kaj nije svaki mob napravljen da služi onome koji ga treba takvog kakav je napravljen?
do sad si za puno stvari bio u pravu. nemoj ga pretjerivat
ak covjek putuje do cure 12 sati ko ja, kaj da si kuću ponese sa sobom?
kaj nije svaki mob napravljen da služi onome koji ga treba takvog kakav je napravljen?
do sad si za puno stvari bio u pravu. nemoj ga pretjerivat
ak covjek putuje do cure 12 sati ko ja, kaj da si kuću ponese sa sobom?
Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran
Samsung M70, Acer Aspire8920G. Dobro acer je 18.4'' ali majko mila koje su to grdosije, Vidio sam uživo u izlogu Acera, koji je manji i...pa ostao bez teksta ofc
Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran
a ja baš mislim da su možda prema tebi malo pregrubi bili ali isto tako mislim da se po oglasniku nalazi toliko iphonea upravo iz razlga što je to najprodavaniji mob ikad. ne može bit puno nekog modela nokie na oglasniku kad se njegov broj proizvedenog/prodanog izražava u desecima tisuća a iphoneov u milijunima. TO je popriličan omjer. I opet većina tih iphonea u oglasniku je zapakirana što bi znalilo da ga ljudi ne prodaju jer i mse ne sviđa nego jer vide priliku za profit. Da ja svo mogu prodat za 2500 dao bi ga iste sekunde kad znam da mogu nabavit istog takvog za 1700 naviše. Stvar je u tom da su ljudi pohlepni kad se pita za iphone i zaslijepljeni su tim da ha žele imat, cijena ih baš i ne brine
Sveukupno 45 milijuna iPhone-ova prodano do 2009, a njegovim funkcijama nije potrebno raspravljati jer drugi korisnici ne koriste sve funkcije.
On Topic: Masovna i jeftina prodaja iPhona preko oglasnika jer sigurno jer mu je opala cijena i to MASNO, te je izašao(izaći će?) novi iPhone.
Da samo napiše svoje mišljenje oko iPhone-a i ostalih mobitela
Kao što se može vidjeti u mom potpisu, imao sam dosta mobitela, razne "platforme"
Dugo vremena sam vagao kad sam kupovao zadnji mobitel. vagao sam između iPhonea 3G i Nokie E71
Na kraju, na moju sreću sam kupio E71
iPhone 3G mi ima bratić, tako da ga dosta često imam u rukama, i mogao sam ga usporediti sa svojom E71.
Evo mojih razloga zašto prije 4 mjeseca nisam uzeo iPhone 3G:
Baterija traje relativno kratko , a nemožeš sam ubaciti rezervnu bateriju
prije 4 mjeseca nije bilo Turn-by-turn navigacije, već samo google maps. pa kad se malo baci računica koliko bi izašlo da te navigira u inozemstvu, tj u roamingu, može se kupiti dobar motor za te novce (neznam kako sad stvari stoje) , dok sam na put do CH i nazad sa svojom E71 na GPS potrošio ravno 0,50kn (jer sam u Hrv uključio A-GPS, a putem ga izgasio)
Za multimedijalni telefon, što iPhone želi biti, sinkronizacija svega preko iTunes-a, nije baš najzgodnija. Ja svoj E71 spoji kao mass memory i samo c/p filmova i muzike
Prije 4 mjeseca nije bilo mogućnosti slanja ičega preko BT-a (meni je to veliki nedostatak)
MMS i video se mogao snimati samo sa dodatnim aplikacijama (što je opet malo nehvatljivo ako se uzme u obzir da je to multimedijalni mobitel)
A jedna od negativnih strana za mene je također i to što dosta aplikacija mora biti spojeno na net (tako su mi rekli ljudi koji koriste iPhone), pa je potrebna i neka iPhone tarifa, jer W'n'W od 25MB je "ništa" za iPhone 3G
Još jedna od negativnih strana je ta što nema nikakve tipkovnice. dugo vremena se bez nekih posebnih aplikacija nije moglo pisati SMS-ove u landscape modu
Nema izvješća o isporuci poruke, već se moraju stavljati nekakvi znakovi na početak poruke (mislim WTF! to sam radio prije 3-4 godina na starim mobitelima)
Komplicirano ubacivanje melodija zvona (prije par mjeseci je to bilo ograničeno na svega 5 ili 10)
Prilikom kupovine, tj biranja između E71 i iPhone-a je bilo još nekih sitnica, ali ove koje sam nabrojao su me nekako najviše smetale
Jedino što mi se sviđa na tom iPhone-u je izbor igrica u AppStore-u.
Ali samo igrica.
te browser.
Uvjerio sam se da je stvarno kvalitetno napravljen, ali isto tako je napravljen i moj E71.
Za symbian, a pogotovo za WM platformu ima puno više korisnih aplikacija nego za iPhone, a k tome još i besplatnih.
Ali sve ovisi za što kome treba mobitel.
Ako tražiš više korisnih aplikacija, onda je bolje uzeti mob sa nekom drugom platformom.
Ako tražiš mob za zafrkanciju, za igrice ili kao drugi mobitel, onda tu iPhone jako dobro prolazi.
A razlog jako dobre prodaje iPhone-a, ne leži baš u korisnim aplikacijama i "poslovnoj" iskoristivosti samog uređaja koliko leži u jako dobrom marketingu Apple-a.
Da se napravila normalna reklama za iPhone 3G, a ne spektakl i najava da će promijeniti svijet mobilne komunikacije i šta ja znam čega, nebi bio baš previše prodavan.
Ali ljudi vjeruju u reklamu te u pakiranje i brand.
I još samo jedan stvar:
ako ima puno uređaja za prodaju u oglasniku, nemora značiti da su to najprodavaniji mobiteli i da su super.
Moje mišljenje je da su bolji oni uređaji koji se prodaju u manjoj količini i koje je teže naći u oglasniku.
Kao što je Halek rekao, ljudi su ga pokupovali da vide što je to iPhone.
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
Kak sam se nasmijao na par postova![]()
![]()
Thanx, ekipa, podigli ste mi dan!
A sad konkretno...
Ne branim iPhone zato što ga imam, pošto i dalje imam dodatna 3 mobitela, koje samo treba upaliti. Dakle...
- to što meni osobno Nokia ne leži, iako nekad prije je, to nema veze s "kvalitetom moba" kao platforme. Jednostavno mi ne leži. Što ne znači da ga neću uzeti u ruke i vidjeti kako mi "leži" - testni period ne manje od 10 dana, pošto često imam mogućnosti za tako što.
-poslovni mobitel? Jedina mana iPhonu kao poslovnjaku je baterija. Što mu je mana i inače, velika. Ali jednostavni fizički zakoni brane toliki display i osvjetljenje istoga + bežična komunikacija sve u 16 i da još baterija traje tjedan dana, a da aparat ne bude težak kao dijete iz Afrike koje preko noći ostane zaključano u Rubelju.
- MMS? Zastarjela tehnologija, stvarno je. To su drugi prije mene objasnili, i ja samo mogu potpisati.
- otkud toliko "iPhone killera" kad je taj iPhone takvo smeće? To znači da su ti modeli smetljari, ne kužim? Pa opet, nitko da uspije. Svi se pušu, hvale, grme, sijevaju, vedre i oblače, a konstanta koja se provlači je - ništa. Baš ništa. Tresla se brda, rodio se miš.
- Dosad sam od "ozbiljnijih" mobitela trošio SE. Imam priliku vidjeti i isprobati nove modele debelo prije nego dođu na tržište, većinu i prije nego što se na GSMAreni (ili sličnim portalima) pojave glasine, spy-fotke itd. Svaka čast SE-mobitelima, ali iPhone jednostavno bolje leži. Iritira me stylus, jako. Ne može ga se jednom rukom koristiti, jer inače ga treba stalno gledati i provjeravati da li je prihvatio pritisak ili ne.
- laptop? Kakve su to usporedbe? Bavim se informatikom već godinama, živim od toga, u velikoj firmi, i ono što znam je da pod jedan, velike corporate-face koriste ono što im firma da. A firma uzme ono što Head of IT preporuči, u dogovoru s osobnim iskustvom neke glave iz Uprave, koji mobitele ocjenjuje kao "BMK koji je i kakav - evo, taj mi se sviđa. Ide mail gore? OK, to je to". I gotovo. Kako je BiO rekao, to su najveće neznalice među korisnicima, to su ljudi koje doslovno boli ona stvar kakve mogućnosti mobitel ima. Uzet će bilo koji shit sa dobrim fotićem nakon što se nacugaju na nekoj večeri pa im fotke sisa pripitih kolegica nisu dovoljno jasne. A sutra će uzet neki treći jer je to (prvo mi paa na pamet, no offence) neka preskupa Nokia od kirurškog čelika koju nitko normalan neć kupiti jer je turbo preskupa. Statusni simbol. I opet - ako firma ima po defaultu Blackberry, on će imati Blackberry, i točka.
Ja gledam ispod oka i ljude koji imaju mrcine od laptopa isto tako. Čemu? Ja imam IBM T61p, jak i brz, bez zamjerke, ali i težak i velik i jednostavno - nezgrapan. Kolega ima X-seriju, onaj tablet PC, i to je malo, lagano, a kudikamo korisnije. Neću nikad sjest na kavu u birc jer u gradu nije bilo gužve pa sam stigao sat vremena ranije na posao, i izvadit laptop. Ne pada mi na pamet. Ali mobitel bogme hoću. Ali to je ionako bila nebuloza od rasprave.
Malo sam odlutao... Ono što stoji iza svega, ona bit, po meni, je nešto što mi je rekao čovjek koji je veza u SE: SonyEricsson ima sve što treba da napravi "savršeni mobitel". Nešto što će imati SVE, od velikog displaya, dobre baterije, mrak kamere, preyebene aplikacija i mogućnosti personalizacije... da ne nabrajam - probajte u glavi spojiti sve karakteristike raznih SE mobitela u jedan. Oni to mogu, i to bez problema. A neće. Nikad neće. Zašto? Pa kome bi prodali mrcinu od par tisuća eura, k vragu? I tko bi onda kupovao išta drugo, kad sve ima u njemu? Ne, ne radi se to tako. Uzme se ciljana publika, ali ne po godinama ili boji kose, nego ciljana publika u smislu onoga što donosi najveću zaradu u mobilnoj industriji. I to se ukorporira u novi model, malo se dizajnira, ovo-ono, i to je novi model. Pa će idući biti bolji. I tako u nedogled.
WM mi se nikad nije sviđao na mobitelu, nikad. Osobno mišljenje, naravno. I poludio sam kad je SE krenuo na WM, isto kao što sam se razveselio kad sam saznao da onaj koji dolazi iza X2 i IDOUa opet neće biti WM nego Symbian-based.
Imam i ja ravno 7 accounta kao i BiO, i treba mi svih 7. PRosječno primam blizu 100 mailova na dan, većinu samo čitam a odgovaram na 20-30. Lakše surfanje nisam doživio NA MOBILNOM TELEFONU od ovog na iPhonu. Stvarno nisam. Jednostavan je i mail, jednostavne su sve app koje nudi. Tipkanje u portrait modu, pogotovo meni sa 194cm visine i prstima koji pašu veličinom uz tu visinu nije bilo vesela ideja. No od samog početka sam tako malo griješio da nisam mogao vjerovati! Iskreno, ovu landscape tipkovnicu još nisam prigrlio, ne leži mi: portrait lovi tipke kako treba, blizu su, ide sve i s jednim palcem (kad vozim, nemojte me tužit muriji) kao i s dva kad sjedim negdje. Maps? Nije Apple-problem. Koja firma ima SVOJU, dakle in-house aplikaciju za navigaciju? Nitko. Svi imaju rd-party. To što Google ne da svoje mape da se dijele u paketu nije Appleov problem nego Googlov. Njihove mape, oni ne daju. A 3rd-party provideri su tek sad dali prve navigacije. Tako da i taj argument baš i ne stoji.
Ali kompletno TS GUI je savršena ideja. Sve je koncipirano i razrađeno kako treba, sve radi ko' urica. Svaki detalj. Ništa nije sitno, ako i je zoomira se toliko jednostavno da se teško da opisati, nema olovčica, sitnih iksića i nečitkih adresa. Sve je na mjestu. To da li je aparat oku ugodan ili ne, to je stvar ukusa. Kao i "statusni simbol" varijanta - nekome je, nekome nije. Big deal. I Motorola v3 je bila statusni simbol dugo vremena - mobitel u mnogome ispod klase, pa ipak je bio (i dan-danas je) pomama. TO će ga prodat lakše, da, ali neće ga i zadržat.
Ono zbog čega ljudi prodaju iPhone je većinom zato što shvate da je aparat jako vezan za net - ostale stvari su uobičajene. A to košta, treba plaćati promet i tarifu, pa je jeftinije imati nešto jeftinije i što ne iziskuje net. Za takve ljude iPhone jednostavno NIJE. Moja mama ima doma neki od DSL paketa sa 1GB prometa (sad se to valjda i povećalo automatski), i nikad nije došla ni blizu toga. A dosta često drvi po mailu, googla okolo po prognozama, traži apartmane i hotele po vani, vremenske prognoze za skijanje, skida neki program koji koristi a koji svako malo ima update ili bugfix, koristi e-banking... Koristi to koliko i kad joj treba, i nikad nije brinula o prometu, niti ikad prešla 1GB. Što će njoj iPhone? Ne treba joj. Treba joj aparat koji će glasno zvoniti, koji će čuvati kontakte i pokoji SMS, i to je to. Mom starom, recimo, i to zvuči previše. Njemu treba 10 ljudi u imeniku koje će ionako rijetko zvati - jer će oni zvati njega. Treba mu veliki display visokog kontrasta, u dvije boje, jer i u 15" monitor ionako mora škiljiti. Da vidi tko ga zove, da se javi, i eventualno ako tipka broj da se cifre na displayu vide s Mjeseca. iPhone? I don't think so. Moj šef? Prima valjda 300 mailova na dan. Odgovara na tonu njih, a nije često u uredu da to radi za računalom. iPhone? Ne - ali SAMO radi baterije. Samo zato ne, inače mu odgovara po svemu. J.be se njemu da li ima ili nema BT konekciju i takve kerefeke, on ima sync OTA i to mu je sve što treba, da mu sekretarica uređuje kalendar i on to ima na mobitelu u real-time varijanti, mailovi isto tako, imenik također, i to je to. Dakle samo je baterija problem.
Ja? Osim spomenutih 7 mailova, o kojima sam ovisan i bitno mi je imati push i vidjeti odmah svaki novi, koristim tu i tamo navigaciju (zasad je nema, no Google Maps rade dovoljno da ja vidim gdje idem, ionako mi muzika dere tako glasno u autu da ni ne čujem što koka priča - da ne spominjem ljeto i vožnju bez krova. To mi ne znači previše. Pogledam rutu, vozim dio, pa pogledam opet, i tako dalje. Ionako je semafor svakih par metara čak i u Babinoj Gredi... Surfam kad mi je dosadno ili kad mi nešto treba tog trena, otvorim neki Fejs ili tako što isto kad mi je dosadno ili kad čekam neku poruku ili tako što, pričam, imam slike gore, neke filmiće, slušam muziku na skijanju ili ako idem busom (na skijanje). iPh mi je idealan po svemu što meni treba - samo da je baterija bolja.
Aplikacije? Ono što je nekom "mrak aplikacija", ona koja ima "yebene mogućnosti" - meni ništa ne znači. Baš ništa. Kao ni ona app koja je meni mrak i super, a nekom trećem ne znači ni koliko lanjski snijeg. Nemojmo zaboraviti da i za app treba vremena - Symbian i WM su vani već dugo, dok je iPhone OS novi. Trebalo bi pogledati količinu i raznovrsnost aplikacija koje će biti available za iPhone kad bude imao, ne znam, 10 godina staža, i to usporediti sa istom situacijom kad WM ili Symbian budu imali 10 godina staža. Ovako je to prepucavanje bez smisla.
Zaključak, ako smijem: ja volim brinete, sa solidnom četvorkom (85-D) koja stoji, volim da ima malo "mesa" na sebi a ne da bude oglodana kao neka manekenka. Volim da me malo cima, da se puno smije, da se "na samo" može opustiti i biti čak i perverzna ako je takva po prirodi. Volim da ima iznad 27 godina, po mogućnosti oko 30-35. To sam JA, i vjerojatno će se dio forumaša složiti sa više ili manje onoga što sam rekao, no rijetko tko sa svime. Ista stvar je s mobitelima, potpuno ista. Tako da je naslovno pitanje (uvjetno rečeno "pitanje") koja je platforma bolja ili koji je mobitel bolji u temeljima pogrešno i zapravo potpuno bez ikakvog mogućeg odgovora. Svako ima svoje preference, svakom drugo paše, svako će preći preko nekih mana lakše nego preko drugih. Jednostavno treba čitati recenzije (one realne ako je ikako moguće, a ako ne onda što više recenzija svih vrsta i usmjerenja), isprobati telefon ako se može, i jednostavno biti realan pa reći "ovo je super-cool feature ali iskreno, ne treba mi" odnosno "to mi trba i točka". Niti jedan mobitel nema sve kako svima paše, niti će ikad imati.
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
mhm...baš je dobro čitati...mislim,fino postoji jedan nepristrani zadrti protivnik iphone-a
i 20-ak njih koji su protiv njega,te kao da imate i svojega stevena jobsa budući da se viperpitbull fino raspisao sa velikim i malim fontovima,boldom etc...a uglavnom samo govorio "i tu se vidi da nemaš pojma o ničemu vezanome za iphone" i onda blabla kao da slušam onaj guided tour -.-'
biO je doduše dao odlične argumente,svaka čast,kao i bluedevil,no dakle...mjesec i po' dana već koristim iphone,prijelaz sa ipod toucha,nenamjeran i neželjen,no budući da sam ga dobio,i nisu mamica i tatica kupili(neki članovi bi voljeli to napomenuti) potpuno ću se složiti sa slijedećim...
sve što je bi0 rekao je istina...sve se to fino može...štima,svakako,nijedan music player se ne može mjeriti sa ovime,internet browser je...wow,a na ovom 3gS brzina će biti definitivno zaprepaščujuća...stvar je u tome što je apple napravio prvi korak i revoluciju po tom pitanju...a zapravo će sada još dobrih 5 godina uvoditi nekoliko velikih inovacija i 90-ak nebitnih da bi rekli nešto tipa "100 novih stvari"-glupo-steve jobs uistinu ne zna više od toga...svaka revolucija po pitanju tehnologije ide od apple-a ali makar jenajzasluzniji za neke stvari,nije bolji...bože mili pa ni multitaskinga nema,high-end uređaj blabla-nema multitasking,nekima nije potreban,nekima je(*ebeš mms) ali multitasking bi u osnovi nekako trebao biti podržan,zato što je to apple,zato što znaju kako i što,i onda ništa od toga...zašto jedan palm pre sa svojim web OS-om 1.0 ima sve što i iphone,čak i više,a iphone je na inačici softa 3.0...i sjetio se uvesti c/p i push notifications...pa hajde uistinu pohvalno,djelujete mi poput ovaca kada ste oduševljeni time,onako jednostavno...ne znam,viperpitbull je u jednom postu namjenjenom meni napomenuo da ima +30 godina...a ovdje je rekao da je u 14-oj koristio bluetooth i mms-a ja nisam siguran da smo ih baš tako rano koristili,no eto...čovjek zna bolje
,srat o klincima i djeci nema smisla,bar dok ne staviš godine fino sa strane da se vidi i taj omjerčić,pa onda...
jailbreak,aplikacije,sve blabla pa mi je opet iphone ipak dosadio(računajući i korištenje ipodtoucha-sveukupno oko godinu dana) stoga ne, iphone nije namjenjen klincima i samo klincima,namjenjen je ljudima koji ga žele,kojima se svidi,to što klinci imaju prednosti u korištenju,puno igrica i gluposti...to je druga stvar,ali ozbiljniji korisnici ga valjda i neće koristiti poslovno,osobno vjerojatno i bi jer...budimo iskreno os x je čisti eye candy,svatko bi volio prčkati i zayebavati se sa nečim tako oku finim i fluidnim.
wm je daleko bolji os po svojim mogućnostima.no os x je puno puno jednostavniji,ljepši,funkcionalniji i tu je u većoj prednosti,a windowsi će teško pobijediti u tome,web OS i nadolazeće varijacije raznoraznih OSova imaju šansu biti bolji,android,većina bi se slozila,prednjači u potencijalu koji je stekao...i novije verzije zvuče obećavajuće
stoga...čemu sve ovo? iphone je odličan uređaj...al kada korisnik ide pobiti svaku kritiku,korisnik je glup ili zatupljen,iphone je odličan uređaj ali i jasan pokazatelj kako manipulacija fino ide...uskraćuju se neke osnovne stvari ne zato što se ne mogu izvesti(makar apple tvrdi da još nije shvatio kako srediti multitasking u potpunosti) nego jednostavno...mic po mic kak bi se reklo...korisnik neće priznati da je iphone dosta neupotpunjen uređaj,u mnogo toga
drugi uređaju su samo konkurencija i ništa više...nijedan neće biti novi iphone po pitanju novina...no opet ima potencijala(gotovo svaki od njih) uz dobru promovciju biti prodavaniji blabla,no eto,vjerojatno neće,i već se kritizira i one koji su koristili iphone i one koji nisu,uzmite vi x1 ili htc hd pa pogledajte imaju li prednosti,tek onda bi ova rasprava bila valjana
moje skromno mišljenje
Zadnji uredio blek_hrcak : 15-06-2009 u 23:42
Vidim da si je Ico dao truda za smislen post, svaka cast na tome. Za razliku od Bokyz, ciji postovi nemaju smisla.
Ja sam bivisi ponosni vlasnik iPhone classica koji sam zamijenio za Nokiu E71. To sam napravio jer sam u kuci jos imao 3G i mislio sam mami dati E71 a sebi uzeti 3G. To nisam napravio, evo zasto.
Prvo cu o iPhone pricati. Cim su ga najavili sam pratio sve moguce i ne moguce vijesti, iscekivao trenutak kad cu ga i ja sebi moci nabaviti. Posto je bio relativno skup, odlucio sam se za iPod touch koji sam koristio neko vrijeme. Toliko mi se svidio, da sam naprosto morao nabaviti iPhone, jer nema smisla furati mp3 player non stop sa sobom, a toliko mi je odlican bio da sam to htio
Pruzila se prilika, dao sam svoj K850i i PSP za iPhone classic, taman u vrijeme kad je 3G dosao u italiju otkljucani, jer ga je taj covjek tad kupio. Bio sam presretan, gotovo niti s jednim telefonom nisam bio toliko zadovoljan. A sigurno sam ih 50tak promijenio do sad.
Nakon pocetnok odusevljenja pocinju me smetati sitnice. Tele2 internet je bio uzasno spor, nije to 3G, stranicu bi po minuti, minutu i pol otvarao. Zvucnik je bio uzasan, nista se ne bi od muzike culo. Nema izvjesca i brojaca slova a saljem 600-1000 poruka mjesecno. Svejedno mi je bio odlican telefon, nekako sam presao preko tih sitnica.
Nakon toga majka dobiva sluzbeni 3G. Njoj naravno touch me pase, sto zbog noktiju, sto zbog ostalih stvari, vise voli tipke.
Joj, tek sam sad skuzio kako mi se ne da pisati esej koji vjerovatno nitko nece procitati
Da skratim cijelu pricu.
Za ono sto meni treba od moba (mp3 player, internet, youtube, IM, email, veliki ekran, dobar preglednik slika) je iPhone puno bolji.
E71 je mozda najbolji telefon 2008. godine ali nije u tim stvarima bolji od iPhonea. U globalu vjerovatno je.
Sapienti sat.
ok halek, manje više imaš pravo. Ali...pošto koristim PDA skoro desetak godina i neću sad reć da mi je struka telekomunikacije raćunala i to. Još uvijek studiram (i to bez preseravanja uspješno) ali studiram upravo takve stvari, a iz hobija sve to još proširujem i vrlo često uleti neki poslić upravo jer sam znatiželjan pa naletim na svašta. U ovoj mojoj priči neće bit direktora jer ih nema ni u stvarnosti, ja sam samo normalan tip kojeg računala nevjerojatno zanimaju. I kao što sam već rekao u nekom od prijašnjih postova samo što nisu bili kilometarski pa su vjerojatno prošli nezamjećeno windows mobile nije zamišljen kao platforma za mobitel, ona je nadograđena. Nekoć to niej bio problem zbog malih fileova na pda urađeajima ali danas u doba multimedije se to osjeti stravično. Fragmentacija i način punjenja radne memorije su identični problemu na stolnim windowsima uz razliku što mobilni uređaji nisu u mogućnosti defragmentirati trajnu memoriju a nemaju ni real-time flush radne memorije. Upravo zato svaki wm uređaj treba restartat svako malo a nakon nekog dužeg vremena i formatirati. Mac os x desktop verzija je BSD operativni sustav (praktički bi ga se dalo nazvati unix jer rade skoro identično) kojem je apple dodao svoj (ali jako dobar API). Znam da ovo neće većini puno značiti ali onima kojima nešto znači će po tom raspoznat da razumijem o čemu govorim. Iphone je vrlo zatvoren što se tiče operativnog sustava i nije lako učiti o njemu, ali po onome što sam zasad uspio saznat mogu reći da je koncepcija pošto se radi o mobilnom uređaju bolja nebrojeno puta jer nema klasičnog straničenja (pagefile) (opet ako ne zante što je ne pitajte nego za ove malo upućenije da vide o čem se radi) nego imate sistemski dio radne memorije i aplikacijski koji se prazni u POTPUNOSTI čim izađete iz aplikacije, zato se ne doagađaju trzanja, zastoji i nije potreban restart zbog dužine korištenja nego eventualno zbog nekog sistemski kritičnog updatea. Kad bih mogao ilustrirat, nakon jednog dana korištenja RAM u wm uređaju izgleda ovako:
dok je kod iphonea ovako:
IIIIIII SISTEM IIIIIII APLIKACIJE IIIII
A sad famozni multitasking. Koje to dvije stvari stvarno možeš istovremeno obavljati na mobilnom uređaju? Tko god trenutno koristi wm uređaj priznajte da je prva stvar koju ste se zapitali je wtf zašto kad stisnem x se aplikacija minimizira umjesto da se ugasi a druga stvar je bila traženje aplikacije koja će stvarno ubit program umjesto minimizacije za vas. Spomenimo windows7(ne windows mobile) koji će imati verziju za netbooke na kojoj je moguće imati otvoreno samo 3 aplikacije istovremeno. Zašto?
1)jer je na netbooku nepotrebno imati više
2)čuvanje resursa
3)brzina sustava
Ako na netbooku je dovoljno 3 a onda je po meni u redu da na mobitelu imaš samo jedan program kojem je operacijski sustav i svi resursi potpuno dodijeljen, nego višestruki rad na više mjesta. Dok nisam krenuo u malo ozbiljnija istraživanja, dobro tomu sad već ima preko 7 godina sam mislio (bez uvrede macovci) ali ma, windows je glavna stvar, mac useri su glupi ameri. oni malo slikice, malo video šta će njima više. Dok je realnost potpuno drukčija. Prvo sam proučavao linux u najmanje detalje da bih nedavno prešao i na mac os iz znatiželje a zaključak mi jedino da prvom financijskom prilikom nabavljam macbook. Svi se sad pitaju kakve veze imaju računala u svoj toj priči? e pa manje više sve oko vas što nije pc vrti dobar stari linux. na net ste spojeni ruterom koji je najvjerojatnije linux-based, (Linux je vrsta nadgradnje na unix) i zamislite sad ovo...tadaaaa iphone je kao i mac os zasnovan na unixu. Googleov android-linux. Lg arena-linux. Da ne tupim dalje jer će većini ovo biti nepotrebno i dosadno s tehničke strane vam mogu vjerojatno bez problema svaki dio vaših svađi potvrdit/pobit.
Zadnji uredio Corunir : 16-06-2009 u 00:41
@BludeDevil:
To što kažeš za navigaciju, da ju možeš pogledati svaki tren je istina.
Ali, uzmi da je cijena data roaminga kod t-mobilea 6kn za 100kb
a koliko su mi rekli, karta hrvatske je nekih 20MB, ali dobro za hrv postoje one iPhone tarife.
Problem nastaje kada voziš kroz više država. Recimo, trebaš naći par adresa u Švicarskoj i neku adresu u Njemačkoj.
A kada zbrojiš koliko MB imaju karte Švicarske i Njemačke i to pomnožiš sa cijenom roaminga, dobije se pozamašna cifra.
(recimo da te dvije karte imaju 60MB = 60000kb = 3600kn = novi iPhone)
A upravo ta računica je mene najviše odbila od iPhone-a
E sad, jedno pitanje (nije provokacija), već ozbiljno pitam:
da li iPhone 3G ima mogućnost slanja/skidanja attachemenata u mailu? (bilo da se radi o slici ili nekom office dokumentu ili pdf fajlu)
Care...Izvorno postao BlueDevil
Upravo to, svako ima svoje preference i po njima će birati mobitel.Izvorno postao BlueDevil
jer na kraju, svi smo mi drugačiji...
Kada se sve zbroji i oduzme, sa svakim mobitelom se može komunicirati, ali niti jedan mobitel nije savršen.
Iskreno, svakom mobitelu, pa pa i onom koji slovi za naj-naj boljeg i naj skupljeg se može naći milion mana. pa tako i za iPhone i za Nokiu i sa SE i za HTC i sve ostale.
A isto tako i za platforme
Kad smo kod attachmenta - to je najveća mana iPhone-a.
Mogu se slati slike kao attachment i to out-of-box. Za slanje svih ostalih tipova attachmenta treba imati jailbreak i neki program - ali može se.
Znači slanje attachmenta je moguće u svim oblicima.
Što se tiče skidanja attachmenta, e to neće ići. Možeš ih pregledavati na super uber fantastičan način unutar same aplikacije za mail, ali od skidanja ništa.
Ajde ima jedna mogućnost, ali ona velikom broju ljudi ne znači puno i nemože se gledati kao neko riješenje. Ako imaš instaliran QuickOffice onda kod slanja maila sa attachmentom možeš odabrati da se pojavi link koji onda onaj koji tkđ. ima instaliran QuickOffice može može kliknuti i skinuti attachment direkt u sam QuickOffice.
Pa zapravo se i nemaš šta smijat, cronet se pojavio '96. Prije toga je u hrvatskoj postojao samo Mobitel 099 koji je prva generacija mreže na NMT tehnologiji i 2005. je ugašen zbog uvođenja UMTS-a. Ovo nije googlano nego direkt iz starih predavanja s faksa iako sam siguran da se može naći i na wikipediji
@mbusic, sorry al nije mi jasna tvoja konstrukcija odgovora, jel time potvrđuješ ovo što sam rekao ili kažeš da te ne živcira ako ti zablokira? A i vidim da si miran kad još na ništa ovdje nisi uspio planut, tak mi je i samom ali ovaj rat je baš zabavno gledat zapravo
Zadnji uredio Corunir : 16-06-2009 u 10:18
Ah da, slažem se da je brejkanje frustrirajuće, kako svima tako i meni, ali nisam jedan od onih koji će samo zbog toga zamjenit mobitel. Dakle, slažem se s tobom. A čemu planut kad je najbolje razumno stavit argumente za i protiv. Svoje sam izreko što sam mislio, i uvjerio sam se da iPhone sada nije toliko loš kao što je bio sa klasičnom inačicom koju sam ja koristio. Da ima čvrstu tipkovnicu možda bi ga čak i uzeo, ali to onda više ne bi bio iPhone zar ne? 3 tipke maksimum, zlatno pravilo Applea zbog kojega je unikatan. Do tada ostajem pri X1 ili možda pređem na X2 ako bude dobar, ili na neki novi HTC klase Touch Pro.![]()
@viperpitbull:
koji si ti to mobitel koristio prije 10-11 godina a da je imao BT i da si koristio BT??
baš sam malo gledao, BT se pojavio tek 2001/2002 godine (a to je 7-8 godina, a ne 10-11 kako ti govoriš)
Ajde, što se tiče SMS-ova, tu ti vjerujem, jer sam ih i sam počeo koristiti prije nekih 10ak godina (istina, u maloj količini, zbog prijašnjih cijena)
2001 je taj ericsson izašao, odnosno tek je najavljen u 4. mjesecu 2001. izašao je pred kraj godine i da onda je bio revolucija. ali to i dalje nije 10-11 godina
lol a ništa sad ostani sjedit i čekat da te napadnu zbog tog, nema druge. To je stvarno bila pila od mobitela znam da asm onda još bio relativno mali i sve novce sam ostavljao samo da ga mogu nabavit, ko židov sam bio (isprika svim židovima).
a nek napadaju sta cu im jaje imas pravo to je bio pravi Mobitel u to doba nije ni jedan mobitel bio ni Blizu R520m
Ali to su stara vremena kad su Novi modeli mobitela izlazili 2 puta godisnje a ne kao sada svakih 1-2 mjeseca nekaj novo.
al nekako mi je t26 ostao u jako dobrom sjecanjuto je bilo u to doba EVOLUCIJA tako nesto malo i fuuul taki je bio cak mislim da je to bio PRVI mobitel koj nije bio plastican .)
Touch pro 2 ftw. U otm slučaju čekaj njega, a osim toga i xperia je htc sa SE značkom
Ma da znam, samo sam misilo na nekog naprednijeg Touch Pro, ovaj mi ne donosi baš nešto inovacija osim dodatnih 100 grama (težina: 178 g).
Eh da, moram se osvrnut, netko je napomenuo da se svi ostali mobiteli zovu iPhone killeri. Evo moram samo tu reći da onaj tko je izjavio tu glupost nema pojma o mobitelima (ne član foruma neg novinar koji je tako počeo nazivati seriju mobitela). Da li bi se onda svi auti trebali nazivati "Novi Mercedes S500 Hybrid killer" WTF?. iPhone se najviše prodaje u klasi da li to znači da je najbolji? Onda bi se svi auti u HR trebali zvati "Astra killer" jer je to auto koji se prodaje najviše, što sigurno ne znači da je najbolji. Da je netko od proizvođača htjeo pokopati iPhone, što je zaista sada teška misija, jednostavno bi prodavao uređaje poput X1 za cijenu od 100€ u dućanu. Ta sklapanje jednog X1 ne dođe više od 20€, a bome ni iPhonea.
Aj sad realno gledajući, da vam netko ponudi X1 u simpa paketu za 150 kn. Koliko bi vas uzelo X1?
EDIT: Može bit i tele 2 paket i vip i tomato, totalno svejedno![]()
Nemrem uredit post (ne znam zašto, ako smeta nek moderator spoji) zato ću vamo nadodat. Nitko od vas nema mobitel, i sad ga idete kupit, i nudi vam se X1 za 150 kuna u simpa, tele2,... paketu. Koliko od vas bi ga uzelo?
Bookmarks