2 bitne stvarni nije zaracunao kad se gleda zarada iPhone.

1.) potrosnja od trenutka kad je dosla ideja za iPhoneom, do trenutka kad je dosao u prodaju, dakle proces dizajniranja isto, osmiljavanja.. smatram da je jedan od najskupljih u povijesti mobilne telefonije (moje misljenje, ne mora tako biti).
Pa lol to se zove ekonomija obujma, kad radiš računicu koštanja nečega uzimaš apsolutno SVE potrošeno i ugrađuješ u cijenu koštanja, dakle i WC papiur koji su programeriu/dizajneri potrošili dok su kenjali prilikom osmišljavanja, inače ti računica nema smisla i gubiš na proizvodu. Cijena koštanja kao što sam napisao je oko 200-250 $ neznam točno imam link gdje je izračunato.

2.) potrosnja appla na marketinsku kampanju, koja je uvjerljivo najjaca do sad za jedan mobilan telefon i ne zelim niti predvidati koliko je iznosila
Novac utrošen u marlketinšku kampanju je neznatan u odnosu na ostale velike kompanije poput NOkie i SE.
Kod iphonea se desio školski primjer viralne medijske kampanje ( Blairwitch project je prvi u nizu viralnog marketinga) dakle od inicijalnog izdvajanja od par milijuna (neznam nije ni bitno koliko) za marketing, nakon toga preuzimaju usmena predaja, blogovi tech magazini i slično. Jednom kad hype dobije zamah nema zasutavljanja, jer sam sebe hrani i nije potrebno dalje doljevati gorivo. Proguglaj malo viral advertizing pa ćeš vidjeti, skroz zanimljiv koncept Apple je uvijek izrazito štur i škrt o detaljima novih proizvoda pa tako i iPhoneu. Ako te zanima način na koji je to apple ostvario pogledaj ovdje pa ćeš dobitri mali uvid ( spominju se i briojke) http://www.marketingapple.com/

sigurno ima tu jos dosta detalja koje treba uzeti u obzir, ali mi trenutno ne padaju na pamet (ipak nisam ekonomista, samo u pokusaju).
ja jesam ali za prokljuviti ovo ti netreba masters iz ekononije, samo malo zdravog razuma i interent

naravno da i kampanja od applea igra tu veliku ulogu, "uvjeravaju svoje kupce da su cool" bio je citat jednog novinara buga..
Neću ulaziti u to što Appleovi kupci misle o sebi ali novinari buga (pogotovo kolumnisti) nikad isu bili referenca za pamet i daleko su od vrhunca domaćeg IT novinarstva.

a uostalom, mislim da nema smisla komentirati prodaju iPhone, jer se do sad prodavao samo u americi
Zbog čega nebi imalo smisla? Zarada je zarada bez obzira dali je ostavrena u tunguziji, bliskom istoku europi ili SAD-u