Možda je ovo glupo pitanje, ali- šta ću (inače nikad neću saznat)
Od nedavno su me ljudi u dućanima gdje kupujem cd- e poćeli ispitivati hoću li CD-R ili CD+R, ja sam pogledo tipa pogledom.
I pitam ga koja je razlika, on ni sam baš nije siguran, kaže nešto da jedni pdržavaju brže pisanje, a drugi veće količine podataka (ovo za podatke mi baš ne ide u glavu, pa cd ko cd, ima 700mb- otprilike).
I kaže da neki čitači/pržilice podržavaju samo CD-R (ili +, sad sam zaboravio).
Uglavnom, meni je ovo čudno zato što dosad nitko nije radio razliku između ta dva predznaka. I malo sam gledao po svojoj kolekciji CD- a i svi su -R (jel moguće da prije nije bilo +R?), našo sam samo jedan DVD+R i on mi normalno radi. Jel to znači da bi mi trebali raditi i CD+R?
Fakat sam zbunjen, do sad me nitko nije pitao o plus i minus.
Molim vas da se sad ne obrušavate na mene ako je pitanje preglupo.![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ali meni nigdje naq pržilici ne piše ni + ni -, znači + svi prihvačaju?
Imam stari cd čitač, a novu dvd pržilicu- znači na pržilici bi trebo moć čitat i CD+R i CD-R?
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
naravno da bi trebao... u cemu je razlika neznam ni sam... ali ti je sigurno ne bi trebao primjetiti na stvarima tipa... da nemozes sprziti CD ili ga otvoriti!!!
###1410989180026
Meni to liči na neku markentišku bljuvotinu. Do sad nigdje nisam vidio ni oznaku CD+R ni spomen o tomu. CD je toliko zastario da bilo kakovo unaprijeđenje ne bi bilo isplativo, već je i DVD prošao vrhunac.
Vjerojatno su radili istraživanje o prodaji DVD-ova i skužili da oznaka plus više privlači ljude jer to povezuju s pozitivnim, pa su pokušali isti princip s CD-ovima!
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Nekad davno (za informatičke pojmove davno) postojali su čitači i pržilice samo za CD-R ili samo za CD+R. Kasnije su se pojavili uređaji koji su čitali i pržili na oba tipa. Isti slučaj se ponovio i sa DVD-ima. I nekad davno je bilo normalno pitanje koje tip CD-a koristite. U posljednje vrijeme pojavile su se kamere koje kao medij koriste DVD, ali samo određenog tipa + ili - i zato sad trgovci ponovo pitaju koji tip treba. Jedino ne prave razliku između CD-a i DVD-a.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
A to "davno"- 6 godina spada u davno, jel da (tad sam kupio cd čitač)?
Znači- ako ne kupujem za kameru- svejedno je jel + ili -?
Za današnje uređaje potpuno svejedno.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bilo bi zanimljivo naći neki tekst o tome, ali CD+R kao da je cenzuriran na netu. Čak ga ni Wiki ne poznaje!
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Ja nikad nisam čuo za CD-R i CD+R medije, a pratio sam tržište CD snimača još od prvog Plextora i Yamahe. To je možda neki neinformirani prodavač, ali svašta je moguće.
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
Meni je jednom davno jedan tip rekao da je plus medij premazan sa malo debljim slojem za pisanje i da na njemu ostaje kvalitetniji zapis nego kao kod onog sa predznakom minus.
Ovako... CD+r ne postoji... Bar koliko sam ja upucen...
Postoje formati snimanja na CD, a ti su CD+G (muzika + slike) i CD-plus (muzika + video), oba formata su podrzana u rijetkim playerima.
Nerjetko u ducanima rade ljudi koji neznaju sto prodaju (pogotovo kod nas), pa nude stvari koje ne postoje. Ako na kutiji od CD-a postoji natpis CD+r (u sto iskreno sumnjam), onda je to sigurno marketinski trik. Postoji i 800 minutni CD-r, ali ni on nije "+"... naravno...
Sto se tice premaza, to nema nikakve veze sa nacinom zapisa na CD, pa nema smisla dodavati novi format CD-a za premaz... Premaz se recimo kod firme "Verbatim" zove "AZO", a i dalje je CD-r... kod drugih firma se drukcije zove, ali isti je naziv medija...
@Sljaka: Nisam bas siguran da je ikada taj CD+r postojao... To je pitanje vezano uz "+" izaslo kad se pojavio DVD, koji je imao konkurenciju (koju je morao imati zbog izgjegavanja tuzbe za monopol, isto kao danas sa BD-om). CD-r u biti znaci Compact Disc recordable, minus je tu samo kao crtica da se ne zbunjuje kupac sa CDR, CDRW, CDROM... I da... kolko ja znam CD nije imao konkurenciju, zato sto su ga u pocetku osudjevali na propast...![]()
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
Ma bash to....chovjek se najvjerovatnije zabunio. Mislio je na DVD+/- R, ne na CD-e. Ja u zhivotu nikada nisam naletio na CD+R.
Ne znam, meni je reko CD+R, a dobro- nema veze.
Uglavnom- svejedno je koji kupim.
Sad, jel u pravu sljaka ili n00b- ne znam.
n00b je u pravu.
I moj glas za n00b-a!
Mislim da je Sljaka zabunom pobrkao CD i DVD, posto je spomenuo DVD za camcodere koji je izasao nesto kasnije... da jos objasnim kakav je DVD kamere... Kamere u principu ne koriste klasicne DVD-/+ (4.7GB) vec miniDVD-/+ (2.8GB) - 8 cm DVD... I, da... DVD Camcoderi nisu mogli koristiti CD-R/RW (one male od 8 cm naravno) nego samo miniDVD. Sada postoje kamere i sa velikim DVD-ima, koji podrzavaju oba standarda, ali to je druga prica...
Ja sam jos uvijek uvjeren da ne postoji CD+R...![]()
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
Bookmarks