ovako,
ukratko, pokusao sam se spojiti na nezasticenu mrezu i pise mi conection failed...
moze li netko napisati kak se spaja i mozda kak treba napraviti, tj.namjestiti postavke za wifi konekciju na internet...
ovako,
ukratko, pokusao sam se spojiti na nezasticenu mrezu i pise mi conection failed...
moze li netko napisati kak se spaja i mozda kak treba napraviti, tj.namjestiti postavke za wifi konekciju na internet...
Moze biti da je preslab signal, moze biti da ti je mreza zasticena, ali nema enkripciju, moze biti svasta...
Domet WLana ovisi o routeru, zaprekama (zidovi - debljina, gustoca; prozorima; vratima...) i o prijemniku...
Otprilike bi to izgledalo ovako:
(ovo je skica, nije previse precizna)
Recimo na otvorenom negdje oko 20-50 metara, u zatvorenom 5-15 (ovisi o routeru)...
Taj se signal moze odbijati od zgrada, drveca itd... Tako recimo zivis u neboderu, na 8 katu je neka nezasticena mreza (ti si u prizemlju). Ako oko vas nema nicega onda vjerojatno neces primati signal zato sto nemoze proci kroz sav taj beton, no ako ima neki drugi neboder pokraj tebe, onda ces primati taj odbijeni signal. (teoretski)
E sad, ako se zelis spojiti preko nekoga vani ko ima otvorenu mrezu (sto znaci da dopusta pristup svojoj mrezi)... Prvo trazis da li je mreza nesigurna (nema onaj lokot), to nemora znaciti da je mreza otvorena. Onda se probas spojiti na nju, ako ti uspije onda odes u browser i napises 192.168.1.1 i prvo probas uci u router. Naravno ako nemozes pristupiti stranici routera onda nemozes pristupiti nicemu, tj nemas dovoljno jak signal. Onda se selis dok ne nadjes jaci signal ili neki drugi router. Ako uspijes, nemoras upisivati sifru, to je samo provjera da li hvatas signal (naravno, mozes upisivati sifre, ali to vise nije "legalno"). Onda probas surfati, ako nejde znaci da nije spojen na internet ili se spaja na internet preko kompa. Ako uspijes, surfas.
Za postavljanje zasticene mreze:
Prvo moras znati sve podatke od mreze:
E sad kad to znas... Odes na WLAN -> Ona famozna strelica kod p990, mislim da je more kod M600 -> New account. Tu upisujes sve podatke.
- SSID - Ime mreze (ako je skrivena)
- Vrstu zastite - WPA, WPA-PSK, 802.1x...
- Vrstu enkripcije - TKIP, AES
- Pocetnu sifru
Vise se ne sjecam da li te nakraju pita u koju grupu ga zelis staviti, ako ne pita: Odes u Control Panel -> Connections -> Internet accounts -> Tab Groups -> Add new account
Pogledaj si malo ovu temu za namjestanje WiFi-a (u biti se radi o Operi mini, ali je sve objasnjeno za WiFi, pogledaj post 11).
I jos na kraju posveta wildbabe-u kojemu sam to pisao u PM-u.
NAPOMENA: Apeliram na ljude kjoji se spajaju preko "tih otvorenih mreza" da ljudima ne nabijaju racune, tj. da si pogledaju sto trebaju (mail, neku informaciju...), a da ne zasjednu sa npr. lapropom i rade gigabajte prometa tim ljudima. Nisu ljudi krivi sto neznaju namjestiti routere. Iskreno bi i ja otvorio svoj router da sam siguran da neko nece zasjesti i skidati ko blesav (sto sigurno bi, zato sto mi susjed ima na VIP WLAN-u nekih 13gb prometa).
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
hvala![]()
Bookmarks