Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Hybrid View

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    N70, E71
    Operater
    TELE 2, T-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

neispravan novi hard ?

S kojim freeware programom bih mogao ustanoviti da li je hard disk 100% ispravan? Naime, novi hard mi u novom kompu prilično ruži.

Buka je jača nego kod roštanja harda (koji već duže vrijeme "umire" ) na starom kompu). Budući da je ovo potpuno nov disk malo mi je čudno da se toliko čuje i da se čuje svako malo. Kaj ima toliko vrtit - npr. sad dok ovo pišem ili radim neke nezahtjevne stvari.

Htio sam uzet Hitachi, WD ili Samsung ali nisu imali gotovo ništa na lageru pa sam uzeo taj (bio je jedini raspoloživ 500GB 32MB cache)

Disk je: Seagate-Maxtor Barracuda 500 GB , SATA II, 7200 o/min, 32 MB cache (STM3500320AS)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao blueled Pregledaj post
    S kojim freeware programom bih mogao ustanoviti da li je hard disk 100% ispravan? Naime, novi hard mi u novom kompu prilično ruži.

Buka je jača nego kod roštanja harda (koji već duže vrijeme "umire" ) na starom kompu). Budući da je ovo potpuno nov disk malo mi je čudno da se toliko čuje i da se čuje svako malo. Kaj ima toliko vrtit - npr. sad dok ovo pišem ili radim neke nezahtjevne stvari.

Htio sam uzet Hitachi, WD ili Samsung ali nisu imali gotovo ništa na lageru pa sam uzeo taj (bio je jedini raspoloživ 500GB 32MB cache)

Disk je: Seagate-Maxtor Barracuda 500 GB , SATA II, 7200 o/min, 32 MB cache (STM3500320AS)
    Možda pomalo glupavo pitanje,a jes ti njega dobro ušarafio sa ona 4 vijka? Jer ima slučajeva da se zvuk jako prenosi ako je disk labav.....
    I kod Maxtora uostalom to nije čudno da se malo jače čuje....

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Maxtora, odnosno Seagate-Maxtora se treba klonit ko živog vraga. Noviji diskovi su obično bučniji, ali Maxtor tu prednjači. Ja sam imao prije Maxtora koji je bio bučan odnah u startu, pa postajao sve bučniji, a performanse su mu bile sve gore. Kad sam mu smanjio buku na račun performansi, dogodilo se suprotno, uz manju buku, performanse su bile bolje (izgleda da je "pokušao" zakretat glavu brže nego je može kontrolirat, pa bi se zablesao). Kad je crkao, spasio sam se (jer je bio na garanciji, nisu imali Maxtora na lageru, pa sam doplatio za WD-a).
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    N70, E71
    Operater
    TELE 2, T-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Provjerit ću da li je dobro zašarafljeno jer mi je frend cijeli komp slagao, možda zaista nije dobro pritegnuo šarafe.

Ako nije to razlog onda mi nema druge nego trpit. Kao što rekoh - kupio sam taj jer nije bilo drugih, sad se grizem što nisam uzeo WD sa 16MB cachea umjesto ovog sa 32 MB. Nisam mislio da može bit takva razlika.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao blueled Pregledaj post
    Provjerit ću da li je dobro zašarafljeno jer mi je frend cijeli komp slagao, možda zaista nije dobro pritegnuo šarafe.

Ako nije to razlog onda mi nema druge nego trpit. Kao što rekoh - kupio sam taj jer nije bilo drugih, sad se grizem što nisam uzeo WD sa 16MB cachea umjesto ovog sa 32 MB. Nisam mislio da može bit takva razlika.
    A čuj...na greškama se uči.....Ja Maxtor-a...nikad više...ali bitno je da radi,a s vremenom ćeš se priviknut na "buku"....

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imaš Maxtorov program AMSET:
    /off - Turns Acoustic Management off, the drive operates at normal acoustic levels
    /quiet - Quietest seeks, the speed of the seek operation is reduced to its lowest level to provide the quietest operations, this level has the most impact on drive performance.
    /fast - Fastest seeks, the speed of the seek operation is reduced to provide quieter operation with the least amount of impact on the drive performance.

S quiet možeš smanjiti buku, a možda i produljiti vijek trajanja trajanja diska, a pod cijenu pada performansi. Uz veliki buffer će to možda nešto značiti jedino kod malih ili fragmentiranih fileova.
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Moderator Postignuća:
    SocialVeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Xiaomi 14T PRO
    Operater
    A1
    Godina
    40
    Bodovi
    45.488
    Nivo
    52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    HDD nije uredaj koji ce divljat po kompu,tako da na buku nece osjetno utjecat sto je slabo zasarafljen...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Smuchac Pregledaj post
    HDD nije uredaj koji ce divljat po kompu,tako da na buku nece osjetno utjecat sto je slabo zasarafljen...
    Sorry...ali varaš se....

Super-forumaš
    Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    HTC DesireHD
    Operater
    VIP
    Godina
    42
    Bodovi
    21.621
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.621, Nivo: 35
    Bodovi: 21.621, Nivo: 35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne znam za HDD-ove (iako me od Maxtora, odn. Seagate-Maxtora, više ništa ne čudi ), ali meni je onaj jedan LG CD čitač tako brujao...kad se zavrti CD, onako osjetiš kako se kućište pomiče s jedne na drugu stranu...
    Tko se ljuti, uvalim mu kruti...

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2007
    Mobitel
    Cigla
    Operater
    T-mobajl
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imam prbolem,mozda neko zna odgovor...kupio sam u hgspotu hard hitachi 320 gb SATA-II 7200 o/min,i dok ga ubacim u komp nece mi ga ucitat uopce,u biosu ga ne prepoznaje,jel mozda zbog toga jer je SATA-II,a moj komp je SATA il ima nekakvo drugo rjeseje za to?
    ...reper u duši...
    MOJ BLOG

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Iako bi SATA II disk trebao raditi na SATA I matičnoj i automatski se prebaciti u SATA I mod, u praksi se to često ne dogodi, pa treba disk ručno, pomoču jumpera ograničiti na SATA I mod. U pravilu piše na samom disku gdje treba stavit jumper, a ako ne piše, onda treba pogledati na stranice proizvođača. Uz to još treba nabaviti i jumper jer ne dođe uz disk.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2008
    Mobitel
    HTC U11
    Bodovi
    10.083
    Nivo
    24
    Bodovi: 10.083, Nivo: 24
    Bodovi: 10.083, Nivo: 24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Što se tiče programa, imaš na http://www.hdtune.com/ jedan solidan koji je uz to i besplatan za osobnu upotrebu.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. [7610] Prikaz broja kod poziva je neispravan
    By mystikal in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 23-05-2008, 18:44
  2. Neispravan mehanizam preklopa na v360
    By ivanv360 in forum Motorola
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 23-06-2007, 12:58
  3. Novi hard...
    By kgalunic in forum Stolna računala