Nije mi namjera započinjati flame ali moram te ispraviti u nekoliko stvari koje očito ne vidiš. HTC je dugo bio samo OEM odnosno kontraktor te su se njegovi uređaji prodavali pod raznim brandovima. Kada su odlučili krenuti samostalno osim Windows Mobile-a nisu imali alternative. Odnosno Windows Mobile im je bio najbolji i najlogičniji izbor.
Upravo zato su i tako brzo uskočili na Android "vlak", jedna od prvih kompanija koja je izrazila namjeru da na svojem hardwareu zavrte Android.
To ti govori dvije stvari, prva je da gledaju unaprijed, a druga je da su svjesni brojnih mana i ograničenja koje sa sobom donosi Windows Mobile, te se pripremaju unaprijed za neminovni pad prodaje Windows Mobile uređaja (u zadnjem kvartalu fiskalne 2008 prodali su 2 milijuna manje nego planirano i skoro milijun manje nego isti kvartal prošle godine). Kao što vidiš u HTC-u su svjesni da ako žele opstati na tržištu moraju gurati inovacije i nuditi uvijek extra value od konkurencije, a to mogu postići samo diverzifikacijom.
Sama činjenica da su zajedno sa Google-om zadnjih 3 godine razvijali G1 ( ali navodno i cijelu lepezu ostalih uređaja) ti dovoljno govori koliko su ozbiljni sa Androidom i koliko su "zadovoljni" Windows Mobile-om. Gotovo sam siguran da kojim slučajem Apple odluči licencirati OS X iPhone da bi HTC skočio objeručke.
Sama otvorenost Androida ( ali i akcije poput Google develoeprs Foundtiona)bi trebale osigurati hrpetinu kvalitetnih aplikacija ( naglasak na kvalitetne) za Android.
I nisam rekao da će Windows Mobile nestati preko noći... pre masivni su za to ali Palm OS je ( ako se netko još uvijek sjeća) jednom davno bio glavni igrač na tržištu. 2003 je držao preko 40% tržišta. Samo 5 godina poslje spao je na mizernih 2.3% .. ispod iPhone-a koji u samo godinu dana i samo dva modela ima 2.8 %.
Windows Mobile drži 12% tržišta koji će se garantirano srozati na ispod 10% u sljedećih godinu do dvije ukoliko se ne trgnu i dobro izbruse WM7.
Što se tiče Symbiana on je posebna priča.... svima je jasno da su trenutno najveći po ukupnoj prodaji mobilnih telefona (oko 35% čini mi se) .. ali ako si ovu godinu pratio Nokiu znat ćeš šta se trenutno dešava, u zadnjem financijskom izvještaju sami su demantirali da se neće desiti predviđeni i najavljivani rast tržišnog udjela na 40%... čak je moguć i lagani pad , nije toliko crno ali ne sija im sunce. Isto tako mi ovdje govorimo o Smartphone segmentu, ne i low cost "jednokratnim" mobitelima kojih je kod Nokie sve više i više zbog zahtjeva tržišta u razvoju poput Kine i Indije.
Uglavnom zapitaj se zbog čega su odjednom odlučili otkupiti ostatak Symbian fundacije i otvoriti je svima. Pretvoriti u GPL nešto što su godinama razvijali i utukli milijarde dolara u R&D se ne radi kad si apsolutno samouvjeren u svoju tržišnu poziciju.
Uglavnom već vidim da sam se preko mjere raspisao i da mi prijeti neki banako nastavim... al ovo shvatite samo kao poziv za konstruktivnu raspravu.. rospija i ostali
![]()
lock n load

) jednom davno bio glavni igrač na tržištu. 2003 je držao preko 40% tržišta. Samo 5 godina poslje spao je na mizernih 2.3% .. ispod iPhone-a koji u samo godinu dana i samo dva modela ima 2.8 %.
Odgovori uz citat
Bookmarks