Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Film scanner

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Film scanner

Što mislite o ovom film scanneru Microtek FilmScan 1800.

5 mm, opt. rez. 1800x1800 dpi, 42 bitni, USB 1.1, gumbi: 1 - za skeniranje (samo uz CyberView), softver: Podržani operativni sustavi: Windows 98/2000/XP, Mac OS 9.x, Mac OS X . Softver: SilverFast SE, FilmScan, CyberView. Mogućnost skeniranja i printanja 35 mm filmova do veličine 10" x 8" (200 dpi). Jednostavno automatsko punjenje omogućuje do 40 eksponacija istovremeno u jednoj 35 mm roli. Novo easy-to-use uređivanje slika sa Adobe Systems Inc aplikacijom na Win i Mac platformi.

1800x1800 dpi optičke rezolucije čini mi se malo premalo, može li se iz toga izuvći A4 fotka, a da picajzla poput mene bude zadovoljna?Svojedobno netko reče da nema skeniranja filmova ispod 2400 dpi-ja optičke rezolucije. S druge strane ovdje se radi baš o dedicaded fim scanneru dakle služi samo tome?

Mislite li da je moguće da neki od fletbed scanerra iz klase do 1500 kn napravi bolji posao?Svi redom imaju veću optičku rezoluciju od ovoga?

Npr. Canon CanoScan LiDE 600F ili canoscan 8800f.Ako su podjednaki rado bih uzeo flatbed da se riješim i fotki.

Stumbao bih neke negative ali naravno htio bi bit je... i pošten. Znači do ispisa A4 formata, a da još uvijek ostane detalja dovoljno da se ne plače za njima. Picajzla sam uzmite to u obzir. Kupovina ovoga svodi se kao i većina toga kod nas na to da nikad neznaš jesi li kupio skupu igračku ili stvar koja može odraditi posao dok nije već kasno.Kupovati stroj od 5000 kn koji sigurno može odraditi posao nije opcija za tako jednokratnu upotrebu.

Dakle

Ima li tko iskustva sa skeniranjem negativa?Ono što sam ja vidio do sada na flatbed scannerima je bilo za plakati.

Kako to da nema podforuma film scanneri?
    Zadnji uredio fukmondo : 17-05-2008 u 15:24

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao fukmondo Pregledaj post
    Što mislite o ovom film scanneru Microtek FilmScan 1800.

5 mm, opt. rez. 1800x1800 dpi, 42 bitni, USB 1.1, gumbi: 1 - za skeniranje (samo uz CyberView), softver: Podržani operativni sustavi: Windows 98/2000/XP, Mac OS 9.x, Mac OS X . Softver: SilverFast SE, FilmScan, CyberView. Mogućnost skeniranja i printanja 35 mm filmova do veličine 10" x 8" (200 dpi). Jednostavno automatsko punjenje omogućuje do 40 eksponacija istovremeno u jednoj 35 mm roli. Novo easy-to-use uređivanje slika sa Adobe Systems Inc aplikacijom na Win i Mac platformi.

1800x1800 dpi optičke rezolucije čini mi se malo premalo, može li se iz toga izuvći A4 fotka, a da picajzla poput mene bude zadovoljna?Svojedobno netko reče da nema skeniranja filmova ispod 2400 dpi-ja optičke rezolucije. S druge strane ovdje se radi baš o dedicaded fim scanneru dakle služi samo tome?

Mislite li da je moguće da neki od fletbed scanerra iz klase do 1500 kn napravi bolji posao?Svi redom imaju veću optičku rezoluciju od ovoga?

Npr. Canon CanoScan LiDE 600F ili canoscan 8800f.Ako su podjednaki rado bih uzeo flatbed da se riješim i fotki.

Stumbao bih neke negative ali naravno htio bi bit je... i pošten. Znači do ispisa A4 formata, a da još uvijek ostane detalja dovoljno da se ne plače za njima. Picajzla sam uzmite to u obzir. Kupovina ovoga svodi se kao i većina toga kod nas na to da nikad neznaš jesi li kupio skupu igračku ili stvar koja može odraditi posao dok nije već kasno.Kupovati stroj od 5000 kn koji sigurno može odraditi posao nije opcija za tako jednokratnu upotrebu.

Dakle

Ima li tko iskustva sa skeniranjem negativa?Ono što sam ja vidio do sada na flatbed scannerima je bilo za plakati.

Kako to da nema podforuma film scanneri?
    Zanimljiva tema...nema odgovora...to je i razlog zasto nema podforuma film scanneri, već je samo dan link u podforumu na podforum iste tematike u Racunala podforumu. Vrlo je malo interesa za ovako specijaliziranu tematiku.

Na zalost, niti je ti necu moci mnogo pomoci. Imam iskustva sa skeniranjem fotografija i negativa, ali su najjeftiniji uredjaji na kojima sam radio cca 30000 kn. U toj klasi kvaliteta scana, pogotovo negativa varira, a software je to sto cini glavnu razliku (najcesce oni sa gomilom fancy opcija poput uklanjanja ostataka prasine ili ostecenja nastalih na filmu ili fotografiji u konacnici slabije odrade posao). U svakom slucaju, radeci i sa tako kvalitetnim komadom opreme, izvrsni se rezultati mogu dobiti samo uz doista puno truda i i kasnije obrade na racunalu. Ako se upustis u ovu pricu, budi spreman na to.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa evo duže vrijeme sam zanemario tu temu pa sam obnovio znanje. Evo što sam pročitao:

Da za dobar sken 8x10 inča (pomnožite s 2.5 za centimetre), trebao bi čovjek bar 2400 dpi optičke rezolucije.Postoji matematika kojom se dolazi do tih cifri koju sam naravno zaboravio ali ovo je bitno. Ovaj scaner je očito preslab jer on daje rezoluciju od 200 dpi dok je za dobar ispis magazin kvalitete potrebno 300 dpi, Dakle štanga. Ko treba malecke fotke njemu će valjat.

Pogledao sam neke recenzije i uzorke i kao što sam i zapamtio detalji se gube, cijela fotka izgleda prihvatljivo ali s pixel pipingom i cropovima na 100 posto dolazi do strave i užasa. Stvar je slična kao i s fotoaparatima tako gledano nevalja nijedan.
    Za 35 mm izgleda nikon v i nikon coolscan 5000 bi dobro došli, potonji kod nas košta naravno 5900 kn tako nešto, dok mu je cijena zapravo oko 3 000 kn, a slabiji model je još jeftiniji oko 200 dolara. Naravno domaća banda kao i uvijek kod nas na foto opremu nabije svjetski porez na budale. Ista stvar je bila s izvanrednim minoltinim sccanerom dual image IV koji je koštao točno 220 dolara, dok je kod nas u prizmi imao životinjsku cijenu od 5000 kn i to bez pdv-a. Za njegovu cijenu kupio bih ga odmah, za takvu bezobraznu cijenu nisam htio i tako sam propustio taj vrlo dobar uređaj.

Od flatbeda izgleda da ispod cannona cs 8800F netreba ići zatim ideEpson v500 i v700 i 750 no ipak puši u usporedbi s nikonovim scanerima iako solidno odrađuje posao i scanovi su nešto mekši pa trebaju dooštravanja, jednostavno iako nije loš no ne radi kako treba s ice tehnologijom za otklanjanje ogrebotina ima dosta artefakata dok nikon nema.

Dakle od pravog scannera ništa dok ne odselimo u normalnu državu, osim ako niste voljni nekom pokloniti 2000 kn jer ste eto dobar čovjek za model scanerra iz 2003 godine kojeg će vam napatiti duplo.
    A od flatbeda samo korist samo za priručnu upotrebu i nezatjevne scanove. Za neke standardne fotke događanja dokumentarnog tipa mislim da je sasvim ok ali za one kojima stremimo ka umjetničkim visinama definitivno nije, oštrina je vrlo slaba.

Što se skeniranja fotki tiče generalno je mišljenje da je čak i najjeftiniji scanner dovoljno dobar danas za to tako da je taj problem lako riješiti.

Ovaj ostali dio priče je za profesionalce kojima se to može isplatiti. Ne gajite iluzije da ćete u nekom foto labu bolje proći naprave vam skenove isto na nekom jeftilenu i skupo naplate, nemaju ljudi para za takvo što , zna li netko što o tome nek progovara.Uglavnom amaterska naprava je 5000 kn, oko 1500 je klasa tek toliko da se ne plače, a ispod igračke.

Naravno dok svojim očima ne vidite sken sve je to teorija. Ovu klasu do 1000 kn sam vidio i to izgleda tako da recimo kad snimite zgradu i na snimci se vide cigle i tekstura cigli na skenu negativa vidjet ćete kako su cigle razdvojene a teksture nećete no još ćete biti sretni ako vidite mort među ciglama. Kao kontakt upotrebljivo i ništa drugo. Vidio sam i klasu flatbeda pije par godina od 5000 kn i mogu reć smeće zato sam i oprezan.Cannonov lide 50 od 600 kn ga razvaljuje s film adapterom.

Da jako je hvaljen plustek film scanner pa tko može s amazona ili preko rodbine to bi izgleda bilo povoljno rješenje košta manje od 200 dolara.

Film scaneri za šire narodne mase više se ne proizvode jer navodno flatbedovi su preuzeli tu ulogu svojom kvalitetom, ali fotografi tvrde ipak da se do epsona 500 nijedan flatbed ne može usporediti s dedicated fim scannerom.

Da imamo politiku vraćanja pa da čovjek proba prije nego se uvali bilo bi lako, ali niti što znaju niti vam mogu što demonstrirati.

Zaključak na neki način nabaviti film scanner od oko 150-200 dolara po mogućnosti nikon coolscann V ili 5000, minoltu dimage IV i nekakav canonov jeftini flatbed za fotke.

http://www.amazon.com/Konica-Minolta.../dp/B0001BG1SI

Ovoj domaćoj bandi nedam svoje teško ukebane veverice dolar pao , a kod njih cijena od prije 10 godina.
    ukratko to je to sve što valja na ovom je linku, za srednji format već je druga priča.

Navodno s nikonom i uklučenim digital ice-om nema potrebe za doradom na računalu. Dobro znamo da se da uvijek nešto čačnut ako se hoće.
    Od onog što sam vidio dosada kad sam radio s jeftinijom klasom flatbeda umax, microtek, epson, hp (očajan driver), cannon definitivno najbolji.
    Hp i cannon su upotrebljivi ostalo driveri puno bugova. Kvaliteta smiješna microtek najveće razočaranje.
    Zadnji uredio fukmondo : 19-05-2008 u 00:58

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Scanner Canon N650U
    By .:Kristijan:. in forum Stolna računala
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 13-12-2007, 23:02
  2. Digital Scanner
    By Xtc 001 in forum Mobil Internet c@fé
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 10-06-2006, 14:04
  3. Ne radi mi film