iako to baš i nije mobitel
U nas če doč samo kojih 5000-6000 tisuča kuna.Tipično za apple.A neka firma što več odavno ima iphone tužila je apple pa se još neko vrijeme neče prodavat.Inače je mobitel dobar.
iako to baš i nije mobitel
Zacudjuje zasto se Apple nije ranije upustio u trku za svoj udeo na trzistu smartphone uredjaja.Svetsko trziste je sa nestrpljenjem ocekivalo ovaj proizvod,sto govori i pad akcija
LG-a i Samsunga na Aziskom trzistu.Evropljani su osetili da se nesto desava preko okeana pa su pale i akcije Nokie i Ericssona.
Stiv DZons,menadzer Applea je izjavio da je Iphone revolucionaran i magican proizvod koji je doslovno 5 godina ispred bilo kojeg drugog mobilnog telefona.(malo je preterao).
Dosta bi morao da pisem o kvalitetu ovog telefona a posto smo vec svi uglavnom upoznati(karakteristike,izgled,mogucnosti),napisao bih nesto vise o manama ovog uredjaja.Uredjaj je za uzivanje u gledanju,slusanju i pisanju ali ima dosta i mana.
Jedna od tih je sto ce to biti skupo zadovoljstvo za vecinu korisnika.Prama najavama trebalo bi da jesenas stigne u Evropu,cena se zna na Americkom trzistu.A posto pisemo o manama,prva bi bila nedostatak 3G podrske.To je ucinjeno iz dva razloga.
Jedan od njih je operator Cingular koji nema podrsku za 3G a drugi usteda baterije jer 3g mnogo vise trosi bateriju od Edge usluge.
Sta je u unutrasnjosti telefona nije saopsteno ali su procurele informacije da je unutra Samsungov CPU i video procesor sto se vidi i po karakteristikama modela Samsung blackJack.
Druga mana je to sto sadrzaj sa iTunes servisa verovatno nikada nece moci direktno da se u Evropi,a ima do sada napravljenih za tu svrhu 350 serija,250 filmova 5000 video spotova.
Treca mana,(po meni najveca) je to sto Apple korisnicima ne dozvoljava da prilagode telefon svojim potrebama bez dodatnih troskova.Nema prosirenja memorije karticama i nema zamene baterije bez odlaska u ovlasceni servis sto se dodatno placa.
Svaka popravka,zamena zahteva samo ovlascene servise ili mozete izgubiti garanciju.Apple ce proizvoditi aplikacije i dodatno naplacivati a bice zabranjeno samostalno,nezavisno pravljenje i ubacivanje aplikacija.
Jos jedna od mana je to sto koriscenje ovog telefona uvek mora uzimati svu paznju korisnika jer bilo sta da se radi sa istim mora se gledati u ekran telefona.(upravljanje muzikom "na slepo" iz dzepa nije moguce.)
Apple od ovog uredjaja ocekuje bar 1% trziskog udela sto je zarada od 5,9 milijardi dolara(po procenama prodace se milion telefona u 2007,u 2006 prodato 895 miliona).Ovaj uredjaj nije namenjen sirokom krugu korisnika i podeljena su misljenja strucnjaka o njegovom uspehu,jer je trziste veoma zasiceno.
Dobra stvar je to sto ce ovaj uredjaj izazvati pravu bujicu novih,jeftinijih,boljih uredjaja jer se ocekuje odgovor drugih kompanija.
Ljudiiiiiiiiii!?!?! Pa o čemu vi raspravljate?!Kao prvo,to je PRVI MOBITEL koji će Apple izdati!Zašto ga stalno uspoređujete sa Nokiom i drugim smartphone uređajima(koji uostalom godinama izrađuju mobitele),kada ni neznate kakav je OS na IPhonu jer jos nije niti izašao.Nitko ih nije ni probao ,niti imao u rukama,tako da po nekim specifikacijama i ostalim podacima mozete samo nagađati kakav je i šta sve može.
A što se tiče aplikacija,vjerujem da će ih biti i na pretek.Na početku i neće ,kao i za svaki noviji mobitel,ali sa vremenom kad ih se proda par miliona i kad ih dobar dio korisnika bude koristio,biti će svega!!!
Vjerovatno će se moći mjenjati i firmware-i i tko zna što još,kao i sa svakim današnjim mobitelom.
Ipak,uvijek će se netko naći,tko će imati vremena i volje da doradi firmware i nama ostalima omogući da uredimo telefon kako nama odgovara,a ne kako su ga oni zamislili!!
Mislim da je preuranjeno pisati kako neće biti aplikacija,kako je mobitel jadan i kasni za konkurencijom,kada jos nije niti izašao!A i PRVI im je.Nastavak će vjerovatno brzo uslijediti, čim se vidi kako će prodaja ići.
Ipak usporedba sa Nokiom ,koja izbaci na trziste nekoliko desetaka modela godišnje, i nije neka usporedba! Isto bi bilo da Nokia sada izbaci neki operatvni sustav za računala,pa da je uspoređujemo sa Apple-ovim OS-om???!?!?!?![]()
E
Potpis za ovu zadnju izjavu od clana perisa...
Cinjenica jest da su napravili ovaj uredaj veoma promisljeno, pametno i u cilju da budu konkurencija ostalim proizvodacima mobilnih uredaja... po meni su na jako dobrom putu...
Napravili su uredaj u koji su ugurali sjajan ekran, kameru, ipod, tralala sa pregrstom memorije u koliko toliko prihvatljivo kuciste uz razumnu cijenu...
A ova naklapanja o softveru, da li ce biti dobar ili ne, zatim kasnjenje za konkurencijom te njegove prednosti i mane... mislim da prvenstveno treba pricekati da IPHONE prvo izade pa onda tek komentirati cinjenice, jer sve ovo sto dosad radimo je mlačenje prazne slame..
Just like the curse, just like the stray...you feed it once and now it stays!
Takodjer se to mlacenje prazne slame odnosi na tvoju tvrdnju da ima sjajan ekran, kameru i tralala... i razumnu cijenu(Da mi je znati kako je tebi 600 dolara uz ugovor na dvije godine razumno, ali dobro).
Dakle treba pricekati da mobitel izadje i gotovo.
Ja sam u jednom dijelu nabrojao njegove karakteristike, a tek u drugom dijelu rekao da je ovo nagadanje oko toga sto bi bilo kad bi bilo, mlaćenje slame tako da prvi i drugi dio nemaju veze jedan s drugim!
Vezano za cijenu, procitao sam da ce sam uredaj doci 500, odnosno 600 dolara ovisno o memoriji a nigdje nisam vidio spominjanje nekakvog ugovora, tako da cijena i nije astronomska za ovo sto nudi...
Pa usporedi SE w950 s iphoneom pa donesi zakljucak...
Da cijena će biti 500 do 600 $ ali s ugovorom na 12 odnosno 14 mj.A u slobodnoj prodaji bar jedno 40% više,ako se ne varam
Ako je ovako onda moja isprika za izjavu da je cijena relativno prihvatljiva...
Pa nije ni cudo da ce kostati toliko kad su ugurali sve i svasta unutra i jos k tome stavili toliko memorije...:bunny:
Ideja ovog telefona nije losa i vidjet cemo koliko ce korisnika osvojiti...![]()
Pa zapravo jedino sta je "revolucionarno" na iPhoneu je taj veliki touchscreen, tj. cinjenica da ce se mobitelom upravljati iskljucivo preko njega, te taj OS koji jos nitko nije vidio. Sto se mene tice taj mob ne nudi nista posebo. Puno memorije? Je 4 gb je puno, ali danas kod nas usb stick od 4 gb dodje 260kn. Dakle 50 dolara, a dosao je do nas iz kine, gdje je proizveden vjerovatno za oko 5 dolara, znaci 1% cijene uredjaj. Imas pravo ima puno memorije i to im daje razlog da stave tako veliku cijenu.
Imao on memorije gro ili ne..koštat će finu cijenu.Ljudi ipak je to Iphone(pogledajte cijene ipoda i sl.)
Pa ne dizu cijenu zbog memorije. Pogledaj malo bolje ali stvarno pogledaj sta se nudi.
Do sada nemas niti u jednom mobitelu kad ga okrenes da ti automatski prikaze Landscape... aj plz, nadji mobac koji to moze i dobijes od mene iPhone..
Naravno da ne dizu cijenu zbog toga, vec zbog imena Apple. Taj mobitel ca imati veliku reklamnu kampanju, vec ju ima, i to ce mu dignuti stvarnu cijenu bar 30%.
A ovo za rotiranje ekrana ovisno kako drzis mob. Gle ne znam koliko ce to zapravo biti korisno, tj. cemu ce zapravo sluziti. Mobitel koji to ima naravno ne mogu naci, ali recimo digitalni fotoaparati to vec imaju godinama.
Možeš ga jednostavno ne kupit.
Tako ce definitivno i biti jer mi je zasad SE sasvim u redu...
jedino je ekran impresivan, i velika memorija, ostalo je ništa toliko posebno,
po meni je daleko bolji izbor n95....
A treba ga dočekat pa vidit šta je sve apple dozvolio da se vrti na njemu.Hoće li trebati konvektiranje za svaki ku..ili ne.
Pa cuj, za tu lovicu koliko ce ga cijeniti, ima da prase zavrtimo na njemu!!![]()
![]()
Zadnji uredio wildbabe : 11-02-2007 u 19:00
Neki ga vec imaju:
http://www.mobile-review.com/review/...music-en.shtml
"P.S. Comparison of the N95’s sound quality with iPhone (it is not a mistake), has revealed total domination with the latter (with volume level being 30-35 percent higher), "
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
mislim da si fulo topic.
Bookmarks