prije sve ne bih se slozio s racunicom koju nam je ponudio Bi0.
2 bitne stvarni nije zaracunao kad se gleda zarada iPhone.
1.) potrosnja od trenutka kad je dosla ideja za iPhoneom, do trenutka kad je dosao u prodaju, dakle proces dizajniranja isto, osmiljavanja.. smatram da je jedan od najskupljih u povijesti mobilne telefonije (moje misljenje, ne mora tako biti).
2.) potrosnja appla na marketinsku kampanju, koja je uvjerljivo najjaca do sad za jedan mobilan telefon i ne zelim niti predvidati koliko je iznosila
sigurno ima tu jos dosta detalja koje treba uzeti u obzir, ali mi trenutno ne padaju na pamet (ipak nisam ekonomista, samo u pokusaju).
sto se posta od frishkog tice. postoji jedan bitno stvar, a to je user friendliy i dizajno. sta mislis da se svim ljudima da prckati po WM i symbian, cekati po 30 sec da otvori poruke (ovo je karikirano)? samo zbog toga sto je neki telefon "bolji" (ima vise opcija i mogucnosti) ne znaci da treba proci bolje na trzistu, ma kakav marketnig stajao iza njega. mozda najbolji primjer ove stavke, a da se ne tice mobilnih komunikacija, je PS3.
naravno da i kampanja od applea igra tu veliku ulogu, "uvjeravaju svoje kupce da su cool" bio je citat jednog novinara buga..
a uostalom, mislim da nema smisla komentirati prodaju iPhone, jer se do sad prodavao samo u americi, tj. nedavno je dosao u europu, pa kad vidimo te prodajne rezultate cemo pricati.![]()

Bookmarks