= Citat = Izvorno postao Lejzermaster Pregledaj post
Bok.

Volio bih razviti slikecrazlicitih dimenzija u nekom fotoservisu u gradu.

Recimo sliku 10x15 a da ja unutra stavim vise slika recimo 5x5 pa 3x3.. A ostalo/visak nek ostane bijelo. U kojem prgramu i na koju rezoluciju da to slozim...

Hvala...
Tu ima nekoliko varijanti kako to napraviti.
Prvo pitanje je koliko točne moraju biti dimenzije malih sličica. Pretpostavljam da hoćeš raditi slike za dokumente. Tu moraju dimenzije vrlo točne, zato treba to napraviti isključivo u Photoshopu jer on daje jedini ispravne veličine i radi na većini osvjetljivača i kućnim printerima.

Kao prvo slike koje ćeš slagati na 10x15 format moraš pripremiti, izrezati po pravilima za dokumente. Spremi u looseless formatu (PSD, TIFF...).
Otvori novi dokument (Photo 10x15cm, 300dpi)
Copy/paste svaku od slika u novi dokument u svoj layer
Klikni na layer, i onda klikni na handler točku da ti se aktivira traka u drugom redu gdje ćeš ručno upisati podatke.
Prvo zaključaj omjer (znak karike na lancu) i upiši dimenzije slike (horizontala ili vertikala, on će drugi podatak sam) za 0.1cm veći.
Znači ako ti slika treba biti dimanzija 4,5x3,5cm (osobna), upisuješ 4,6cm (obavezno upisati mjernu jedinicu).
Ponoviš za sve slike postupak.
Ostaviš barem 0.5cm razmaka između slika.
Spremiš u PSD formatu (za drugi put)
Napraviš flaten image
spremiš u jpg kvalitete 12
snimiš na stik
odneseš u studio
Tražiš da ti naprave sliku sa stika u formatu 10x15cm.
Platiš max 2kn za 9 slika za osobnu umjesto 40 za četiri (koliko ti inače naplate).

Eto, tak radim slike za osobne, pokaze, bake i dede (za novčanike), vize i sl.
Poslikam recimo djecu doma, i ono kaj bi za dokumente u studiju dal 40-80kn, ovako dobijem 2..3kn.
Još i nažicam da mi na onu svoju rezalicu izrežu da se ne patim doma sa škarama.