Ovako... CD+r ne postoji... Bar koliko sam ja upucen...
Postoje formati snimanja na CD, a ti su CD+G (muzika + slike) i CD-plus (muzika + video), oba formata su podrzana u rijetkim playerima.
Nerjetko u ducanima rade ljudi koji neznaju sto prodaju (pogotovo kod nas), pa nude stvari koje ne postoje. Ako na kutiji od CD-a postoji natpis CD+r (u sto iskreno sumnjam), onda je to sigurno marketinski trik. Postoji i 800 minutni CD-r, ali ni on nije "+"... naravno...
Sto se tice premaza, to nema nikakve veze sa nacinom zapisa na CD, pa nema smisla dodavati novi format CD-a za premaz... Premaz se recimo kod firme "Verbatim" zove "AZO", a i dalje je CD-r... kod drugih firma se drukcije zove, ali isti je naziv medija...
@Sljaka: Nisam bas siguran da je ikada taj CD+r postojao... To je pitanje vezano uz "+" izaslo kad se pojavio DVD, koji je imao konkurenciju (koju je morao imati zbog izgjegavanja tuzbe za monopol, isto kao danas sa BD-om). CD-r u biti znaci Compact Disc recordable, minus je tu samo kao crtica da se ne zbunjuje kupac sa CDR, CDRW, CDROM... I da... kolko ja znam CD nije imao konkurenciju, zato sto su ga u pocetku osudjevali na propast...![]()

Odgovori uz citat
Bookmarks