Ruzannema video snimanja?
Cudno, treba to vidjet u zivo![]()
"iscurio" ranije nego su ga planirali predstaviti
http://www.gsmarena.com/androidbased...r-news-600.php
Ruzannema video snimanja?
Cudno, treba to vidjet u zivo![]()
Da, što nije danas samo predstavljen javnosti, a u 10.mj. bi se trebao nači u prodaji, barem mislim tako.
Radi se o HTC-ovom uređaju HTC Dream koji će se prodavati u USA T-mobile ponudi pod nazivom G1.
Inače ni meni nije ljep, da ne kažem ružan. Ali ima Ok specifikacije jedino što mi je za oko zapelo je nedostatak podrške za Misrosoft Exchange e-mail servis, što se nadam da će se rješiti preko 3th part app. ili u kojoj sljedećoj verziji OS-a.
http://www.geeksparadox.com/data/G1%...ce%20Guide.pdf
EDIT: nema ni podrške za stereo Bloetooth (A2DP profil). A evo malo i spec. od samog priozvođača.
Zadnji uredio HCSC : 23-09-2008 u 17:58
HC4L
cijena: 179$ uz ugovor od 2 godine
za sad su nedostaci Bluetooth preko kojeg se ne mogu prebacivati filovi i nedostatak video snimanja (na kog vas to podsjeca)
meni je dizajn suhoparan. izgleda da nece tako skoro kod nas doci.
http://tinyurl.com/3ohsr6
Nadam se da svi kuže koja je poanta releasa ovog telefona. Čisto pokazati svijetu kako Android zapravo izgleda i koji ustvari sa sobom nosi potencijal. Zato je itako "ružan" zato i nema 3.5 mm jack i ostale "nedostatke". Nakon nekoliko odgoda odlučili su ga "isforsirati" van. Mene se iskreno jaaako dojmio, ne izgledom ne hardware-om ne trenutnim mogućnostima nego zato jer se tek sad jasno vidi koji će potencijalni utjecaj na ovo tržište imati. Iskreno ako odigraju karte kako spada a Apple ne reagira nekom diverzifikacijom iPhone-a i dodatnim inovacijama... čini mi se da imamo novog kralja. Ali... poznavajući Apple...![]()
.
Uglavnom crni dani se pišu za Windows Mobile... pogotovo nakon što su još jendom odgodili "launch date" za WM 7. Sve mi se čini da će završiti kao Palm OS.
Uglavnom predviđam bespoštednu obrbu inovacijama između Androida i OS X iPhone-a. Biti će jaaaako zanmiljivo sve to pratiti
Interesantno zboriš. Samo ne vjerujem da će WM završiti kao Palm OS. Čak mislim da će i pojačati svoju poziciju, jer sve više i više HTC-a zauzima svoj dio kolača na tržištu, a ipak je HTC glavni distributer WM OS-a.
Što se tiče borbe između Androida i OS X (iPhone), mislim da će prevagnuti Android iz razloga što ga već koresti HTC-ov uređaji, a nadam se i dalje (neki noviji) te ako se ne varam i Samsung ima u planu izbaciti uređaj/e na Android OS-u, a i LG i Motorola.
Već kad smo se dotakli borbe OS-ova tu je i za sad nepobjedivi Symbian.
HC4L
Nije mi namjera započinjati flame ali moram te ispraviti u nekoliko stvari koje očito ne vidiš. HTC je dugo bio samo OEM odnosno kontraktor te su se njegovi uređaji prodavali pod raznim brandovima. Kada su odlučili krenuti samostalno osim Windows Mobile-a nisu imali alternative. Odnosno Windows Mobile im je bio najbolji i najlogičniji izbor.
Upravo zato su i tako brzo uskočili na Android "vlak", jedna od prvih kompanija koja je izrazila namjeru da na svojem hardwareu zavrte Android.
To ti govori dvije stvari, prva je da gledaju unaprijed, a druga je da su svjesni brojnih mana i ograničenja koje sa sobom donosi Windows Mobile, te se pripremaju unaprijed za neminovni pad prodaje Windows Mobile uređaja (u zadnjem kvartalu fiskalne 2008 prodali su 2 milijuna manje nego planirano i skoro milijun manje nego isti kvartal prošle godine). Kao što vidiš u HTC-u su svjesni da ako žele opstati na tržištu moraju gurati inovacije i nuditi uvijek extra value od konkurencije, a to mogu postići samo diverzifikacijom.
Sama činjenica da su zajedno sa Google-om zadnjih 3 godine razvijali G1 ( ali navodno i cijelu lepezu ostalih uređaja) ti dovoljno govori koliko su ozbiljni sa Androidom i koliko su "zadovoljni" Windows Mobile-om. Gotovo sam siguran da kojim slučajem Apple odluči licencirati OS X iPhone da bi HTC skočio objeručke.
Sama otvorenost Androida ( ali i akcije poput Google develoeprs Foundtiona)bi trebale osigurati hrpetinu kvalitetnih aplikacija ( naglasak na kvalitetne) za Android.
I nisam rekao da će Windows Mobile nestati preko noći... pre masivni su za to ali Palm OS je ( ako se netko još uvijek sjeća) jednom davno bio glavni igrač na tržištu. 2003 je držao preko 40% tržišta. Samo 5 godina poslje spao je na mizernih 2.3% .. ispod iPhone-a koji u samo godinu dana i samo dva modela ima 2.8 %.
Windows Mobile drži 12% tržišta koji će se garantirano srozati na ispod 10% u sljedećih godinu do dvije ukoliko se ne trgnu i dobro izbruse WM7.
Što se tiče Symbiana on je posebna priča.... svima je jasno da su trenutno najveći po ukupnoj prodaji mobilnih telefona (oko 35% čini mi se) .. ali ako si ovu godinu pratio Nokiu znat ćeš šta se trenutno dešava, u zadnjem financijskom izvještaju sami su demantirali da se neće desiti predviđeni i najavljivani rast tržišnog udjela na 40%... čak je moguć i lagani pad , nije toliko crno ali ne sija im sunce. Isto tako mi ovdje govorimo o Smartphone segmentu, ne i low cost "jednokratnim" mobitelima kojih je kod Nokie sve više i više zbog zahtjeva tržišta u razvoju poput Kine i Indije.
Uglavnom zapitaj se zbog čega su odjednom odlučili otkupiti ostatak Symbian fundacije i otvoriti je svima. Pretvoriti u GPL nešto što su godinama razvijali i utukli milijarde dolara u R&D se ne radi kad si apsolutno samouvjeren u svoju tržišnu poziciju.
Uglavnom već vidim da sam se preko mjere raspisao i da mi prijeti neki banako nastavim... al ovo shvatite samo kao poziv za konstruktivnu raspravu.. rospija i ostali
![]()
lock n load
Zadnji uredio Bi0 : 24-09-2008 u 23:43
Borba OS-ova?
Koliko god prolongirali pad Microsofta i njegovog OS-a, vjerovatnost da se to dogodi je kao i vjerovatnost pada meteora na nekoga.
Sjetite se Steve Balmera: "developers, developers, developers..." http://www.youtube.com/watch?v=8To-6VIJZRE
Windows Mobile ima jaku podrsku desktop i notebook svijeta, i nece nestati. A uz neogranicen financijski resur, ili ce kupiti konkurenciju ili ce kupiti konkurenciju od konkurencije i potuci konkurenciju.
Prolongiralo se i sredinom 90-tih godina, pad Windowsa kao desktop OS-a pa su zablistali sa 95-icom.
Ukratko, dok god je Windowsa na desktopovima , biti ce i rasirenog windows mobilea. Svim poslovnim korisnicima su bitne podrske poput Office-a i mail accounta.
Andorid OS je tek u verziji 1.0 i nije pokazao nista revolucionarno niti toliko novo da bi mogao zasjeniti Symbian i Windows Mobile (iPhone je u cjeloj prici marginalan kao i svi Appleovi produkti).
Nemojmo se zavaravati, Symbian je jedini pravi konkurent Windows Mobile trenutno na trzistu, a i uz najave Nokijinih mobitela sa ekranima osjetljivim na dodir, od njih jos puno toga mozemo ocekivati.
Izgleda da je ovaj HTC-ov izlet u alternativni OS, samo izlet. Jer ipak narucitelj ovog uredjaja je T-mobile , ciji je dugogodisnji partner HTC. A izgleda da je i sam T-mobile dikritrao cjenu koja je vise nego pristupacna i nerealna za jedan windows mobile uredjaj. Symbian je ocito zatvoren za HTC, pa je zato HTC posegnu za Androidom.
Ovo samo dokazuje da je Balmer kreten
A ako ćemo o vjerojatnostima ajmo ovako, 2004 godine Windows Mobile je držao oko 40% tržišta, danas drži 12%, u isto vrijeme Palm OS je držao isto 40% a sada ima manje nego iPhone.... živo se sjećam flejmova po newsgrupama u to doba između Palmovaca i WM-ca koji će predvaldati i progutati sve... symbiana i i ostalih nije bilo na vidiku. Pogleaj kako se situacija u samo 4 godine okrenula. Sektor u kojem se natječu je najbrži i najoštriji od svih, i oni koji stalnim inovacijama i promjenama, novim stvarima ne osiguraju budućnost vrlo brzo padaju u blato. Ponavljam sa 40% na 12 i 2 % u samo 4 godine dok su istovremeno uletili u to vrijeme inovativne kompanije poput RIM-a i Symbiana.... i kažeš da je vjerojatnost vrlo vrlo mala? MOgu se zakleti da je netko prije samo 4 godine upravo to tvrdio za Palm. Get real
Tržišni udio izazvan Vista fiaskom pada. Sa 97% na 92 u dvije godine.. nije spektakularno kao kod Palma ali ako se ne probude biti će. Potući konkurenciju čime? Inovacijama? Stabilnošću? Genijalnim poslovnim taktikama? Ne bih rekao.Windows Mobile ima jaku podrsku desktop i notebook svijeta, i nece nestati. A uz neogranicen financijski resur, ili ce kupiti konkurenciju ili ce kupiti konkurenciju od konkurencije i potuci konkurenciju.
Borba za tržište o kojem pričamo se seli na web, a vrlo dobro znamo da google tu donimira svojim oline servisima. Android znači maksimalnu integraciju sa online servisima a kad ih skupiš na hrpu zaista ti ne treba više. Od Office paketa (Google Docs), Kalendara, AddressBook-a, Maila, Mapa, mesengera, VoIP-a, bloging servisa ma da ne nabrajam dalje jasno je sve...Ukratko, dok god je Windowsa na desktopovima , biti ce i rasirenog windows mobilea. Svim poslovnim korisnicima su bitne podrske poput Office-a i mail accounta.
Za Android očito nisi niti pogledao predstavljanje i mogućnosti. A pitanje bi se moglo i ovako okrenuti, šta su Symbian i WM u zadnjih 2 godine predstavili da je inovativno, revolucionarno i posebno?Andorid OS je tek u verziji 1.0 i nije pokazao nista revolucionarno niti toliko novo da bi mogao zasjeniti Symbian i Windows Mobile (iPhone je u cjeloj prici marginalan kao i svi Appleovi produkti).
Kad si se već dotakao Apple-a da pojasnimo, OS X iPhone je na tržištu godinu dana, 2.8% tržišta u godinu dana... pokaži mi nekoga sa boljim rezultatima. Želiš podatke za Windows CE? Koliko su imali u prvoj godini?
Stvar trebaš sagledati iz malo šire perspektive, Nokia je prije bila tržišni leader, uzela je ovakav komad kolača upravo zato jer je stalno inovirala. Neznam koliko si star ali sako se sjetiš samih početaka mobilne industrije, jedan za drugim novosti je donosila gotovo isključivo Nokia. Da li se možeš sjetiti nečeg novog, uzbudljivog, totalno drigačijeg što su u zadnjih 2 godine ponudili?Nemojmo se zavaravati, Symbian je jedini pravi konkurent Windows Mobile trenutno na trzistu, a i uz najave Nokijinih mobitela sa ekranima osjetljivim na dodir, od njih jos puno toga mozemo ocekivati.
Ma čekaj malo o čemu ti pričaš? HTC i T-mobile su dio Open Handset Alliance-a i već tri godine zajedno rade na tome... 3 godine za "izlet" ... hmm ne bih rekao.Izgleda da je ovaj HTC-ov izlet u alternativni OS, samo izlet. Jer ipak narucitelj ovog uredjaja je T-mobile , ciji je dugogodisnji partner HTC. A izgleda da je i sam T-mobile dikritrao cjenu koja je vise nego pristupacna i nerealna za jedan windows mobile uredjaj. Symbian je ocito zatvoren za HTC, pa je zato HTC posegnu za Androidom.
I odakle ti da je Symbian zatvoren? Zadnje što sam čuo je da je Nokia otkupila za 270 mil $ prava i da ga namjerava otvoriti, a ako ne nešto open source teoretski znači da ga svi mogu implemenitrati.
Uglavnom čini mi se da jako puno ljudi ne vidi širu sliku oko androida, Symbian je počeo na sličan način.... sada drži većinu na tržištu... moja je procjena da će se nešto slično desiti i sa Google-om odnosno Androidom... tko će biti u pravu, vrijeme će pokazati.
Sljedeći mjesec bi Microsoft na Profesional developers konferenciji trebao podjeliti alpha preview release za Windows MObile 7, pa ćemo vidjeti šta on donosi, i upravo to što naprave sa njim će odlučiti koliki će tržišni udio u bućnosti imati, ne njihov udio u OS tržištu
Svaka čast, vrlo interesantno mi je bilo čitati Vaša mišljenja (diskusije). A sad da se malo nadovežem na ovo:
po meni ono što spada pod inovativno, revolucionarno ili posebno kako god, od strane WM je to da je WM izbacio multitouch odnosno Touch FLO navigaciju, mislim da je vrijedno.
Da se malo okrenem Andoid-u mislim da ima ljepu budućnost, ipak se radi o projektu iza kojeg stoji jedan Google (+ ostali u zajednici). Ali ono što će mu osigurati budućnost su developeri, koji će stvarati za Android platformu. Što u današnjoj situaciji ipak postoji za Symbian i WM OS-eve. Android je tek krenuo....
HC4L
Ok, ti guras Android i predvidjas opaki pad Microsofta na mobilnom trzistu. Nebih se tako lako slozio s time, mnogi su vec prije prolongirali pad Microsofta, pa su i dalje ovdje, vrlo jaki. Unatoc tome sto sam u dusi open source guy, i dalje imam Microsoft, zasto ? zato jer mi je lakse raditi s njime. A to gledaju poslovni i korporativni korisnici u tome je cjela zarada, to sam naucio kada sam radio u velikom proizvodjacu prijenosnih i stolnih racunala, da to sto oni prodaju je dijelic kolaca, velika zarada je u korporativnim tehnologijama i rijesenjima, to se google jos mora dokazati.
Btw gledao sam predstavljanje Android OS-a, i sto bi me tamo moglo impresionirati?
Dali si imao u rukama OpenMoko? vrlo obecavajuc uredjaj kao i same Linux mobilne platforme, nitko sretniji od mene ako cu jednog dana imati smartphone sa Suseom, no budimo realni, daleko je od toga.
Da, imamo novog igraca, dali su ostali ugrozeni? vrijeme ce pokazati, prerano je ista predvidjati. Giganti poput Microsofta su se predugo radili da bi preko noci pali, a usporedba s Palm-om nije bas ravnopravna, Palm nikada nije kompletno dominirao trzistem, osim u samim pocecima.
No to je samo moje skromno misljenje![]()
He he OpenMoko da.. kao i Sharp Zaurus, i krivo mi je što se nisu bacili na razvoj nekog smartphone-a, Qtopiu je kupila Nokia pa tako da ništa od toga.. a OpenMoko nažalost nisam imao priliku isprobati ali kužim o čemu pričaš.
Inače paralelno sa unlockom i Dev Teamom djeluje iPhone Linux projekt... cilj portati neku čudnu distru na iPhone ( sa multi touchom itde to će biti zanimljivo pogledati
@HCSC
Samo mala napomena Touch FLO je daleko od multi toucha, i dijelo je HTC-a ne Microsoft. Neznam da li si isprobao uživo ali i nije ništa spektakularno. Ako se u WM7 pojavi neka implementacija "microsoft surface-a" onda će to biti inovacija, ovako to je samo zgodan UI enhancement.po meni ono što spada pod inovativno, revolucionarno ili posebno kako god, od strane WM je to da je WM izbacio multitouch odnosno Touch FLO navigaciju, mislim da je vrijedno.
Da ne ispadne da pričam bez veze, ako ikad naletiš u priliku probaj usporediti TouchFLO 3D i Multi-Touch na iPhone-u
Ja sam usporedio Multi-Touch i Touch Flo 3d, Multi-Touch ne samo da je softwarsko rijesenje nego i hardversko! Touch Flo 3D je samo add on na windowse i poboljsanje je ali nije jos tako sofisticirano kao multi-touch.
btw OpenMoko mi stizehehe
![]()
...ovo samo potvrđuje moje mišljenje da koliko god netko prednjačio u bilo čemu s vremenom mora opasti inovativnost a na rep mu se istog trenutka "zakvači" nova riba - konkretno G1 je po meni pokusni balon i služi samo predstavljanju OS-a koji i obečava i ne - pogledajte samo početnu euforiju oko Google Chrome-a (malo odoh u širinu) koja sada polako jenjava ali ujedno su se zakvačile nove razvojne snage okupljene oko projekta Chromium i one će vrlo vjerojatno nastaviti poboljšavati sam GC - ista sudbina očekuje i Android.
Sadašnje tržište se uvelike razlikuje od tržišta prije recimo par godina i sposobno je "gutati" razvoj par različitih OS-ova za "pametne" telefone.
Ja ne otpisujem nijedan OS ali otpisujem uređaje - do sada se nije pojavio nijedan uređaj koji bi mogao dati maksimum korisniku koji osim par fanatika ne kupuju telefon zbog OS-a nego zbog doslovno recimo to prestiža i pres*ravanja pred pripadnicima staležnih skupina...
U pravilu obožavam ova vremena previranja jer ću za par godina se prisječati i gledati kako se mase posipaju pepelom po glavi...
Zadnji uredio dmi : 25-05-2007 u 02:02.
Exactly my point![]()
vidiš mogao bi javiti kad stigne moko... da usporedimo malo... zanima me poprilično
saovime se slažem, iako ne sa dijelom da sa vremenom opada inovativnost... ne nužno.....ovo samo potvrđuje moje mišljenje da koliko god netko prednjačio u bilo čemu s vremenom mora opasti inovativnost a na rep mu se istog trenutka "zakvači" nova riba - konkretno G1 je po meni pokusni balon i služi samo predstavljanju OS-a koji i obečava i ne
Sa Chrome-om si malo puno fulao ponatu, on je izašao samo kao "beta" i to debela, trenutna verzija je 0.21 a do 1.0 je još uvijek dalek put. Svejedno je čak i sa tom betom uspio privući impresivnu količinu surfera... Chrome je rađen na identičnoj filozofiji kao i Android... open soruce, otvoriti za razvoj posuditi od trenutno najboljih na tržištu(Gecko i Webkit) i dodati još ono nešto... i pustiti da stvari idu svojim tokom. O nekoj usporedbi makar i paraleli će se tek moći pričati kad dogura do 1.0- pogledajte samo početnu euforiju oko Google Chrome-a (malo odoh u širinu) koja sada polako jenjava ali ujedno su se zakvačile nove razvojne snage okupljene oko projekta Chromium i one će vrlo vjerojatno nastaviti poboljšavati sam GC - ista sudbina očekuje i Android.
Ma uređaji su manje biti u cijeloj toj priči, bitna je "platforma" i to su ljudi u industriji odavno skužili, iz te logike je nastao Symbian, iz te logike je nastao Android i iz toga će nastati svaki slijedeći OS. Platforma prodaje proizvod a ne obrnuto, recimo to ovako HTC ne prodaje HTC on prodaje ( bar do nedavno) WM platformu, isto je i sa Nokia-Symbian-om kao i Apple i OS X iPhone/Touch platforma.Ja ne otpisujem nijedan OS ali otpisujem uređaje - do sada se nije pojavio nijedan uređaj koji bi mogao dati maksimum korisniku koji osim par fanatika ne kupuju telefon zbog OS-a nego zbog doslovno recimo to prestiža i pres*ravanja pred pripadnicima staležnih skupina...
Hehe lako je biti general poslje bitke, ono što se u ovom trenutku dešava je bitno xD ne 5 godinaU pravilu obožavam ova vremena previranja jer ću za par godina se prisječati i gledati kako se mase posipaju pepelom po glavi...
Zadnji uredio Bi0 : 26-09-2008 u 13:48
Serija od dva odlična članka koja seciraju situaciju OS X - Android
http://www.appleinsider.com/articles...in_common.html
Iskreno govoreći Multi-Touch na iPhone-u sam isprobao u onoj prvoj verziji koja se pojavila na prvim iPhonima koji su izašli na USA tržište, a što se tiče TouchFLO navigacije, nisam vidio uživo, vidio sam samo ovo i imao neku sličnu app. na svom HTC-u P3600 koja daje slične karakteristike.
HC4L
...vidim da se quota pa da se i ja zavalim u to...Izvorno postao Bi0
Pazi možda govoriš sa svog gledišta ali imao sam/imam priliku gledati kupce te ujedno i prikupiti dosta zanimljivih opažanja o istima - oni kupuju na izgled a ne na impresivna svojstva uređaja - doslovno svi osim "poslovnjaka" ali za njih pretežno kupuju IT gurui...
Osobno vjerujem da oni entuzijasti koji prate mob scenu si uređaje iovako nabave izvana prije početka službene prodaje u Hrvatskoj tako da njih i ne vidim putem ovog kanala prodaje ali oni su zanemariv broj korisnika...
Toliko o kupcima - sada o industriji - ona se povinuje kupcima - iskreno mislim da nas iovako manje više smatraju poluretardima pa nam stoga dobrano prodaju maglu a mi kao svi klasični konzumenti sve to uredno gutamo...
Potaknut pisanjima naših forumaša, prije svega Bi0-a i beetleman-a nadovezao bih se opeta na diskusiju između Android OS-a i njegove budućnost u smartphone svijetu, odnosno usporedba s WM platformom i budućnosti iste.
Ono što želim reći, odnosno iznijeti svoje viđenje stvari, stoji u tome što se danas smatra kao nedostatak uređaja G1 odnosno Android platforme je nemogučnost sinkronizacije s računalom PC tj. omogućena je sinkronizacija jedino s Googleovim online servisima.
Možda dans to i predstavlja nedostatak, ali osobno smatram da je to budućnost odnosno sva sinkronizacija (e-maila, kalendara, kontakata...) s PC prijeći na online servise poput Google-ovog online servisa.
Tako da takav vid sinkronizacije predstavlja budućnost te da Android OS koraća dobro prema naprijed. Ako se u skorijoj budućnosti WM platforma ne okrene prema online servisima mislim da neće moći konkurirati i da će gubiti na popularnosti, prije svega u biznis klasi usera. Što vrijedi i za ostale mobilne platforme, što prije svega mislim na Symbian OS (S60 i UIQ).
HC4L
Mudro zboris, no dok god Microsoft drzi monopol na Desktop i Notebook racunalima, vjerujem da ce i oni krenuti u tom smjeru ali sa svojim servisima i svojom podrskom.
Morate shvatiti da je Microsoft kao nafta, postao je potreba , svi njegovi produkti su potreba, u poslovanju, i igranju, u svim porama racunalnog svijeta.
Tu postoje alternativni OS-ovi (kao i alternativni pogoni i goriva), imaju svoje prednosti, imaju svoje mane, no dali mogu ugroziti Microsoft? mozda ne kroz nase zivotne vijekove.
Dok god rade relativno dobre produkte, i dok god imaju dealove i rijesenja za korporacije koje opet to sire na svoje klijente itd... do tada ce oni imati monopol.
Zdravo je imati konkurenciju, zdravo je imati alternativne novitete. No jedan uredjaj sa Android OS-om da moze ugroziti tradiciju Windows Mobilea je krajnje neozbiljno i pomisliti.
Nokija je najavila Symbian uredjaje sa touchscreenovima pocetkom slijedece godine, to vec moze biti ozbilja udarac Windows Mobileu, Android OS? jos ne, trebamo vidjet kako ce se razvijat i koliko ce dobit podrsku ostalih proizvodjaca.Sva sreca pa im je prvi odmah izasao od HTC-a, sto opet govori da nisu neozbiljni.
...sve je stvar inercije - što mislite koliko će trebati da se napravi port Android-a prema desktop/laptop računalima???
Po meni to je neminovno i onda kada se skupi kritična masa ljudi koji su stalno online doslovno će se pola stvari koje sada koristimo offline prebaciti na net...
Pošto dobrano vjerujem gdinu. Gatesu i njegovim riječima navešću samo njegovu izjavu da su sadašnji optički čitači na računalima posljedni vid istih te da će se u budućnosti sva pohrana te preuzimanje softvera odvijati preko neta - to ujedno omogućava razvoj alternativnih OS okruženja koja će moći preuzimati sve potrebne stvari sa online servisa koji već sada postoje ili će se tek stvoriti u budućnosti...
Ehm.. ti si malo poješao lončiće sa ovim zar ne? Nije da baš kužiš logiku?
Android je nastao na temelju "desktop" OS-a (Linux 2.6 kernel je temelj i jezgra Androida) i nema potrebe da od Androida nastaje neki "Desktop OS" kad je takav već tu, postoje more distribucija nastale na 2.6 kernelu i zaista nema potrebe (ali i nekog velikog smisla) portati "Android" za Desk.
A ovo što ti velikodušno pripisuješ gospodinmu Gates-u nije ništa novo ni originalnodešava se već odavno i to u Google-ovoj režiji, kruna svega bi trebao biti kao Google OS ( urbani mit) koji bi trebao integrirati online OS sa svim trenutno dostupnim servisima od analyticsa do web searcha. Microsoft je tu bitku odavno izgubio, pogotovosad sa Balmerom na kormilu.
...ne nisam pomješao lončiće već samo ukazujem na neminovno - normalni korisnik bježi kao vrag od tamijana pri spomenu Linux-a ali će progutati tzv. Google OS koji će nuditi sve što i Windows OS ali za sitnije novce.
Pazi - kad Android zaživi kao takav na mobilnim aparatima isti će vjerojatno biti prikazan kao port za desktop računala - sve je stvar promidžbe...
Ovo sa Gates-om je dosta staro još u vrijeme izjednačavanja podrške optičkih snimača za zapisivanje na DVD+R te DVD-R i navještajima BlueRay te DVD-HD-a - to što je Google u cijelu priču pametnije uletio je samo koincidencija...
Ne vidim zasto bi se google bacao u proizvodnju OSa, kad na bazi Unixa je raden Mac OS, koju budimo reali nudi puno toga za manju cijenu nego windowsi, pa se nikako ne moze nametnuti (dio problema je sigurno sto namecu filozofiju da se ne moze instalirati na PC).
po meni bi bila greska da se google okrene izradi OSa, alternative windowsima postoje i tesko da google tu moze sto traziti.
Bookmarks