"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
boze, cionn, pa mozes li zamisliti bar priblizno koje su to kolicine radijacije tamo oko jezgre? ljudi koji su prve dane s krova reaktora bacali pijesak i olovo u reaktor umirali su jako brzo. a pazi "samo" su stajali nad puknutim krovom. sad si probaj zamisliti sto bi se ikome desilo da ide dirati jezgru. da je ide lomiti na komade (jer je to staljeno i sad je ogromna hrga (prozvana slonovom nogom)
rekao ti i onaj ciko u onom linku iz mog posta koliko tamo dolje ima plutonija a koliko ga je smrtonosno za covjeka. znam da je vec kasno, al upali malo lampice u glavi prije nego izvalis tako nesto
georgy, da, danas su kolicine radijacije u gradu pripyatu u granicama koje covjeku prilikom kraceg boravka ne mogu nastetiti. da, postoje organizirane ture za turiste, s vodicima. cak i nije jako skupo. ja vec duze vrijeme vazem dal da idem il ne.
do reaktora se, a pogotovo ne u njega, naravno, ne smije.
joj, cionn, sad me vec pocinjes ljutiti lagano.
pa daj se skoncentriraj, saslusaj nas. da, TO JEST podrucje koje je zahvatio radioaktivni oblak '86. u dva vala. prvi odmah kad je ruknuo i sirio se na sjever, drugi nakon par dana kada se nakrivljeni poklopac jezgre urusio u reaktor pa ponovno digao cestice u zrak. ovisno o zracnim strujama tih dana i oblak se sirio nad europom. navodno je cak i do amerike dosao.
i to su sve potvrdjene cinjenice, dostupne informacije.
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Bookmarks