Dosadilo mi je čekati na jessy da napravi review pa sam ja kupio Xperiu.
Napokon!
Pa onda evo jedan mali preview nakon 2 dana korištenja.
UNBOXING
Samim izgledom kutije sam razočaram.Najobičnija kartonska kutija sa slikom mobitela.Ipak je ovo top model, mogli su si dati malo truda!Ali unutra su 3 manje kutijice. U jednoj je mob, u 2. punjač, kabel, rezervni stylus i slušalice. U trećoj su CD-i, manual i čitavo čudo papira sa uputstvima za multimediju, panele ...
Ovo riješenje sa kutijicama je zanimljivo.
MOBITEL
Uzeo sam srebrnu verziju i nisam požalio. Već na prvi pogled izgleda fenomenalno! Sav se sjaji!
Kvaliteta izrade je stvarno na vrhunskom nivou. Nema škripanja, savijanja i onog osjećaja jeftine plastike. Mob izgleda kao da je cijeli izrađen od metala. Arc slider je fenomenalan! Otvaranje i zatvaranje su potpomognuti oprugom i kada ga otvorite čuje se udarac. Ali udarac u pozitivnom smislu, udarac koji pokazuje kvalitetu. U otvorenom i zatvorenom položaju gornji dio se malo klima i pomiče, ali ništa strašno (vjerovatno posljedica lučnog otvaranja).
Prednja maska ima izgled brušenog metala (nema odraza sunca), ali nisam siguran da je aluminij. Bočne stranice su polirane. Poklopac baterije je od brušenog (vjerovatno) aluminija. Dijelovi iznad i ispod poklopca su sive boje i čini mi se da su od plastike.
Mob je prilično težak, ali zato u ruci imam osjećaj da držim nešto kvalitetno. I izgleda puno manje nego što bi se dalo zaključiti po dimenzijama.
Stand-by tipka je prilično mala i potpuno ravna sa gornjom bočnom stranicom. Malo ju je teže pritisnuti i naći na slijepo, ali barem neće biti aktiviranja u džepu.
MicroSD utor je ispod poklopca baterije.
Najviše problema sam imao sa skidanjem poklopca baterije. Na bočnim stranama mobitela postoje 2 tanka utora u koje bi trebalo gurnuti nokte i povući poklopac van. Ali to baš i nije jednostavno. Utori su mali i potrebna je poprilična snaga tako da samo čekam da pokidam nokat.
Staylus se nalazi na gornjoj lijevoj stražnjoj strani. Metalan je sa plastičnim krajevima i prilično tanak. Ja imam manje ruke tako da meni odgovara.
Na QWERTY tipkovnicu se još nisam navikao. Iako je razmak između tipki prilično velik i nema šanse da pritisnete 2 tipke odjednom sam hod tipki je prilično kratak tako da je malo čudno. Ali kada pritisnete tipku čuje se mehanički klik tako da nema problema.
EKRAN
Touchscreen radi na principu pritiska, ali osjetljivost je odlična! Stvarno lagani pritisak je dovoljan da mob prepozna dodir.
A rezolucija?! Genijalno!! Nema kockica, boje su predivne i jasne. Super!
Loša strana je jedino što je ekran spušten oko 1mm u odnosu na prednju ploču mobitela. U ćoškovima se skuplja prašina. Ali vjerovatno je to način da se zaštiti od grebanja.
SPAJANJE
Klasični WM6.1 menu. Nema ni traga od prekidanja veze na bluetoothu, slabog hvatanja signala ili slabog wi-fi-ja koji se toliko spominju po forumima.
PANELI
Luda stvar moram priznati! Nisam ih još sve uštimao kako bi htio, ali definitivno dobra ideja. Osim onaj Googleov. Nekako mi je ... nepotreban, jednostavan, jeftin. Mogućnost personalizacije panela je stvarno velika i mislim da će svatko naći ono što mu odgovara. Pogotovo u SPB shellu. Rotacija panela u landscape traje oko 1, 1.5 sec i to je malo iritantno.
SOFTWARE
Kada odete dublje od panela dolazimo do klasičnog WM6.1.
Što se tiče brzine, ponekad je malo sporiji od HTC TP, ali zanemarivo, ali opet nekad je puno brži od njega. Sve u svemu ja sam zadovoljan.
Jedina zamjerka je što su start menu i svi ostali meniji jako mali. Prilično ih je teško naciljati. Ali to se riješi sa par .cab programa) No, iako su slova mala jako su lagana za čitanje.
Uspio sam instalirati iGo i radi odlično. Zbog širokog ekrana i (valjda) super rezolucije karta se vidi odlično. Na mobu je već bio instaliran Garmin XT, ali nema nikakva karta tako da sada to pokušavamriješiti.
Optički joystick. Genijalno!!! Palac lijevo-desno, gore-dolje i sve se otvara. Brzo i jednostavno! A ako je nekome preosjetljivo može se i podešavati.
Druga odlična stvar je povratak LED signalizacije. Sa 4 LED-ice se može signalizirati gotovo sve. SMS, MMS, e-mail, alarmi, pozivi ... A boje su od plave preko zelene, bijele, žute do par nijansi crvenog.
KAMERA
Sa fotografiranjem sam se malo igrao, ali ništa strašno tako da nemam još neku odliku. Ali prilično je dobra. U postavkama postoje nekoliko postavki za scenu, fokus i slično.
Toliko za sada.
Onaj tko zna šta može očekivati od WM mobitela će biti prilično zadovoljan sa Xperiom. Onaj tko ne zna, ili mu ne treba WM neka si kupi ajfon.
Mob ima nekoliko sitnih mana, ali ništa što mu se ne može oprostiti jer ima PUNO više pozitivnih strana.
Sve u svemu, nakon 2 dana, ja sam super zadovoljan i nemam ga se namjeru riješiti tako brzo.

) No, iako su slova mala jako su lagana za čitanje.
Odgovori uz citat

Bookmarks