Eto, marioo je rekao bit tog "problema" - nazovimo ga tako - koji sam mislio da imam.
Jedina razlika je što sam ja iPhone kupio, aktivirala mi ga je ženskica u T-centru istog trena, došao sam doma s njim u džepu i u roku od ukupno pola sata nakon prvog paljenja je bio JBan. Zato nisam mogao uspoređivati varijante "prije" i "poslije" JBa - inače ne bi pisalo "problemi nakon Jailbreaka ?" nego "problemi nakon Jailbreaka !"
Ali OK, da i to zanemarimo na tren, ja imam situaciju u kojoj jednako rabim mobitel kao i pred nekoliko dana - ništa više, ništa manje. Imam već godinama podjednak broj poziva, mailova, surfanja, računi su mi u zadnje 2 godine bili isti - 250 kn. Znalo je biti 230, znalo je biti 270, ali to je isti račun, zar ne? Tako sam i nastavio, pretpostavljam, dakle podjednako korištenje. A vidim da mi je ponašanje baterije sa JB i bez JB primjetno drugačije.
Mogu dopustiti da je stvar i u formiranju baterije, da joj je trebalo 2-3 ciklusa da se normalizira - mada na jednom SE w910i koji imam kao službeni mob nije bilo potrebe za tim jer je baterija, isto LI-ION, radila od početka jednako kao i sad, baš kao i zamjenska koju sam bio kupio za SE P1: od početka jednako kao i kasnije.
Uglavnom, nakon JBa sam instalirao 10ak aplikacija, većinu pokrenuo samo jednom ili max. dvaput, i gotovo - osim jedne. Baterija banana. Onda sam isključio 3G, pa je bilo malo bolje, no push mail je prestao raditi kako treba. Isključio sam i WiFi pa ga uključim prema potrebi, baš kao i 3G, smanjio sam osvjetljenje displaya i isključio locationse. GPS sam upalio jednom, probe radi, i više ne jer mi nije trebao. Sve to dok je bio JBan. I baterija je trajala niti 24 sata.
Napravio sam backup (da se svi settingsi spreme) i napravio restore sa originalnim softverom, vratio settingse gore i instalirao one dvije aplikacije koje sam jedine koristio, te nastavio koristiti mobitel kao i dosad - niti više niti manje. No, sada push radi kako treba bez obzira da li je 3G uključen ili ne, a baterija traje 2 dana (s tim da i nakon 2 dana još nije bila ona crvena poruka da je prazan, no punio sam ga da mi preko noći ne krepa slučajno pa da me alarm ne zezne). Dakle traje više od duplo duže.
Ja jedino mogu zaključiti da je do JBa nešto, to mi jedino logično izgleda. A sad, da li sam koristio neki zeznuti softver za JB, ili je pak stvar u samom principu rada JBa - to ne znam. Zato i pitam... Ako JB radi po principu nekakve TSR aplikacije (programčić koji ostaje aktivan u memoriji cijelo vrijeme i injektira dio koda konstantno u memoriju kako bi ostale aplikacije nastavile raditi - nešto kao traineri za igre na kompjuteru) onda mi je jasno i da kao takav može trošiti bateriju. Ali ne znam to, ne mogu biti siguran niti da je tako niti da nije.
A vidim sad da su i drugi imali nekih većih ili manjih problema, znači moguće je da tu ima nešto...
I još jedna moja logika . ne nužno ispravna: da sam ja Apple, i da vidim da ekipa razbija moj softver s nekakvim JBom - imam tri varijante: 1) stalno ću izbacivati novi update da ih sjebem (i nikad neću uspjeti jer će ga kad-tad razbiti); 2) reći ću da me nije briga (neću, preponosan sam i ne dam da mi netko kopa po "mojoj kuruzi"); 3) napravit ću nešto pametno. A mislim da se upravo to i dogodilo... Skinut ću i ja taj JB, rastaviti ga i pregledati, i kad vidim kako radi (a sve verzije jednako rade), onda ću ubaciti nešto u kod da to sj*bem. Na primjer, kad vidim da JB radi tako i tako, da injektira takav i takav dio koda, neću to ubit, ali ću ugraditi nešto što se neće odmah vidjeti ali će raditi probleme. Neku vrstu UVJETNO REČENO trojanca. Samo što ovaj trojanac neće raditi kao klasični kompjuterski trojanac, nego će, ako primijeti kod koji sam identificirao da je za JB, početi vrtiti nešto negdje, neprimjetno, a to nešto bi moglo, recimo, usporavati cijeli sustav i cuclati bateriju.
Zašto ne? Tako će oni koji koriste JB sami vidjeti da tu nešto ne štima, a ja se neću morati svako malo zaj*bavati i smišljati nove načine zaštite koji su ionako osuđeni na propast.
Možda će nekima (zapravo, SIGURNO) zvučati kao neka svemirska teorija zavjere, no ja sam mišljenja da bi itko s malo logike u glavi došao do takve ideje, pa makar da je ozbiljnije razmotri: ne možeš protiv toliko ljudi koji razbijaju softver, nema šanse - uvijek ćeš izgubiti. Sve će zaštite probiti, baš sve, samo je pitanje vremena. E pa nećemo se onda boriti protiv njih novim zaštitama, idemo ih sj*bat na njihovom terenu.
Konačno, možda se netko sjeća jednog od prvih jako proširenih virusa na kompu, zvao se "Michelangelo". Ni dan-danas nije objašnjeno kako se tako brzo i neprimjetno proširio - osim jedne teorije koja nikad nije dokazana, jer kad se krenulo o tome pričati sve je naglo prestalo. A teorija je bila da je sam Microsoft ugradio u Windowse tog Michelangela i ostavio ga da spava, kod razbijen na puno malih dijelova koji svaki za sebe ništa ne znače. No, kad je došlo vrijeme, obavila se kontrola legitimnosti Windowsa, i oni koji su imali nelegalnu kopiju su naglo dobili taj nekakav virus. MS, naravno, tvrdi da su to gluposti i da nema ništa takvoga, no velim, kako se krenulo istraživat tako je cijela stvar jednostavno nestala. Prestala, i nitko više nije čuo ni vidio taj virus.
Po meni je to puno zdravija (i opasnija) logika nego "ajmo novu zaštitu svaki mjesec", trošit resurse, ljude i vrijeme, a znaš da će ga probit vrlo brzo.
Dakle nije nužno tako, no opet... zašto ne bi bilo?
Napominjem još jednom da sma puno teoretizirao, da ništa od toga ne mora biti istina, i da vjerojatno čak ni nije. No opet - zašto ne bi bila? Sakrit jednu JPG sliku kao cijelu negdje na računalu je skoro pa nemoguće - brzo će je naći i neki osrednji korisnik (tražit će header JPGa i to je to, bez obzira kako se file zove i koja je ekstenzija). Ali ako ja tu sliku razbijem na 100 komadića pa ih porazbacam po raznim fileovima, samo nalijepim na kraj, onda je više ni Bog neće sastavit - nema headera u komadu, nema ničega. Čak ni ako znaš da je gore nećeš je naći nikad. Ali ja, koji sam je razbacao, ja je mogu u bilo kojem trenu i sastavit nazad, ne?
Još jednom, ne velim da je JB sj?ban, samo velim da je meni sa JBom telefon zezao a bez JBa radi kako treba. Da li je do mene, do Applea, do aplikacija, do nećeg trećeg - ne znam. Samo znam da sad radi bolje. A drugi, kojima sa JBom radi kako treba - good for you, sretan sam zbog vas!

Odgovori uz citat

.gif)

Bookmarks