeto i vožnju bez krova. To mi ne znači previše. Pogledam rutu, vozim dio, pa pogledam opet, i tako dalje. Ionako je semafor svakih par metara čak i u Babinoj Gredi... Surfam kad mi je dosadno ili kad mi nešto treba tog trena, otvorim neki Fejs ili tako što isto kad mi je dosadno ili kad čekam neku poruku ili tako što, pričam, imam slike gore, neke filmiće, slušam muziku na skijanju ili ako idem busom (na skijanje). iPh mi je idealan po svemu što meni treba - samo da je baterija bolja.

Aplikacije? Ono što je nekom "mrak aplikacija", ona koja ima "yebene mogućnosti" - meni ništa ne znači. Baš ništa. Kao ni ona app koja je meni mrak i super, a nekom trećem ne znači ni koliko lanjski snijeg. Nemojmo zaboraviti da i za app treba vremena - Symbian i WM su vani već dugo, dok je iPhone OS novi. Trebalo bi pogledati količinu i raznovrsnost aplikacija koje će biti available za iPhone kad bude imao, ne znam, 10 godina staža, i to usporediti sa istom situacijom kad WM ili Symbian budu imali 10 godina staža. Ovako je to prepucavanje bez smisla.

Zaključak, ako smijem: ja volim brinete, sa solidnom četvorkom (85-D) koja stoji, volim da ima malo "mesa" na sebi a ne da bude oglodana kao neka manekenka. Volim da me malo cima, da se puno smije, da se "na samo" može opustiti i biti čak i perverzna ako je takva po prirodi. Volim da ima iznad 27 godina, po mogućnosti oko 30-35. To sam JA, i vjerojatno će se dio forumaša složiti sa više ili manje onoga što sam rekao, no rijetko tko sa svime. Ista stvar je s mobitelima, potpuno ista. Tako da je naslovno pitanje (uvjetno rečeno "pitanje") koja je platforma bolja ili koji je mobitel bolji u temeljima pogrešno i zapravo potpuno bez ikakvog mogućeg odgovora. Svako ima svoje preference, svakom drugo paše, svako će preći preko nekih mana lakše nego preko drugih. Jednostavno treba čitati recenzije (one realne ako je ikako moguće, a ako ne onda što više recenzija svih vrsta i usmjerenja), isprobati telefon ako se može, i jednostavno biti realan pa reći "ovo je super-cool feature ali iskreno, ne treba mi" odnosno "to mi trba i točka". Niti jedan mobitel nema sve kako svima paše, niti će ikad imati.
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

2. 'Hvala' kažu:

Slične teme

1. Internet i ostale opcije
    By Brane333 in forum A1
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 25-03-2009, 22:12
  2. Odgovora: 4
    Posljednji post: 14-01-2009, 23:08
  3. Odgovora: 4
    Posljednji post: 08-02-2008, 19:20
  4. pitanje za elektrotehničare i ostale