Ono sto se posebno istice i sto me posebno zanimalo jest video mod. Naime, prema specifikacijama model DMC-FZ7 u ovome segmentu pruza korisniku razne mogucnosti s obzirom na rezoluciju 1280x720...30 fps, 848x480...30 fps, 640x480...30 fps, 320x240...30 fps. Mogucnost snimanja u navisoj rezoluciji ovoga modela (1280x720 i to pri brzini od 30 fps) se istice u trenutnoj ponudi na trzistu, tocnije trenutno ne postoji niti jedan digitalni foto aparat koji nudi ovakve mogucnosti snimanja videa.
Moram priznati da sam bio pomalo skeptican oko prezentiranoga, a pogotovo oko koristenja 12x zooma, koji optika podrzava, za vrijeme snimanja videa.
Vise o samoj tehnologiji i formatima kao i o nacinima ostvarivanja ovih formata, da o tome ne detaljiziram ovdje (ovaj sam clanak pronasao sasvim slucajno i preporucam ga svakome tko razmislja o kupnji ovoga modela) mozete pronaci na sljedecemu linku:
http://www.dpreview.com/news/0901/09...nasonictz7.asp
Ja cu se osvrnuti na dojam koji je na mene ostavio video mod ovoga foto aparata. Testirao sam snimanje u dvije rezolucije...najvecoj 1280x720 i 848x480. Za vrijeme snimanja vrlo je elegantno pratiti sve sto se desava »ispred objektiva« preko display – a koji dinamikom prikaza ne zaostaje za materijalom koji se snima, te ne generira cudne »artefakte« kod predmeta u pokretu. Koristenje optickoga povecanja, moguce je za vrijeme snimanja videa u punome rasponu koji objektiv omogucuje. To funkcionira izvrsno, ali bih ipak sugerirao da se izbjegne opticko povecanje vece od 8 – 10x jer bez stativa ili neke fiksne podloge, video sniman na taj nacin, radi pokreta ruke postaje pomalo zamoran za gledanje.
Za vrijeme reprodukcije koja se odvijala na 20 inch – nom monitoru, kvaliteta videa ne moze proci nezapazeno. U max. rezoluciji video sniman u eksterijeru je na spomenutom display – u reproduciran bez suma i artefakata, te degradacije. Prilagodba aparata na nagle promjene u intenzitetu svjetla je vrlo brza i takve promjene odradjuje sasvim glatko. Snimka nacinjena u interijeru ima nesto vise »suma«, te malo vise gresaka u odmjeravanju svjetla.
Posebno bi istaknuo zvuk. Obicno je zvuk kod videa snimljenih digitalnim foto aparatima vrlo blijed i vrlo neuvjerljiv, ako uopce i slusan, jer se cesto javljaju problemi sa dometom i usmjerenoscu mikrofona na digitalnim foto aparatima. Ovdje takvih problema nema. Zvuk je bio reproduciran na Creative 2.1 sustavu i nije pokazivao nikakvih mana. Kvalitetan stereo zvuk sa izrazenom prostornoscu, vrlo cist, bez deformacija i iznimno kontinuiran.
Sve u svemu...mogu reci da je i ova bombasticno najavljivana karakteristika ovoga foto aparata svakako ispunila moja ocekivanja. Od ovoga modela definitivno ce biti sasvim opravdano govoriti i o razredu (klasi) hibridnih kamera ili digitalnih foto aparata, koji ce korisniku poput svojevrsnih 2 u 1 gadgeta nuditi visoku razinu kvalitete, kako u snimanju fotografija, tako i pokretnih slika (video clipova).
I za kraj...zakljucak...ne znam sto bih pametno napisao...sve bitno je manje vise receno iznad. Mislim da ce na plasiranje i prodaju ovoga modela na nasemu trzistu uvelike utjecati i njegova cijena. Ona je...kako da to kazem...pomalo i opravdano visoka. Naime, ako ga zelite kupiti u nasim prodavaonicama, a izbjeci putovanja u susjedne drzave ili narudzbe putem interneta, morati cete izdvojiti oko 3000 kn. Dodajte tome i jos gomilu kartica velikoga kapaciteta (koje ce vam s obzirom na video sposobnosti ovoga modela definitivno trebati...moj savjet je min dvije po 4 GB) i dolazite do prilicne svote novca, koju ste izdvojili za poseban i iznadprosjecan, ali i dalje kompaktni foto aparat.
Raspravu oko cijene mozemo povesti i u smjeru razmisljanja, kako za 3000 kn na trzistu definitivno ima i boljih aparata, ali nikako ne upakiranih u ovako malo i lagano tijelo, ili kako 3000 kn mozete dati za neko ultra compact cudo, koje osim sto ce dekorativno izgledati na stolu uz kavicu i vas novi Samsung mobitel, nece imati niti jednu funkciju niti spomena vrijednu, kada se kompariraju sa onim sto ce vam ponuditi Panasonic DMC-TZ7.
Sve u svemu...ako trazite mali i doista kompaktan aparat...za svaki dzep sakoa ili jakne...ili za svaku torbicu (jesam li spomenuo da dolazi u razlicitim bojama), ako trazite point and shoot aparat sa kojim prilikom fotografiranja necete morati razmisljati previse, a da i uz takav pristup dobijete izvrstne fotografske rezultate, i ako pritom vasa stavka u budzetu za isti doseze 3000 kn...ovo je aparat za vas. Jos ako vam je video mod bitan i ako volite snimati filmice na vasim putovanjima...izletima...(i tko zna gdje jos)...cija ce reprodukcija bez sramote moci proci i na vecim zaslonima...ne zamarajte se ostatkom trenutne ponude...ovo je jedino dovoljno dobro.

), ako trazite point and shoot aparat sa kojim prilikom fotografiranja necete morati razmisljati previse, a da i uz takav pristup dobijete izvrstne fotografske rezultate, i ako pritom vasa stavka u budzetu za isti doseze 3000 kn...ovo je aparat za vas. Jos ako vam je video mod bitan i ako volite snimati filmice na vasim putovanjima...izletima...(i tko zna gdje jos)...cija ce reprodukcija bez sramote moci proci i na vecim zaslonima...ne zamarajte se ostatkom trenutne ponude...ovo je jedino dovoljno dobro.
Odgovori uz citat
Bookmarks