Ajde da razbijem mit, vidim da vas zanima, već duže vrijeme spremam članak nikako da ga složim do kraja upravo o ovoj temi.
trošak proizvodnje jednog iPhone-a za apple je negdje oko 200$, prodajna cijena je 399$, znači Apple ima skoro 200$ maržu po telefonu x 1.3 milijuna prodanih primjeraka = četvrt milijarde $ na samim uređajima.
Ajmo dalje, nezna se točno ali pretpostavlja se ugrubo da od AT&T-a APple inkasira 18$ mjesečno po svakom aktiviranom iPhoneu.To je 432$ kroz dvije godine. Pomnožite to sa cirka 1.3 milijun dosad prodanih iPhonea i dobivate brutalnu računicu od pola MILIJARDE $ zarade kroz dvije godine samo na USLUGAMA (tj samo na tom što je nekome prodao ekskluzivno pravo da prodaje iPhone) s obzirom da je ugovor sa AT&Tem potpisan na 5 godina ispada da će APple krozi tih pet godina ( s pretpostavkom da ne proda više niti jedan iphone na at&T.u) inkasirati ukupno 1.4 milijarde $. Dakle samo što je nekome prodao pravo da prodaje telefon u SAD-u. Ugovori sa T-mobileom, Orangeom i O2 još uvijek nisu poznati ali se šuškalo o čak 40% tnom djeljenju dobiti ostvarene preko iPhonea.
Ovdje nisam ubrojao zaradu po komadu prodanog telefona. nego samo djeljenje dobiti sa mobilnim kompanijama. iPhone SDK izlazi u veljači, a sa njime dolazi i hrpetina programa, igara, wallpapera, ringtonova itd... to je još jedan vid zarade. Ne postoji čak ni teorijska mogućnost da Apple gubi novac na iPhoneu.
A gdje su slušalice, screen protectori, dockobvi, kablovi, evo ja sam od kad ga imam kupio dvije tobice, screen protector, dodatni sync kabal. Svatko tko ima iPhone potroši još barem 100 njak $ godišnje na dodatnu opremu. to je još nekih 100 milijuna dolara.
Apple ustvari zarađuje po 1 prodanom iPhoneu VIŠE nego ijedan proizvođač mobilnih telefona DOSAD.

Bookmarks