Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Crop i razvijanje slika

Pozdrav svima,
    Imam jedno pitanje tj. situaciju i ako netko zna odgovor bio bih mu jako zahvalan.

Slikam slike u najvećoj rezoluciji na svom fotoaparatu ( Canon S3) 2816*2112
    Nakon obrade u photoshopu tj. cropanja fotke, dobijem rezoluciju fotke od nekih 1800*1200. Fotostudiju sam dao da mi razviju cropane slike u formatu 10*15, a oni su mi te cropane slike razvili u full nekom malom formatu. Odnosno da budem precizan dobio sam različite velićine slika ovisno koju sam koliko cropao, a ja sam htio da mi sve slike nakon moje obrade ( cropanja) budu u formatu 10*15.
    Moje pitanje je da li ako ja dosta cropam fotku nju više ne mogu dobiti prilikom razvijanja u formatu 10*15 ili još nekom većem.
    Npr. slikam cijelu osobu, a htio bi razviti sliku 10*15 ali samo sa gornjim dijelom tijela i tako je u photoshopu obradim (cropam). Da li tako croapnu fotku mogu dobiti u velicini 10*15.

nadam se da nisam previše zakomplicirao,

Vedran

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Koga Pregledaj post
    Pozdrav svima,
    Imam jedno pitanje tj. situaciju i ako netko zna odgovor bio bih mu jako zahvalan.

Slikam slike u najvećoj rezoluciji na svom fotoaparatu ( Canon S3) 2816*2112
    Nakon obrade u photoshopu tj. cropanja fotke, dobijem rezoluciju fotke od nekih 1800*1200. Fotostudiju sam dao da mi razviju cropane slike u formatu 10*15, a oni su mi te cropane slike razvili u full nekom malom formatu. Odnosno da budem precizan dobio sam različite velićine slika ovisno koju sam koliko cropao, a ja sam htio da mi sve slike nakon moje obrade ( cropanja) budu u formatu 10*15.
    Moje pitanje je da li ako ja dosta cropam fotku nju više ne mogu dobiti prilikom razvijanja u formatu 10*15 ili još nekom većem.
    Npr. slikam cijelu osobu, a htio bi razviti sliku 10*15 ali samo sa gornjim dijelom tijela i tako je u photoshopu obradim (cropam). Da li tako croapnu fotku mogu dobiti u velicini 10*15.

nadam se da nisam previše zakomplicirao,

Vedran
    Jesi...zakomplicirao si.

E sad...ako sam ja dobro shvatio:

1. Ti fotografiras neki motiv u punoj rezoliciji koju ti pruža tvoj foto aparat (S3).
    2. Nakon toga shvatiš da nemaš potrebu za svime što se našlo u kadru i onda u nekoj aplikaciji na računalu cropaš dio kadra, tako da ti kao konačan rezultat ostane dio kadra koji želiš razviti na fotografski papir u foto radnji. Taj ostatak je prema razoluciji otprilike dvostruko manji u odnosu na originalni kadar koje je nastao fotografiranjem.
    3. Tada tako cropani kadar odneses na CD - u ili sticu u foto radnju i dobijes fotografiju takve velicine da ju moras gledati sa povecalom.

Ako sam dobro shvatio moj odgovor na tvoja pitanja je ne.

Dakle, bez obzira sto si obavio ovo sto sam ja gore opisao i dalje mozes dobiti ispisanu fotografiju u dimenzijama 10x15.

Racunica ti je otprilike ovakva:

1. Pomnoži broj pixela horizontale i vertikale konacnoga rezultata...u tvome slucaju: 1800 x 1200 = 2160000. Dakle radi se o rezoluciji od nešto više od 2 mega pixela.
    2. Računaj da ti je potrebno nešto manje od 3 MP da bi u ispisu dobio fotografiju dimenzija 10x15 koja ne zaostaje za kvalitetom fotografije istih dimenzija razvijene sa negativa.
    3. Cak i ako navedenom računicom dobiješ recimo 1,5 MP to i dalje ne znači da ne možeš i taj kadar ispisati na 10x15 dimenziju...znači samo da ces prilikom takvoga ispisa imati nesto losiju kvalitetu.

Ono na sto su digitalne masine koje obavljaju ispis digitalnih zapisa na foto papir, jako osjetljive su omjeri horizontale i vertikale.

Zato je izuzetno bitno da prilikom cropanja kadra uvijek pazis da cropas u omjeru 4:3. U protivnome prijeti ti opasnost da masina ili sama dodatno cropa kadar ili da uzme jednu od dimenzija kao referentnu (obicno manju) pa da ti onda prema njoj odmjeri fotografiju (u konacnici se dobivaju manji formati ispisa).

Dakle...pazi na 4:3 prilikom cropanja i inzistiraj u radnji da hoces ispis na 10x15, bez iznimke.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

3. 'Hvala' kaže:

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2008
    Mobitel
    Nokia 5230
    Operater
    T-mobile
    Bodovi
    7.676
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.676, Nivo: 20
    Bodovi: 7.676, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imao sam isti problem pa sam odustal od uređivanja slika u PS-u sam sam ih isprintal
    Zadnji uredio EVILDEAD : 06-05-2009 u 15:33

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ratio je bitna rijec. ili izvedenica te rijeci
    kad resizeas sliku , moras pazit da zadrzis ratio dobar.

kad se tu umijesa tvoje croppanje slike , e , tu vec nastaju komplikacije.
    Moj savjet ti je da kad croppas sliku , da ju croppas opet u skladu s ratiom same slike . Ja sam tak radio , razvijao slike ,i dobro su ispale . Dapace vrlo dobro , s obzirom na skromnu rezoluciju (2-3 mpx fotici, tak negdje max reza)

kad smo kod razvijanja , ajmo, di ima najpovoljnije?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stamp1 Pregledaj post

kad smo kod razvijanja , ajmo, di ima najpovoljnije?
    Sto se rasprave o fotografskim radnjama/cijenama/kvaliteti istih tice...otovrio sam novu temu samo u tu svrhu, pa se rasprava o tome dijelu moze nastaviti tamo, da ju ne mijesamo sa tehnickim pitanjem koje je covjek postavio.

Link na otovrenu temu je:

Razvijanje (ispis) digitalnih fotografija (gdje/kako/cijene)

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala Bimbi na odgovoru.
    Dobro si me shvatio, al da vidim jesam li ja tebe dobro razumio. Znači mogu dobiti prilikom razvijanja fotografiju 10×15 makar i nisam cropao u omjeru 4:3, ali bi bilo najbolje da kad radim crop da ga radim u omjeru 4:3.

primjer slike koju sam cropao i kakvu sam je dobio nakon razvijanja.
    orig. slika je u rezoluciji 2816*2112, nakon cropanja rezolucija iznosi 2232*2052. Tako cropanu sliku su oni meni razvili u formatu 10*11. sliku sam jedino cropao po vertikali i zato su mi smanjili dužinu slike sa 15 cm na 11cm. To me totalno iznenadilo i razočaralo.

Ali sada znam u čemu je kvaka
    Još jednom Bimbi hvala.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Koga Pregledaj post
    Hvala Bimbi na odgovoru.
    Dobro si me shvatio, al da vidim jesam li ja tebe dobro razumio. Znači mogu dobiti prilikom razvijanja fotografiju 10×15 makar i nisam cropao u omjeru 4:3, ali bi bilo najbolje da kad radim crop da ga radim u omjeru 4:3.

primjer slike koju sam cropao i kakvu sam je dobio nakon razvijanja.
    orig. slika je u rezoluciji 2816*2112, nakon cropanja rezolucija iznosi 2232*2052. Tako cropanu sliku su oni meni razvili u formatu 10*11. sliku sam jedino cropao po vertikali i zato su mi smanjili dužinu slike sa 15 cm na 11cm. To me totalno iznenadilo i razočaralo.

Ali sada znam u čemu je kvaka
    Još jednom Bimbi hvala.
    Jos jednom...

...nije moguce da ti ako je slika inicijalno u formatu 4:3 i ti je cropas samo po jednoj stranici, dobijes razvijenu fotografiju sa zadrzanim omjerom 4:3 (10x15 je format omjera priblizno 4:3).

Jer da ti recimo imas sliku 4:3 formata i cropas vertikalu, narusio si omjer. Da ju frajer i bez obzira na to tiska u 4:3 formatu, morao bi vertikalu "razvuci" sto bi dovelo do deformacije prikazanoga kadra.

Forumaš Postignuća:
    Veteran1 year registered5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.546, Nivo: 19
    Bodovi: 6.546, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    ...10x15 je format omjera priblizno 4:3...
    10x15 je cisti 3:2 (2:3) format, a slike 10x13,5 su priblizno 4:3 (3:4) format.

Najlakse je u nekom pregledniku (ja koristim faststone) staviti omjer 3:2 i onda cropas u tom omjeru i dobit ces slike 10x15.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako želiš da ti izrade sliku 10X15 onda cropaš 10,2x15,2cm i to sve sa 300dpi.

Hardcore forumaš Postignuća:
    VeteranTagger Second Class10000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2009
    Bodovi
    16.302
    Nivo
    30
    Bodovi: 16.302, Nivo: 30
    Bodovi: 16.302, Nivo: 30
    Ukupna aktivnost: 99,0%
    Ukupna aktivnost: 99,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ili jednostavno downloadaš program jpgcrops na kojem imaš pretpostavljene omjere (a po potrebi ih možeš i sam namjestit). program je jako zgodan jer možeš odjedamput prikazati sve željene slike u thumbnail viewu, s opcijom da ih odmah tako kropaš. kažem, jako zgodan program, uspiješ fakat kropat hrpetinu slika za tren, a opet, namjetiš ih kako ti želiš, naravno, postavljeni omjer za croppanje se NE MIJENJA.
    direkt download:
    http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/...rops0.7.5b.exe
    screenshots:
    http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/screenshots.html

Zadnji uredio Harasho! : 10-05-2009 u 21:15

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nekoliko puta je ponovljeno, bitan je omjer, a apsolutne dimenzije i dpi su nebitni.
    Ako to radiš u photoshopu, u crop alatu upišeš 10,3cm i 15,2cm i ne upisati dpi. Nakon cropa spremiš i odneseš u studio i NAGLASIŠ da je ispis na 10x15cm. Ako ti i nakon toga dimezije budu bez veze, promijeni studio jer nemaju pojma.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    Nekoliko puta je ponovljeno, bitan je omjer, a apsolutne dimenzije i dpi su nebitni.
    Ne bi se baš složija. Zašto? Pa zato šta sve ovisi od softvera u studiu. Kod nekih je poželjno točno ukucat dimenzije i dpi.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jasno je da je 10:15 ekv. 2:3 formatu.

Sve napisano je imalo za svrhu pojasniti sto je kod zahtjeva za izradom fotografija bitno za spomenuti i na sto je najbitnije obratiti paznju, neke stvari su objasnjene opisno.

Znam da sam to negdje u nekoj od tema razlozio do u detalje, ali takve se teme uvijek nekim cudom izgube.

Dakle, ukratko da ponovim.

Digitalni se formati ispisa razlikuju od formata kakav se dobivao razvijanjem filmova i izradom fotografija sa negativa. Radi navedenoga nasljedje formata 9x13, 10x15, 13x18...ne odgovara onome sto cete dobiti kao razultat ispisa digitalnih fotografija iz formata u kojemu ih vas foto aparat biljezi.

Ponajprije treba uzeti u obzir i to da digitalni aparati danas u mnogome nude dva omjera vec prilikom fotografiranja. Radi se ili o 4:3 formatu ili o 16:9 formatu. Oba omjera (a pogotovo ovaj zdanji navedeni) su vise prikladni za prikaz fotografija na TV uredjajima ili na zaslonima racunala, nego li za ispis na papir u foto studijima.

Tu zatim valja razlikovati cisti ispis (printeri, ploteri) ili ispis na foto papir posredstvom digitalne masine za ispis fotografija.

Kod ispisa printerom/ploterom formati su manje vise nebitni, jer se prije printanja skaliranje ionako obavlja na racunalu, a nakon ispisa se obavlja odstranjivanje rubova od plahte papira na koju ste ispis obavili.

Kod ispisa digitalnom masinom (foto radnje) ovisno o vrsti digitalne masine, modulima, software - u koji je radnja nabavila (cijene strasno variraju, a opcenito govorimo o komadu opreme koji kosta min. cca 100 000 eura ako je nova ili barem 60 000 - ak ako je rabljena) se obavlja i predprocesinga onoga sto vi donesete na CD - u, DVD - u ili sticku.

To moze ukljucivati provlacenje fotografija kroz odredjene filtere koji odradjuju podesavanja parametara (osvjetljenje, kontrast...). Fotografija u digitalnome zapisu moze biti i izravno propustena na ispis bez ikakvih korekcija. Prilikom ispisa, a ukoliko se format fotografije razlikuje od formata u kojemu masina ispisuje fotografije, masina postavlja frame ispisa i samo dio unutar frame - a ispisuje, ono sto izlazi izvan frame - a, ostaje, naravno neispisano. Taj frame se najcesce postavlja centralno, ali je moguce podesiti i drugacije, ili ga operater moze za svaku od fotografija odrediti rucno (sto je hrpetina posla).

Moguce je i odrediti da masina odradi ispis na 10:15, ali da frame postavi po vecoj dimenziji, kada radi razlicitoga omjera zapisa i ispisa, po manjoj dimenziji na ispisanoj fotografiji ostaje ponesto bijeloga ruba, koji je nakon ispisa potrebno ukloniti rezalinom ili na bilo koji drugi nacin.

Dakle, zakljucio bi da je omjer najcesce (s obzirom na opremljenost nasih foto radnji) daleko najbitnija komponenta koje morate biti svjesni prije nego krenete u foto radnju da razvijete ono sto ste fotografirali.

Daleko najbolji razultati se postizu ako znate na koji nacin vas fotograf odradjuje stvari na svojoj masini i ako imate dovoljno znanja da mu predocite to sto zelite.

Osobno, vecinu fotografija razvijam. Uvijek kod istoga fotografa sa koji sam radio i kod kojega razvijam vec dulji niz godina. Poznajem postavje i rezolucije i frameove masine koju koristi, tako da sve korekcije u formatu obavim ja na racunalu. Tako pripremljene fotografijenosim na ispis. Jedan od monotora doma mi je kalibriran prema masini koju koristi (jer LCD monitori mogu jako odstupati kako jedan od drugoga, tako i od onoga sto cete dobiti kao konacan rezultat prilikom ispisa). Fotografije koje prirpemim, on ispisuje bez ikakvih predradnji ili dodatnih obrada ili dorada.

Dakle, opcenito vrijedi pravilo da sto vise posla odradite sami doma, to cete biti zadovoljniji rezultatom nakon ispisa, pod uvjetom da barem malo poznate tehnologiju i proces ispisa.

Ako navedeno ne poznajete ili vam rezultati nakon ispisa jednostavno nisu toliko bitni, a da bi se time zamarali. Jednom dogovorite sa fotografom nacin ispisa i ako ste zadovoljni sa rezultatima, trazite ga da vam kaze u kojim je to postavkama bilo ispisivano, pa iste trazite i na dalje.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Talking

= Citat = Izvorno postao lukaclukac Pregledaj post
    ili jednostavno downloadaš program jpgcrops na kojem imaš pretpostavljene omjere (a po potrebi ih možeš i sam namjestit). program je jako zgodan jer možeš odjedamput prikazati sve željene slike u thumbnail viewu, s opcijom da ih odmah tako kropaš. kažem, jako zgodan program, uspiješ fakat kropat hrpetinu slika za tren, a opet, namjetiš ih kako ti želiš, naravno, postavljeni omjer za croppanje se NE MIJENJA.
    direkt download:
    http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/...rops0.7.5b.exe
    screenshots:
    http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/screenshots.html

Hvala na linku i programu. Jučer sam navečer radio u njemu i čini mi se stvarno funkcionalan. Sad još samo trebam odnijeti na razvijanje pa javim kako sam zadovoljan.
    Thanks

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Smile

Pozdrav svima,

slike su se vratile sa razvijanja i normalnih su formata

Dao sam ih razvit u foto studiju exclusive i zadovoljan sam. Hvala ti ZBozic na preporuci studija.

lp,
    Koga

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    iPhone 6 plus 64Gb
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    32.715
    Nivo
    44
    Bodovi: 32.715, Nivo: 44
    Bodovi: 32.715, Nivo: 44
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bok.

Volio bih razviti slikecrazlicitih dimenzija u nekom fotoservisu u gradu.

Recimo sliku 10x15 a da ja unutra stavim vise slika recimo 5x5 pa 3x3.. A ostalo/visak nek ostane bijelo. U kojem prgramu i na koju rezoluciju da to slozim...

Hvala...
    --
    . [Lejzermaster]

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    GIMP, Photoshop.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Lejzermaster Pregledaj post
    Bok.

Recimo sliku 10x15 a da ja unutra stavim vise slika recimo 5x5 pa 3x3.. A ostalo/visak nek ostane bijelo. U kojem prgramu i na koju rezoluciju da to slozim...

Hvala...
    Mozda ti i foto book igra onda...

...ako hoces da ti sve oni opdrade ili da ti oni to posloze sa tobom da ne moras sam...Exclusive ti je OK i Max recimo.

Ako se pak hoces poigrati sam...nije to tako tesko a mozes onda i razne frame - ove i efekte stavljati na fotke.

http://answers.yahoo.com/question/in...6090821AAIr2jf

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Lejzermaster Pregledaj post
    Bok.

Hvala...
    Tu ima nekoliko varijanti kako to napraviti.
    Prvo pitanje je koliko točne moraju biti dimenzije malih sličica. Pretpostavljam da hoćeš raditi slike za dokumente. Tu moraju dimenzije vrlo točne, zato treba to napraviti isključivo u Photoshopu jer on daje jedini ispravne veličine i radi na većini osvjetljivača i kućnim printerima.

Kao prvo slike koje ćeš slagati na 10x15 format moraš pripremiti, izrezati po pravilima za dokumente. Spremi u looseless formatu (PSD, TIFF...).
    Otvori novi dokument (Photo 10x15cm, 300dpi)
    Copy/paste svaku od slika u novi dokument u svoj layer
    Klikni na layer, i onda klikni na handler točku da ti se aktivira traka u drugom redu gdje ćeš ručno upisati podatke.
    Prvo zaključaj omjer (znak karike na lancu) i upiši dimenzije slike (horizontala ili vertikala, on će drugi podatak sam) za 0.1cm veći.
    Znači ako ti slika treba biti dimanzija 4,5x3,5cm (osobna), upisuješ 4,6cm (obavezno upisati mjernu jedinicu).
    Ponoviš za sve slike postupak.
    Ostaviš barem 0.5cm razmaka između slika.
    Spremiš u PSD formatu (za drugi put)
    Napraviš flaten image
    spremiš u jpg kvalitete 12
    snimiš na stik
    odneseš u studio
    Tražiš da ti naprave sliku sa stika u formatu 10x15cm.
    Platiš max 2kn za 9 slika za osobnu umjesto 40 za četiri (koliko ti inače naplate).

Eto, tak radim slike za osobne, pokaze, bake i dede (za novčanike), vize i sl.
    Poslikam recimo djecu doma, i ono kaj bi za dokumente u studiju dal 40-80kn, ovako dobijem 2..3kn.
    Još i nažicam da mi na onu svoju rezalicu izrežu da se ne patim doma sa škarama.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Zoomiranje slika
    By Matzan in forum Samsung
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 14-06-2007, 09:04
  2. Slika --?
    By Skener in forum Mobil Internet c@fé
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 18-01-2007, 11:52
  3. Mutna slika ??
    By dana in forum Prijenosnici, tableti, hibridi