(P)review je dovoljno velik da bude prebacen u posebnu temu.![]()
Dosadilo mi je čekati na jessy da napravi review pa sam ja kupio Xperiu.
Napokon!
Pa onda evo jedan mali preview nakon 2 dana korištenja.
UNBOXING
Samim izgledom kutije sam razočaram.Najobičnija kartonska kutija sa slikom mobitela.Ipak je ovo top model, mogli su si dati malo truda!Ali unutra su 3 manje kutijice. U jednoj je mob, u 2. punjač, kabel, rezervni stylus i slušalice. U trećoj su CD-i, manual i čitavo čudo papira sa uputstvima za multimediju, panele ...
Ovo riješenje sa kutijicama je zanimljivo.
MOBITEL
Uzeo sam srebrnu verziju i nisam požalio. Već na prvi pogled izgleda fenomenalno! Sav se sjaji!
Kvaliteta izrade je stvarno na vrhunskom nivou. Nema škripanja, savijanja i onog osjećaja jeftine plastike. Mob izgleda kao da je cijeli izrađen od metala. Arc slider je fenomenalan! Otvaranje i zatvaranje su potpomognuti oprugom i kada ga otvorite čuje se udarac. Ali udarac u pozitivnom smislu, udarac koji pokazuje kvalitetu. U otvorenom i zatvorenom položaju gornji dio se malo klima i pomiče, ali ništa strašno (vjerovatno posljedica lučnog otvaranja).
Prednja maska ima izgled brušenog metala (nema odraza sunca), ali nisam siguran da je aluminij. Bočne stranice su polirane. Poklopac baterije je od brušenog (vjerovatno) aluminija. Dijelovi iznad i ispod poklopca su sive boje i čini mi se da su od plastike.
Mob je prilično težak, ali zato u ruci imam osjećaj da držim nešto kvalitetno. I izgleda puno manje nego što bi se dalo zaključiti po dimenzijama.
Stand-by tipka je prilično mala i potpuno ravna sa gornjom bočnom stranicom. Malo ju je teže pritisnuti i naći na slijepo, ali barem neće biti aktiviranja u džepu.
MicroSD utor je ispod poklopca baterije.
Najviše problema sam imao sa skidanjem poklopca baterije. Na bočnim stranama mobitela postoje 2 tanka utora u koje bi trebalo gurnuti nokte i povući poklopac van. Ali to baš i nije jednostavno. Utori su mali i potrebna je poprilična snaga tako da samo čekam da pokidam nokat.
Staylus se nalazi na gornjoj lijevoj stražnjoj strani. Metalan je sa plastičnim krajevima i prilično tanak. Ja imam manje ruke tako da meni odgovara.
Na QWERTY tipkovnicu se još nisam navikao. Iako je razmak između tipki prilično velik i nema šanse da pritisnete 2 tipke odjednom sam hod tipki je prilično kratak tako da je malo čudno. Ali kada pritisnete tipku čuje se mehanički klik tako da nema problema.
EKRAN
Touchscreen radi na principu pritiska, ali osjetljivost je odlična! Stvarno lagani pritisak je dovoljan da mob prepozna dodir.
A rezolucija?! Genijalno!! Nema kockica, boje su predivne i jasne. Super!
Loša strana je jedino što je ekran spušten oko 1mm u odnosu na prednju ploču mobitela. U ćoškovima se skuplja prašina. Ali vjerovatno je to način da se zaštiti od grebanja.
SPAJANJE
Klasični WM6.1 menu. Nema ni traga od prekidanja veze na bluetoothu, slabog hvatanja signala ili slabog wi-fi-ja koji se toliko spominju po forumima.
PANELI
Luda stvar moram priznati! Nisam ih još sve uštimao kako bi htio, ali definitivno dobra ideja. Osim onaj Googleov. Nekako mi je ... nepotreban, jednostavan, jeftin. Mogućnost personalizacije panela je stvarno velika i mislim da će svatko naći ono što mu odgovara. Pogotovo u SPB shellu. Rotacija panela u landscape traje oko 1, 1.5 sec i to je malo iritantno.
SOFTWARE
Kada odete dublje od panela dolazimo do klasičnog WM6.1.
Što se tiče brzine, ponekad je malo sporiji od HTC TP, ali zanemarivo, ali opet nekad je puno brži od njega. Sve u svemu ja sam zadovoljan.
Jedina zamjerka je što su start menu i svi ostali meniji jako mali. Prilično ih je teško naciljati. Ali to se riješi sa par .cab programa) No, iako su slova mala jako su lagana za čitanje.
Uspio sam instalirati iGo i radi odlično. Zbog širokog ekrana i (valjda) super rezolucije karta se vidi odlično. Na mobu je već bio instaliran Garmin XT, ali nema nikakva karta tako da sada to pokušavamriješiti.
Optički joystick. Genijalno!!! Palac lijevo-desno, gore-dolje i sve se otvara. Brzo i jednostavno! A ako je nekome preosjetljivo može se i podešavati.
Druga odlična stvar je povratak LED signalizacije. Sa 4 LED-ice se može signalizirati gotovo sve. SMS, MMS, e-mail, alarmi, pozivi ... A boje su od plave preko zelene, bijele, žute do par nijansi crvenog.
KAMERA
Sa fotografiranjem sam se malo igrao, ali ništa strašno tako da nemam još neku odliku. Ali prilično je dobra. U postavkama postoje nekoliko postavki za scenu, fokus i slično.
Toliko za sada.
Onaj tko zna šta može očekivati od WM mobitela će biti prilično zadovoljan sa Xperiom. Onaj tko ne zna, ili mu ne treba WM neka si kupi ajfon.
Mob ima nekoliko sitnih mana, ali ništa što mu se ne može oprostiti jer ima PUNO više pozitivnih strana.
Sve u svemu, nakon 2 dana, ja sam super zadovoljan i nemam ga se namjeru riješiti tako brzo.
Zadnji uredio Riddick : 29-11-2008 u 11:24
(P)review je dovoljno velik da bude prebacen u posebnu temu.![]()
Napokon review!
Ovo da su LEDice dodali mi se posebno sviđa! Samo ako mi možeš reci gdje se nalaze? Na slikama ih nevidim.
A ovo što se mob klima, jel to nešto strašno, ili je čvrsto napravljen tj. nece se više rasklimavati?
I ovo za prašinu:
Nisam uspio skužiti gdje se skuplja prašina? Na ekranu, pored njega ili? Dali ju je moguce maknuti a da se ne rastavlja mob?
A di si ga kupio to još nisam baš shvatio, molim te da navedeš i cijenu i sve
jel otvara word, excel, .pdf, flash na web str., i video tipa youtube... bezproblema mislim da nemora biti ograničenog kapaciteta za .pdf, doc i kakav je ugođaj čitati na njemu ?
LED-ice se nalaze na bočnim stranama slidera (gornji dio, na kojem je ekran). Na dnu tog dijela postoji crna linija koja ide cijelom dužinom moba. Jadna LED je iznad tipki gore-dolje, a druga iznad tipke za kameru. I tako sa druge strane.
Kako je ekran uvučen u prednju stranu, prašina se skuplja u ćoškovima ekrana.
Klimanje se ne bi trebalo više pojačavati, ali to se nikada ne zna. Izgleda mi solidno izrađen i mislim da taj prostor mora postojati kako bi se mogao otvarati prema gore.Vjerovatno bi donji dio zapinjao da slider stoji čvrsto na donjem dijelu.
Cijena 4200kn iz novina.
Office i pdf otvara koliko sam vidio bez problema. Čitanje je super zbog rezolucije, a slova se mogu još i smanjivati ili povećavati.
Gledao ja malo po youtubeu, i zanima me sljedece:
Te ledice, koliko sam vidio nemoraju biti za poziv ili sms? Il moraju?
Osvjetljenje tipkovnice - dali je to bazirano na senzoru za svjetlost, ili kad se pritisne tipka ili?
Imam osjecaj da će to gutat bateriju ;-)
Dali se prašina da ukloniti? Ili tako stoji kao ukras cijelo vrijeme?
Se dobije zastitna folija na njemu, ali da bude savrseno naljepljena samo na ekran? Iako ja to odmah skinem, ali mislim da na ovom necu odmah skinuti, nekako imam osjecaj da ce mi ekran biti ispackan.
Osvijetljenje tipkovnice radi preko senzora.
LED-ice mogu ili ne moraju (kako si namjestiš) signalizirati sljedeće : punjenje, praznu bateriju, propušteni poziv, alarm, kalendar, mail, SMS, MMS, dolazni poziv itd... I možeš birati šta da od toga radi, a šta da ne radi. Uz pomoć nekih cabova možeš mijenjati i koje boje da budu LED za pojedini događaj.
Prašina se da maknuti, ali ako ga jednostavno obrišeš o hlače onda ostaje po rubovima i u ćoškovima. Tako da se moraš malo potruditi, ništa strašno. Ona ostaje na ekranu, ne ulazi u mob.
Dobiješ jedino onu foliju koja je, recimo to tako, zaštita u transportu. Ona što je bezveze zaljepljena. Ali pravi screen protector nažalost ne dobiješ.
jel radi taj WI-FI kak se spada ???
Htio bi te još malo priupitati. Sorry ako te smetam ali ono...
Kakava je razlika između pisanja poduljih tekstova (e-mail, par rečenica, kao ajmo rec 4 SMSa) na HTC TP i na X1? Nisam siguran ocu se naviknuti na to da su qwertyuiop tipke najgornje, koje na kompu i lapu ne diram često (¸1234567890'+ jer koristim numpad). Da nebi bilo da umjesto r napišem f i slično.
I GPS, dali se dobije osnovna karta Europe s njim, tako da mogu odmah pocet koristiti (naravno, samo osnovna karta glavnih ulica i tako) ili moram nac karte na netu?
Što se tiče tipkovnice, tu ti ne mogu puno pomoći jer ja i na kompu pišem sa 2 prsta tako da mi je svejedno. Ali TP sigurno ima bolju tipkovnicu.
Na mobu sam dobio GoogleMaps i Garmin. Google nisam isprobavao (žao mi novaca), a na Garminu mi piše da nema mapu pa još nisam pokušao riješiti taj problem. Instalirao sam si iGo8 i radi savršeno.
Ne znam na šta misliš vezano uz Wi-Fi.
Par puta sam se spajao i surfao bez problema. Nekada je HTC TP precizniji, a nekada ona. Ne znam zašto.
Ali problema nisam imao.
za Wi-Fi mislim na konekciju da li pravi probleme prilikom konekcije tipa da mu treba tri dana konektiranje...
Sa brzinom spajanja nisam imao problema. Spajao sam se na nekoliko hot spotova i sve je išlo prilično brzo. Jedino što nekada ne nađe sve što i TP. A nekada neđe i više od njega.
Iskreno da ti kažem, meni se tipkovnica na X1 više sviđa nego na TP ali mi fale oni brojevi gore. Ali navika će to promijeniti.
No, par pitanja:
Dali je TS potpuno kompatibilan za tipkanje s prstima, da se sve može prstima, a ne da moraš i s stylusom, te kako zoveš tel. broj koji nije u imeniku?
Pritiskom na zelenu tipku i onda se pojavi virtualna tipkovnica?
EDIT: i kakav je ekran na suncu? Jel vidljiv?
Kakve su tvoje preporuke, da ga kupim ili zaobiđem?
Zadnji uredio .:Kristijan:. : 02-12-2008 u 21:40
@.:Kristijan:.
ha cuj nitko ti nemoze sa sigurnoscu reci da je taj mob odlican dok ga sam ne isprobas u svojim rukama i koristenje softwera jedan bude reko da je odlican, drugi bude reko da je los i sad ti budi pametan kraj svega toga, nemres jer ovisi o tebi jel ti odgovaraju znaci pogledaj specifikacije ak ti se cini da su ok onda ides u shop ili isprobas koji ima takvoga pa isprckas u svojim rukama pa se onda odlucis
recimo meni se jako sviđa taj mobać sve te njegove karakteristike i te sheme eh sad dalje od toga da idem isprobavati neda mi se jer nemam para...![]()
I ja imam Xperiu i super sam zadovoljan s njim do sada. Zanima me da li si mozda radio software update?
Men je u početku prvih par sati bio malo kompliciran jer mi je to prvi WM, pa dok sam pohvato sve kako šta i to sve, sada ga ne bi mjenjo ni za jedan dummy.
Kameru mogu samo pohvalit, bolja je od svih mojih očekivanja, kako kod snimanja videa tako kod fotoaparata.
TS je moguće koristiti samo prstima ali treba možda dan dva navike. Dakako puno je lakše koristiti stylus ako znaš da ćeš ga koristiti dulje vrijeme. Kvalitetu na suncu ne mogu još komentirat jer u ZG nema sunca zadnjih dana, al kad bude pogledat ću.
Što se tiče baterije, izdržala mi je 2 dana bez punjenja, s tim da su to ona prva dva dana u kojima ne skidaš ruke s njega. Ovih dana idem kupit karticu od 8GB jer ovih par MB (čini mi se da ih ima 200 za memoriju, a 200 za programe rezervirano) mi je premalo.
QWERTY tipkovnica mi je odlična, samo što se zabunim tu i tamo na y i z, ali polako prelazi u naviku tipkat tako. Hardware općenito je impresivan, pa tako kućište je stvarno kvalitetno napravljeno, sve bezprjekorno, nikakvih problema nema, ne klima se nigdje, ne škripi, vidit ćemo u budućnosti...
Što se tiče aplikacija za mob, tu stvarno ima svega, tisuće aplikacija, igrica, nema čega nema. Može se čak i Quake 3 arena instalirat, samo što ima 130 MB pa nisam još imo prilike.
Wi-fi je odličan, hvata sve živo i ne živo, javit ću kad isprobam aplikacije za wi-fi, upravo skidam jednu pa ću vidjet kakva je. Nisam još skužio kak prek kompa koristiti wi-fi na mobitelu (da služi kao wlan prijamnik), ali vjerojatno je moguće. I da, nisam uopće skužio kako spojiti mob sa kompom, active sync (aplikacija za spajanje) mi neće konektat nešto...
Zaključak, iako sam mislio da će bit cigletina koja odvali pola džepa, mob se pokazao puno tanji nego što sam mislio da će bit (da znao sam koliko je imao mm, samo tako se čini) i puno elegantniji (imam crnu verziju). Svakako je mobitel za preporučit svima za razliku od K850 kojeg ne bi preporučio nikome više... S ovim mobitelom nikad nema dosade![]()
Original software nije u potpunosti rađen za prste. Kada otvoriš Start menu ili opcije (mislim na one soft tipke na dnu ekrana) onda je tu sve jako sitno i nije baš lagano za ciljanje. Čak ni za mene sa manjim prstima. Ali ubacio sam .cab od HTC-a koji to povećava i sada je odlično! Ostatak je dobar i možeš koristiti TS samo prstima. Jedini problem je još ako ćeš pisati poruke bez da otvoriš tipkovnicu. Onda imaš samo virtualnu QWERTY tipkovnicu i tu je prilično teško pisati bez pogreške čaki u landscape modu. Ali opet jedan mali .cab i imaš TS tipkovnicu kakvu hoćeš. Ja sam opet ubacio od HTC-a.
Biranje brojeva koji nisu u imeniku ide klasično, zelena tipka i dobiješ TS tipkovnicu.
Vidljivost na suncu? Klasičan WM. Moraš malo ciljati pravi kut, ali da se normalno raditi. Senzor osvjetljenja tu prilično pomaže.
Što se tiče preporuke : vidi post #15
Software update ne još.
@mbusic
Što se tiče activeSynca : idi u start-settings-connections-USB to PC i pogledaj da ti nije prebačen na Disk drive
Pošto mislim da nije ilegalno jel možeš te cab fajlove uploadat tu negdje na forum, recimo u firmware sekciju otvorit ću novu temu "XPERIA software" pa u nju ubaci kaj imaš, ja ću uploadat touch flo 3d, makar men ne radi nešto, možda sam krivo instalirao, pa ću probat ponovno...
Pošto su to .cab mislim da nije ništa ilegalno i ako admin nema ništa protiv, može.
I mala stvar, još nisam pronašao alarm za mobitel olitiga laički rečeno budilicu
Mislim da ću morat potražit neki software za to...
samo da pitam jel ste x1 uzeli kod nas u trgovini ili na crno? te kolika mu je cijena ako je u trgovini kupljeno
Budilica : pritisneš na sat na jednom od panela koji ima sat i onda dolje lijevo na Alarm.
po meni je najbolji galarm za budilicu, ima baš jako puno opcija za razliku od ugrađenog a i freeeware je. Imate sve standrad opcije tipa koji dan treba svirati i to a dodatno još mp3 playliste tako da vas svaki dan budi druga pjesma, što je po meni izrazito dobro jer sam prije imao naviku za alarm staviti jednu omiljenu pjesmu koja nakon što bi me trgnula svaki dan iz sna ubrzo stala na listu pjesmi koje mrzim, a tu imaju i još neke pervezarije tipa da vam alarm neće prestat zvonit dok prstom ne prođete labirint ali to je više frustrirajuće nego zgodno. uglavnom http://www.ageye.de/download/galarm.cab pa procjenite sami
Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran
da li tko zna sluzbenu informaciju kada taj cudnovati mobac dolazi legalno u Cro?
ne znam da li da ga cekam ili...
ko zna zna, ko ne zna njemu 2!
Bookmarks