vidi, sada smo debelo u offtopiku, ali obzirom da se dotice clanka ciji dio sam i sama kvotala osjecam se duznom objasniti neke stvari:
jedno je kristalno jasno - crkva u nas rvata je debeli lopovluk! pazi sad, prije 5 mjeseci imala sam vjencanje i srecom, svecenici u mojoj zupi su normalni.rekli su nam fino KOLIKE su cifre za koji obred propisane od strane Kaptola. end of diskašn. kaptol odredio cijene. sve sto je preko tih cijena moze biti ili
a) dobra volja kumova, rdoitelja ili onoga tko vec neki obred placa da visak pokloni crkvi ili
b) samovolja nekih svecenika.
nista trece.
kao sto je Kaptol npr odredio cijenu zarucnickog tecaja 50 kn. u nekim zupama platis 50 kn, u nekima manje, u nekima nista, a u nekima (mislim da se o Trogiru radilo) 300 kuna!! eeeeeej! kako je to moguce?! jednako se tako bojim Gogs, da ste naletjeli nazalost na zlo obuceno u svecenicku odoru.. kao sto npr moj muz u svojoj zupi onaj otpusni list (trebao mu je jer smo se vjencali u mojoj zupi) nije platio niti lipe, a od frendice muz je svoj platio skoro 150 kuna!! govorim o gradu zagrebu. no, o razlicitim zupama.
nazalost, mogu ti samo reci da vas je svecenik oderao.. rodjakinja je prije tjedan dana krstila bebu i na pitanje koliko trebaju platiti svecenik im je samo rekao "koliko mozete"..
za ubuduce, samo da znas, informirajte se prvo, guglajte, zovite Kaptol i pitajte za propisanu cijenu. ne dopustite svecenicima toliku samovolju!! terajte to i do Kaptola ako treba!! ako nastavimo sutjeti na takve stvari, i dalje ce nas vozati kao ovce kako se kojem popu prohtje!!
sto se tice dijela o obroku za kumove i sl, vidi, obzirom na situaciju njima je vec i to luksuz. nadam se da se svi slazemo da to nije poanta sakramenta krstenja. i nije argument ako migu svi hrvati zasto ne bi i oni. pa helou, mozda zato sto su jucer krali da bebu nahrane, ali sramota je krstiti bebu bez da se kumovi nahranenes ti mentaliteta..
eto, ispricavam se svima na offtopicu, i drago mi je da se slazemo oko slanja pomoci u nenovcanom obliku.

nes ti mentaliteta..

Bookmarks