Jesi...zakomplicirao si.
E sad...ako sam ja dobro shvatio:
1. Ti fotografiras neki motiv u punoj rezoliciji koju ti pruža tvoj foto aparat (S3).
2. Nakon toga shvatiš da nemaš potrebu za svime što se našlo u kadru i onda u nekoj aplikaciji na računalu cropaš dio kadra, tako da ti kao konačan rezultat ostane dio kadra koji želiš razviti na fotografski papir u foto radnji. Taj ostatak je prema razoluciji otprilike dvostruko manji u odnosu na originalni kadar koje je nastao fotografiranjem.
3. Tada tako cropani kadar odneses na CD - u ili sticu u foto radnju i dobijes fotografiju takve velicine da ju moras gledati sa povecalom.
Ako sam dobro shvatio moj odgovor na tvoja pitanja je ne.
Dakle, bez obzira sto si obavio ovo sto sam ja gore opisao i dalje mozes dobiti ispisanu fotografiju u dimenzijama 10x15.
Racunica ti je otprilike ovakva:
1. Pomnoži broj pixela horizontale i vertikale konacnoga rezultata...u tvome slucaju: 1800 x 1200 = 2160000. Dakle radi se o rezoluciji od nešto više od 2 mega pixela.
2. Računaj da ti je potrebno nešto manje od 3 MP da bi u ispisu dobio fotografiju dimenzija 10x15 koja ne zaostaje za kvalitetom fotografije istih dimenzija razvijene sa negativa.
3. Cak i ako navedenom računicom dobiješ recimo 1,5 MP to i dalje ne znači da ne možeš i taj kadar ispisati na 10x15 dimenziju...znači samo da ces prilikom takvoga ispisa imati nesto losiju kvalitetu.
Ono na sto su digitalne masine koje obavljaju ispis digitalnih zapisa na foto papir, jako osjetljive su omjeri horizontale i vertikale.
Zato je izuzetno bitno da prilikom cropanja kadra uvijek pazis da cropas u omjeru 4:3. U protivnome prijeti ti opasnost da masina ili sama dodatno cropa kadar ili da uzme jednu od dimenzija kao referentnu (obicno manju) pa da ti onda prema njoj odmjeri fotografiju (u konacnici se dobivaju manji formati ispisa).
Dakle...pazi na 4:3 prilikom cropanja i inzistiraj u radnji da hoces ispis na 10x15, bez iznimke.

Odgovori uz citat

Bookmarks