Ozbiljno pitaš?
Ne. (osim ako u tom filmu ne glumi Gil Grissom)
postoji li koji program ili je netko negdje naisao na neki jednostavan protokol za prebacivanje podataka preko zvuka?
znaci na mobitelu da se pokrene program, na kompu isto i prisloni mob uz zvucnik kompa pa da se podaci prebace...
Ozbiljno pitaš?
Ne. (osim ako u tom filmu ne glumi Gil Grissom)
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
WTF?
Prvi put to čujem...
Mislim, bezveze....prisloni mob uz zvucnik kompa pa da se podaci prebace...
Ako trebaš nekaj prebaciti, imaš kabel, BT, IrDA, WiFi, votever... ali ovo...
Mislim, ispravite me ako grješim, ali sumnjam da grješim...
pitam ozbiljno. neki jednostavan jednosmjeran protokol?
Da i postoji, u tom slučaju tvoj mob nema hardverske predispozicije za takav oblik komunikacije. Ako znaš išta o mehaničkim valovima shvatiti ćeš i sam, u suprotnom guglaj.
Najozbiljnije, takvo što ne postoji jer imamo USB, BT, itd.
mislim da ima sve sto mu treba. mala ispravka, za jednosmjernu vezu sa kompom trebao bi imati i mikrofon na kompu, ali dobro, neka za primjer bude uzeto samo prebacivanje sa jednog moba na drugi. svaki mob ima zvucnik i mikrofon. java aplikacija u mobu ima mogucnost snimanja sa mikrofona kao i pustanja odredjenog zvucnog uzorka na zvucnik moba. koja predispozicija fali?
Fali neki oblik softvera koji bi taj zvuk kodirao/enkodirao i znao da je taj zvuk zapravo podatak. Naravno, fali i hardverski dio koji bi sve to procesirao. Gle, rado bi se raspravljao al oči mi se zatvaraju..
nije ni bila namjera da se raspravlja, samo pitam da li je netko naisao na to negdje...
Na stranu upitna mogucnost ovakvog prijenosa, ja recimo ne shvacam zasto je ovo otvoreno u SE dijelu? Zar nema prikladnijih podforuma?![]()
takva naprava se inaće zove - modem
imaš ga u svakom mobu.
When shit turns to gold, the poor will be born without ass
U praksi... ne znam za takvu aplikaciju. U teoriji je to obican modem, kako je vert napisao.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Naišao sam davno na neki program koji radio amateri koriste za prijenos (odnosno koristili su prije dok je internet bio luksuz) preko radio stanica. Međutim, problem ti je kod mobitela što je kodiranje prilagođeno ljudskom glasu i imao bi jako malu propusnost, a ovisno o algoritmu programa možda bi veza bila nemoguća (ako se kod kodiranja u GSM prijenosu izgubi dio važne informacije koja bi inače kod prijenosa glasa bila manje važna). Uz to bi još imao i dosta izgubljenih paketa.
Ako te ovo zanima jer bi preko neke tarife s besplatnim pozivima unutar mreže spajao dva kompa, jednostavno zaboravi.
Ako si mislio prebacivanje s kompa na mob, to bi možda bilo izvedivo, ali u pravilu, mobitel koji bi koristio za tako nešto obično ima i jednostavnije načine prijenosa (i punnnooo brže). Opet je pitanje o kakvim se podatcima tu radi. Ako se radi o prebacivanje slike ili programa, to je apsolutno neisplativo za razmišljat. Ako se radi o prijenosu niza znakova onda imaš bolju mogučnost preko kamere - postoje programi za prepoznavanje 2D bar koda!
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Da se i ja malo ukljucim...
Ovo me iskreno podsjeca na doba Commodore-a, koji je imao klasicu audio kazetu na kojoj su bili snimljeni programi/igre (radilo se o basic-u). Na takvu kazetu je stalo 100 KB po 30 minuta (znaci za 60 minutne kazete po jednoj strani). E sad si mozes izracunati koliko bi taj prjenos podataka trajao... Cisto radi usporedbe disketa 3,5″ HD ima 1.440 KB znaci 7 puta vise, dok CD od 700 MB ima skoro 358 puta vise od 60 minutne kazete...
Sad kad smo kolicinu podataka u odnosu na vrijeme rjesili, postoji jos jedan problem... Taj je da u toku prenosa (znaci sa zvucnika na mikrofon) mora biti apsolutna tisina, zvucnik mora biti relativno glasan, a mikrofon i zvucna kartica vrhunsa (prfesionalna). Bolja bi varijanta bila da imas priljucak za mobitel (kao od handsfree-a) i na drugoj stani prikljucak za mikrofon (ovisi o kartici, najcesce 3,5 mm). Ta varijanta bi eliminirala "vanjske" zvukove, ali bi ti i dalje trebala vise manje profesionalna oprema.
Treca stvar bi bio software... Nisam bas siguran da bi se nekome dalo raditi software za takav prjenos podataka. Ali recimo da neko to napravi... Moje je pitanje sljedece: Ako nemas mogucnost prebacivanja takvog programa sa racunala na mobitel, kako mislis prebaciti taj program? GPRS? Iskreno mislim da ti se onda vise isplati prebaciti podatke sa mobitela preko GPR-a nego preko zvucnima...
Primjer prenosa podataka preko zvucnika na mikrofon:
Znaci pustis da se prenosi slika od 100 KB, pogledas neku seriju i vratis se na komp i skuzis da ti je slika sva "zbrckana" zato sto si na TV-u slusao "preglasno" zvuk...
Dakle, nebi bilo smisla... Nemoj me krivo shvatiti... Ideja nije losa (cisto zbog sveprisutnosti zvucnika i mikrofona), ali kao sto su kolege rekli, postoje brzi i efikasniji nacini prijenosa podataka...
Pozdrav
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
Bookmarks