neki tvrde da to vise nije potrebno jer su baterije vec tvornicki formirane,ali ja ipak formiram bateriju na novom mobitelu iz ciste predostroznosti.
Zar je potrebno prvi put punit mobitel nekoliko sati? Kao što se nekoć trebalo da se formira baterija.
Radi se konkretno o Samsungu P520 Armani.
Malo je hitnoooo
Hvala...
Zadnji uredio Semo : 29-11-2008 u 22:00
neki tvrde da to vise nije potrebno jer su baterije vec tvornicki formirane,ali ja ipak formiram bateriju na novom mobitelu iz ciste predostroznosti.
da, iz istog tog razloga i ja pitam. Znam da se nekoć, kad su doalzili ful prazni mobiteli (ni-cad) da su se trebale formatirati.
Bolje je puniti malo duže, 6-8 sati bi trebalo biti dovoljno. Meni je nokia dugo bila na servisu i poslje sam primjetio pad trajanja baterije (a nisu je zamijenili u servisu), pa sam je dva puta pustio da se isprazni do kraja i punio 8 sati. To je vratilo u život.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Ali kako mozes puniti bateriju npr 8h ili duze, kad se danasnji punjaci automtski iskljuce kad je baterija napunjena, a napuni se za oko cca 2h, zavisi kako kod kojeg modela. Kad se napuni lijepo na mobitelu pise "baterija napunjena" i punjac se automatski iskljuci.
Regulacija je u mobitelu i/ili u bateriji, ali se uvijek nadopunjava baterija dok je na punjaču. Da li to nešto znači ili ne nemam blage, jer ga ostavim preko noći - tako mi je praktičnije. Ono što sam prijetio da pomaže je povremeno napraviti puni ciklus - znači pražnjenje bar na jednu crticu pa punjenje do kraja.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
ne znači da se puni cijelo vrijeme, to baš ovisi o proizvođdaču ali manje više danas je kod svih uobičajeno da imaju komparator, za nokiu pouzdano znam koji kada napon dosegne zadanu razinu odvoji punjač od baterije. E a tada postoji više scenarija, ili se mob napaja preko punjača dok je spojen pa baterija jednom napunjena više nema kontakta sa punjačem jer je njeno pražnjenje zanemarivo malo s obzirom da nema nikakav potrošač osim unutarnjeg otpora. A druga varijanta je da punjač cijelo vrijeme napaja samo bateriju a ne uređaj te na komparatoru ima različite pragove okidanja:
znači napuni se na npr 4V(ovi brojevi nemaju veze s ičim, samo radi ilustracije) i komparator tada isključi napajanje a mob onda prazni bateriju dok napon ne padne na nekih 3.7. Tada se opet uključuje komparator i tako ukrug. U tom slučaju vrijedi da se mob puni dok je god na punjaču ali je ovo isto tako u muka za bateriju za razliku od prvog načina. Znam da sam na*ro svačeg unutra i da nije baš jednostavno za shvatit ali eto... da bar malo pojasnim kako to izgleda. A šta se tiče kemijskog dijela unutar baterije to pitajte nekog drugog zašto se pojavljuje memorijski efekt i ostale stvari...
e a sad odgovor na pitanje da li treba formirati bateriju se nalazi baš u tom kemijskom dijelutako da ja ne mogu pomoći oko toga
Zadnji uredio Corunir : 02-12-2008 u 23:22
Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran
Bookmarks