Europsko nogometno prvenstvo će emitirati HTV na području Zagreba u HD rezoluciji sa h.264 (mpeg4) kodiranjem na posebnom kanalu. Dakle, svi "obični" DVB-T tuneri koji se mogu kupiti u svakom dućanu i koji su ugrađeni u plazme i lcd televizore su za mpeg2 (čini mi se i samo za Pal rezoluciju tj. kad bi i bilo emitiranje HD videa u mpeg2 formatu ne bi bilo koristi od njih jer mislim da preko scarta ne ide HD video - znači vjerojatno mogu downsizeati na Pal mpeg2 HD).
Receiveri koji podržavaju HD h.264 koštaju oko 2500kn i drže ih samo neki dućani. No oni podržavaju i mpeg2 i rade upscaling slike tako da je običan Pal program malo poboljšan i bolje izgleda na lcd-u i plazmi. Sad da li se to isplati samo zbog Eura ?
Mislim da je najjeftinija varijanta za ljude koji imaju HD ready ili fullHD plazme i lcd-e kupovina DVB-T tunera za PC ukoliko imaju dovoljno jak procesor ili neku grafičku karticu koja ima hardversku podršku za dekodiranje h.264 videa - npr. radeon 3850 - nije preskupa a ima integriran dekoder za taj video format.
Također ne podržavaju sve kartice - bilo PCI ili USB varijante h.264 HD - neke podržavaju samo mpeg2 HD - tako su barem naveli u BUG-u. Pretpostavljam da su mislili da ne podržava isporučen softver jer mam stariju verziju USB DVB-T tunera koji podržava HD video (mpeg2) ali mogu gledati i h.264 sa instaliranim odgovarajućim codecom. Finta je u tome da ne mogu podesit da koristi taj codec u original programu za gledanje HD tv programa nego moram koristiti neki nezavisni program - gledam s DVB Viewerom. Pretpostavljam da je tako sa svim (pa i no name tunerima koji se mogu kupit za 200kn) ali treba koristiti neki program u kojem se može odabrati codec koji se koristi za pojedini format videa. Najbolji je cyberlinkov koji dođe uz powerdvd 7 a još je dobar i core avc codec ali u najnovijoj verziji. Imam sliku eksperimantalnog HRT HD programa no komp mi je preslab pa mi slika trza (Athlon xp2400+ i 512 MB Ram-a), no novi Core duo procesori u kombinaciij sa jačom grafičkom vjerujem da nemaju problema odnosno i meni sa slabim procesorom bi radilo da stavim Radeon 3850.
Što se tiče maxtv-a objavili su da će emitirati HTV-ov prijenos u HD rezoluciji i još mislim 4 HD kanala. Kvaka je u tome da treba nazvati i reći da uključe te programe ali mora biti barem 12 Mb brzina dsl linije - vjerujem da jako mali postotak ljudi ima zadovoljen taj tehnički uvjet.
I za kraj još da spomenem moje "iskustvo" (ono što sam primijetio obilazeći nedavno dućane tehničkom robom i buljeći u lcd i plazma tv-e na kojima se vrte HD materijali sa snimkama nogometnih utakmica) sa nogometom na televizorima velike dijagonale: Svi lcd televizori u nekom normalnom cjenovnom razredu (do 10000kn) su koma za gledanje nogometa - slika se užasno muti i isprekidana je - nema šanse da bi na tome mogao gledati tekmu dulje od 5 minuta jer izaziva mučninu. Ako su 100hz skuplji modeli tada je drugačije. Na najjeftinijioj plazmi tih problema nema (niti su ih plazme ikada imale). I sa rukometom sam doživio kod frenda istu stvar ali u manjoj mjeri. Napominjem da je ovo isključivo moj osobni dojam te smatram da za ljude koji će i inače korstiti LCD TV od npr 42" za često gledanje nogometnih utakmica ne isplati im se davat puno više love za lcd a možda i za ostali tv program jer ionako je još uvijek kod nas digitalno emitiranje u Pal rezoluciji u ekperimentalnoj fazi i tko zna kad možemo očekivat HD program preko zemaljskih odašiljača. Još uvijek LCD koji može parirati plazmi košta puno više od plazme usporedive dijagonale.
Ispričavam se ako sam bio predugačak ali problematika se ne može objasnit u tri rečenice. Nadam se da sam naveo i pokoju korisnu informaciju.
Bookmarks