Zadnji uredio melody : 09-03-2009 u 21:12
Pogledao sam sad sliku malo bolje. Uz onoliku rupu uz matičnu ploču, koliko vidim nedostaje ti maska, nikakav ventilator ti nije potreban.![]()
Šalim se, tu bi rupu trebalo zatvoriti. Maska koju dobiješ uz matičnu ploču nema samo ukrasnu svrhu, da bi hlađenje računala bilo efikasno zrak mora strujati od prednjeg dijela odozdola prema stražnje dijelu gore. Sva kućišta su napravljena tako da to omogućavaju. Dodatni ventilatori isto se postavljaju tako da ne remete smjer protoka nego ga poboljšavaju. Dodatni otvori, poput ovog tvog, mogu poremetiti smjer protoka zraka i smanjiti hlađenje računala.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Dobro su ti rekli. Masku si trebao dobiti uz matičnu ploču.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Primjetio sam da te nitko nije upozorio, nikad se ne spaja i molex i 3-pinski konektor istovremeno, osim ukoliko je na 3-pinskom konektoru samo žuta žica (senzor brzine vrtnje).
@Sljaka:
S nekim stvarima se ne bih složio. U pravilu je prednji ventilator preporučiv jer hladi diskove. Omjer usisanog i izbačenog zraka zapravo ovisi o kućištu i komponentama. Ukoliko kućište ima filtere na usisu, tada je dobro da je količina zraka jednaka ili malo u korist ubačenog kako kućište ne bi vuklo zrak na konektore, optičke uređaje i sl te ih na taj način punilo prašinom.
Ja imam grafičku pasivno hlađenu koja uzima zrak sa zadnje strane, a na bočnoj strani imam usis zraka prema procesoru. Da bi poboljšao hlađenje grafičke i procesora, stavio sam jače izvlačenje zraka, na bočni usis filter, na slobodne PCI utore lim s mrežicom protiv prašine. Na taj način mi se sve komponente hlade dovoljno dobro s ventilatorima na 5 V dok je komp neopterečen, po noći jedan stražnji ventilator gasim (to uzrouje 2-3 stupnja topliju grafičku), dok je procesor s ugašenim box coolerom ispod 35 stupnjeva.
S ventilatorima na 7 V komp se uredno hladi pod najvećim opterečenjem. Ventilatori su 120 mm.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Bookmarks