Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Hybrid View

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    k810,k800,MDA Pro,k550.
    Operater
    T-mobile iii Telee22
    Godina
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

LINUX Ubuntu 8.10 review

Evo vidim da nitko nije otvorio ovakvu temu pa evo jedne.Naslov sve govori review LINUX Ubunte 8.10 Da vidimo vaše mišljenje o tom OS-u Evo moga:

Sučelje je punoo ljepše nego u xp-u (ne sa nekim temama ili skinom):

Internet Browser je Mozzila Firefox (nije nešto posebno)

A ovako izgleda login:

Dolazi sa puno programa,igricama...

Uz MALO truda vaš LINUX može izgledati i ovako:

Sa nekim skinom može izgledati i ovako:

Sad odluka je laka ako se nemožete odlučiti koji OS staviti...
    Dajte još screenshutova
    Sony Ericsson je zakon-|-NOKIA smrdi

Najčlan 2009. Postignuća:
    SocialVeteranOverdriveTagger Second Class250 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Bodovi: 50.075, Nivo: 54
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam baš da je laka.
    Meni su zapreke bile nedostatak drivera za printer (tj. nisam mogao natjerati na rad- uz sve moguće tutoriale) i nedostatak igara za Windows (najviše cod2 ).
    Znam da ima onaj neki Wine- ali nisam probao.
    Jel možeš reći kako radi taj Wine, tj. da li su aplikacije u njemu nešto sporije ili isto kao na Windowsu.
    Uzmi u obzir da nemam baš neki kompjuter (1,6GHz- nikakav dual core ili tako nešto, 1,75Gb RAM, grafička 256mb).

Ali, meni je sam OS puno ljepši od Windowsa (naravno, bez ikakvog moddanja).
    I čini mi se brži.
    ˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    k810,k800,MDA Pro,k550.
    Operater
    T-mobile iii Telee22
    Godina
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Thumbs up

= Citat = Izvorno postao georgy Pregledaj post
    Ne znam baš da je laka.
    Meni su zapreke bile nedostatak drivera za printer (tj. nisam mogao natjerati na rad- uz sve moguće tutoriale) i nedostatak igara za Windows (najviše cod2 ).
    Jel možeš reći kako radi taj Wine, tj. da li su aplikacije u njemu nešto sporije ili isto kao na Windowsu.
    Uzmi u obzir da nemam baš neki kompjuter (1,6GHz- nikakav dual core ili tako nešto, 1,75Gb RAM, grafička 256mb).

I čini mi se brži.
    Ovako brži je puno prema ovome što vidim raditi će ti bez greške Driveri ti nikakvi ne trebaju i najbolje ti ga je instalirat pored Windowsa

PS:Instalacija NE BRIŠE sve sa hard diska

Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    nokia (i mrzim ga)
    Operater
    092
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam baš da je laka.

I čini mi se brži.
    Je brži. WINE (Wine Is Not an Emulaor) nije baš emulator windows regitry-a pa se događa da ne radi sve u wine-u. Nasreću, ne rade windows virusi!
    Programi postoje u 3 različite kategorije, oni koje izvrsno rade bez podešavanja,
    drugi koje moraš malo podešavat i treći koji rade ali se moraš izmučit dok ih natjeraš da prorade. popis programa ti je na njihovom sajtu. eto..
    Osim toga, neki kažu da isti programi na linuxu rade brže kroz wine, ali igre da obično rade nešto malo sporije, neznatno. ovisi o programu.

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2008
    Operater
    VIP
    Godina
    33
    Bodovi
    4.613
    Nivo
    16
    Bodovi: 4.613, Nivo: 16
    Bodovi: 4.613, Nivo: 16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ubuntu nije za svakoga, ne možeš ga instalirat samo zato što ti se sviđa skin ili zato što ima bolje vizualne efekte.... to je open source naravno da ce nečija mašta bolje doć do izražaja.. Moraš neki k...c i znat om PC-ima da bi se mogo sam tak prebacit na Ubuntu...Kaj ti misliš da neki prosječan user zna kako instalirat neki aplikaciju za Windows na Ubuntu..Otvori oči ljudi koriste Windows zato jer je najjednostavniji i najzastupljeniji, ne moraju se gnjavit oko kojekavih stvari s kojima bi se morali bavit na Ubuntu-u...Jel ti opće imaš instaliran Ubuntu na kompu, a da nemaš windowse uz njega?

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    k810,k800,MDA Pro,k550.
    Operater
    T-mobile iii Telee22
    Godina
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Thumbs down

Ne kužim kako i zašto ljudi misle da je Windows jednostavniji od LINUX-a ej halooo jeste li ikada koristili LINUX-e???

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    k810,k800,MDA Pro,k550.
    Operater
    T-mobile iii Telee22
    Godina
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao latios Pregledaj post
    Ubuntu nije za svakoga, ne možeš ga instalirat samo zato što ti se sviđa skin ili zato što ima bolje vizualne efekte.... to je open source naravno da ce nečija mašta bolje doć do izražaja.. Moraš neki k...c i znat om PC-ima da bi se mogo sam tak prebacit na Ubuntu...Kaj ti misliš da neki prosječan user zna kako instalirat neki aplikaciju za Windows na Ubuntu..Otvori oči ljudi koriste Windows zato jer je najjednostavniji i najzastupljeniji, ne moraju se gnjavit oko kojekavih stvari s kojima bi se morali bavit na Ubuntu-u...Jel ti opće imaš instaliran Ubuntu na kompu, a da nemaš windowse uz njega?
    i usput imam Ubuntu na kompu istina je da ima mana tj. Igre,programi... sa XP-a nemogu na LINUX ali ako instaliraš LINUX "pored" Windowsa to ti je to imaš igre makar je glupo znati da imaš oboje znam kako je to GROZNO kao da si na nekom programu

i da imam Windowse pored

Hardcore forumaš Postignuća:
    VeteranTagger Second Class10000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2007
    Godina
    33
    Bodovi
    18.575
    Nivo
    33
    Bodovi: 18.575, Nivo: 33
    Bodovi: 18.575, Nivo: 33
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sto dali debianu? =)
    Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao F.E.A.R. Pregledaj post
    Sto dali debianu? =)
    Kao prvo, molim te ne spamaj temu.
    Drugo, Ubuntu je nastao na osnovu Debiana, a postoji i verzija Kubuntu koja koristi KDE grafičko sučelje kao i Debian za razliku od Ubunta koji koristi Gnome grafičko sučelje.
    Stvar je osobnog ukusa ( a o ukusima se ne raspravlja) tko će koristiti koje grafičko sučelje. Uostalom uz pomoć Epidermis programa možeš mijenjati teme u Gnome okruženju.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Najčlan 2009. Postignuća:
    SocialVeteranOverdriveTagger Second Class250 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    F.E.A.R.
    Vidio sam da spominješ Debian, i kažeš da je najbolji.
    Evo, ja sam jučer opet instalirao U(n)buntu i našao sam drivere za skener (valjda su ih "napravili" u međuvremenu), pa me zanima po čemu su Debian i Fedora (koje si spomenuo) bolji od Ubuntua?
    Mislim, ima li neke bitnije razlike osim da drugačije izgleda?

U onoj temi koju sam ja otvorio o Ubuntu, observer mi je predložio neki Linux xp koji može imati sve aplikacije kao i Windows.
    Ima li netko iskustva s njime?

Mislim, meni je i Ubuntu ok- sad sam si sve namjestio- samo mi COD2 ne radi, tj. radi ali se ne vidi Pa bi valjda u tom Linux XP radio....
    Zadnji uredio georgy : 03-02-2009 u 21:02 Razlog: malo sam pretjerao sa linux xp :D
    ˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    k810,k800,MDA Pro,k550.
    Operater
    T-mobile iii Telee22
    Godina
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

F.E.A.R.
    Vidio sam da spominješ Debian, i kažeš da je najbolji.
    Evo, ja sam jučer opet instalirao U(n)buntu i našao sam drivere za skener (valjda su ih "napravili" u međuvremenu), pa me zanima po čemu su Debian i Fedora (koje si spomenuo) bolji od Ubuntua?
    Mislim, ima li neke bitnije razlike osim da drugačije izgleda?

U onoj temi koju sam ja otvorio o Ubuntu, observer mi je predložio neki Linux xp koji može imati sve aplikacije kao i Windows.
    Ima li netko iskustva s njime?

Mislim, meni je i Ubuntu ok- sad sam si sve namjestio- samo mi COD2 ne radi, tj. radi ali se ne vidi Pa bi valjda u tom Linux XP radio....
    Ovako.Nemam iskustva sa LINUX Xp-om ali sam čuo da može se na nj igrati igrice itd. sa XP-a.Po meni Ubuntu (pogotovo 8.10) je puno bolji od bilo kojeg drugog LINUX-a

EDIT:Najbolje ti je kod instalacije tj. kad instaliraš LINUX možeš odabrati da ga instaliraš kao program (to je glupo) instaliraš ga normalno moraš malo prčkati po BIOS-u
    i da najbolje ti ga je instalirat na laptop!
    Zadnji uredio SEmodder : 03-02-2009 u 21:24

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    SE K610i, iPhone 3G
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imo ubuntu i nisu ni tolko losi, ali jednostavno nisam mogo nariktati bezicnu mrezu da shera internet konekciju na drugi wifi laptop koji je imo vistu... zato se vartio na XP

Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    nokia (i mrzim ga)
    Operater
    092
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    LINUX Ubuntu 8.10 review

Po mome iskustvu, ubuntu 8.10 je vrlo suvremeni sustav. Prvo, nemože se uspoređivati sa windowsima xp koji su danas zastarjeli u svakom smislu..
    Jedna velika promjena od prošle vrzije je ta da su ubrzali proces bootanjam, performanse i integritet KDE grafičkog sučelja, i početnicima najvažnije, Synaptic.
    Moram komentirati wifi. Wireless na ubuntu radi, i jednostavno ga je konfigurirat, ali ne radi sa svim hardware-om jer su proizvođači čipova zatvorili arhitekturu svojih čipova samo na windowse... Ako želite staviti ubuntu na svoje računalo, trebali bi pitat na ubuntu forumu za kompatibilnost arhitekture.
    Općenito, najbolje odgovaraju IBM, HP, lenovo, dell (ne svi modeli), a slabije pašu toshiba, acer i neki drugi više egzotični modeli..
    Uglavnom, ubuntu je izvrstan na laptopima, pogotovo onima sa manje RAM-a jer nije gladan resursa kao vista i sl..

Samo neke od prednosti ubuntu/linux sustava jesu:

Filozofija, tj način služenja sustavom i razvijanja programa te način linux razmišljanja.

Stabilnost (nema registry, pa nema korupcije registry-a.)

Ne postoje virusi za linux (u prošlosti je neki indijac napisao oko 10 virusa za linux i sa novijim inačicama kernela sve to je odavno zakrpano)

Ne postoji fragmentacija diska, pa nema potrebe za defragmentacijom. (budući da linux ne rabi ntfs, mnogo je stabilniji odozo na gore..)

Ne postoji Windows Genuine Advantage (nitko vas ne davi da kupite licencu svakih godinu dana..)

Cijeli sustav i svi programi su besplatni i slobodni.

Fleksibilnost. (linux se može podašavati kako god to korisniku paše (izbornici, programske trake, sučelja, brzina rada, upravitelj datotekama- file manager)

Instalacija programa. ovo je najveća razlika koju će windows korisnici vrlo mnogo cijeniti.
    Instalacija se vrši iz repozitorija, tj postoji programčić synaptic u kome je popis svih postojećih programa, i vi samo označite što vam treba, i on vam to instalira ili deinstalira..)

Nema više crackova, skidanja programa, muke oko instalacije..

Nema potrebe za antivirusom. (budući da ne postoje virusi za linux, ne postoji niti potreba za antivirusom.)

antivirus za linux ipak postoji, ali samo zato da bi se zaštitilo ostale windows korisnike od širenja virusa na njihova računala.

Vrlo moćan i vrlo jak firewall iptables (aj-pi tejbls) koji vam ne smeta u radu kao windows firewalli, ne baca porukice na svaki bezazleni ping sa neta..)

Meni vrlo drag razlog je brzina. Brže se boota od svih windowsa, i brže otvara programe, također firefox brže učitava web stranice nego firefox na windowsima.

Linux ima ugrađen sustav za nadogradnju, znači kad izađe neka sigurnosna zakrpa ili novija verzija nekog programa, on vas obavijesti ili može automatski povući to sa neta. To vrijedi i za kernel (jezgru) i za sve instalirane programe, praktički imate sustav koji se cijelo vrijeme obnavlja.

ima opciju instaliranja widgeta kao vista i sedmica tako da vam ništa ne fali pri prijelazu s windowsa. (sat, preglednik resursa..)

Ima opciju nadogradnje na noviju verziju direktno preko interneta bez potrebe za brisanjem starije verzije sustava

postoji opcija instaliranja ubuntu-a na usb stick ili usb disk sa mogućnošću zapisivanja postavki programa na usb (ne kao u live verziji)

Postoji ugrađena opcija višestrukih virtualnih desktopa, tj više niste ograničeni na jedan desktop ili na smanjivanje prozora kad vam treba neki drugi. Možete ih imati koliko god vam treba (1,2,3... do nekih 30-ak, nisam siguran. možda i više, nikad mi nije trebalo toliko)

CLI, tj command line konzola. jedan primjer je instalacija programa: sudo aptitude (ime programa) i enter. i program je instaliran. di se to još danas može??!

Opet moram naglasiti važnost zajednice, tj brdo tutoriala, wikija, iskustava i savjeta gomile dobrih ljudi na internetu koji imaju bezgranično strpljenja i tolerancije s početnicima.

Vrlo je moćan u poslovima umrežavanja pc-a (da, čak i s windowsima), jer je rađen od samih svojih početaka kao mrežni sustav.

Puno bolje radi u radu sa više korisnika, nema problema sa dodjeljivanjima administratorskih ovlasti kao windowsi.

Svaki user ima svoje dokumente i postavke u svojem direktoriju pa jedan nemože drugome zbrkati postavke..

Ima jako puno različitih programa za jednu stvar, što je dobro jer je svaki od njih nešto drugačiji, ako vam jedan zapne ili nije dovoljno intuitivan, drugi je..

linux može biti instaliran uz postojeće windowse bez da vam stvara neprilike, pa windowse možete koristiti za stvari za koje nemate podršku na linuxu. (takvih stvari je malo, npr neki printeri ne rade i dosta igara.

Dakako, linux ima i svojih mana:

Budući da je open source, nisu ga razvile korporacije, pa nemožete zahtjevati podršku od njih. možete zamoliti da se popravi ovo ili ono, ali pošto niste ništa platili nemožete reć: meni ne radi to i to, sad ću te tužit!

Jako je velik izbor programa za svaku pojedinu stvar pa je katkad teško znati što vam treba, ali tu opet u pomoć priskače zajednica..

linux nije windows i ne želi to biti, i nikada to neće biti.
    Kad je to rečeno, jasno je da instalacija windows programa na linuxu nikad neće postojati u windows obliku.

Igre. postoje igre za linux i postoje one koje su za windows ali rade u linuxu, međutim, obično vaša omiljena igra ne radi..

Stoga, moj zaključak bi bio da je ubuntu hvale vrijedna distribucija linuxa, i najbolja "zamjena" za windowse, čak i više od toga. U počecima će trebati malo strpljenja u radu s njim i razumjevanja jer linux radi neke stvari drukčije nego w, ali ne i slabije. u načelu, ono što se vidi vrlo je slično, ikonice, prozori... lako se naviknut i nakon malo vremena zaboraviš da radiš na linuxu. sve u svemu, čista petica! :-)

Da, msn radi na linuxu, pomoću programa aMSN. kao uostalom i svi drugi uključujući i skype.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Ubuntu problem?
    By dakinho in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 10-02-2009, 12:24
  2. Driveri za Gigaset PC Card 108 - Ubuntu
    By Balkanac in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 08-09-2008, 02:43
  3. ubuntu na ppc
    By Symbian in forum Pocket PC/PDA