Pa lol to se zove ekonomija obujma, kad radiš računicu koštanja nečega uzimaš apsolutno SVE potrošeno i ugrađuješ u cijenu koštanja, dakle i WC papiur koji su programeriu/dizajneri potrošili dok su kenjali prilikom osmišljavanja, inače ti računica nema smisla i gubiš na proizvodu. Cijena koštanja kao što sam napisao je oko 200-250 $ neznam točno imam link gdje je izračunato.2 bitne stvarni nije zaracunao kad se gleda zarada iPhone.
1.) potrosnja od trenutka kad je dosla ideja za iPhoneom, do trenutka kad je dosao u prodaju, dakle proces dizajniranja isto, osmiljavanja.. smatram da je jedan od najskupljih u povijesti mobilne telefonije (moje misljenje, ne mora tako biti).
Novac utrošen u marlketinšku kampanju je neznatan u odnosu na ostale velike kompanije poput NOkie i SE.2.) potrosnja appla na marketinsku kampanju, koja je uvjerljivo najjaca do sad za jedan mobilan telefon i ne zelim niti predvidati koliko je iznosila
Kod iphonea se desio školski primjer viralne medijske kampanje ( Blairwitch project je prvi u nizu viralnog marketinga) dakle od inicijalnog izdvajanja od par milijuna (neznam nije ni bitno koliko) za marketing, nakon toga preuzimaju usmena predaja, blogovi tech magazini i slično. Jednom kad hype dobije zamah nema zasutavljanja, jer sam sebe hrani i nije potrebno dalje doljevati gorivo. Proguglaj malo viral advertizing pa ćeš vidjeti, skroz zanimljiv koncept Apple je uvijek izrazito štur i škrt o detaljima novih proizvoda pa tako i iPhoneu. Ako te zanima način na koji je to apple ostvario pogledaj ovdje pa ćeš dobitri mali uvid ( spominju se i briojke) http://www.marketingapple.com/
ja jesam ali za prokljuviti ovo ti netreba masters iz ekononije, samo malo zdravog razuma i interentsigurno ima tu jos dosta detalja koje treba uzeti u obzir, ali mi trenutno ne padaju na pamet (ipak nisam ekonomista, samo u pokusaju).
Neću ulaziti u to što Appleovi kupci misle o sebi ali novinari buga (pogotovo kolumnisti) nikad isu bili referenca za pamet i daleko su od vrhunca domaćeg IT novinarstva.naravno da i kampanja od applea igra tu veliku ulogu, "uvjeravaju svoje kupce da su cool" bio je citat jednog novinara buga..![]()
Zbog čega nebi imalo smisla? Zarada je zarada bez obzira dali je ostavrena u tunguziji, bliskom istoku europi ili SAD-ua uostalom, mislim da nema smisla komentirati prodaju iPhone, jer se do sad prodavao samo u americi

Bookmarks