ja zapravo uopce ne znam kako sam se zagrijala za ovu temu. bas mislim da zahvaljujuci ovom forumu, takodjer prije godinu dana, pocela istrazivati, gutati dokumentarce, clanke..
i ja sam prije mislila isto sto i ti. i ja sam prije trubila "ne nuklearke, fuj nuklearke, pogledajte cernobil". danas imam posve drugacije misljenje bas zahvaljujuci cernobilu. i svi koji i dalje lupetaju "ne nuklearke" pozivajuci se na tu tragediju neka si odvoje malo vremena i prouce sto se zapravo dogodilo.
pripyat i sela po ukrajini i bjelorusiji su mi osobito fascinantna. da nisam kukavica i da se ne bojim za buduceg potomka kojeg ipak planiram imati, isla bih tamo promptno. ovako ta zelja ostaje "mozda jednog dana.." samo sto je pitanje sto ce od svega toga ostati do tog jednog dana, grad je vec sada u jako losem stanju, a sela izbrisana s karti, obrasla prirodom koja buja i buja..
sto se samog reaktora tice, osobno me strah da jezgra ne propadne i ne zavrsi u pozemnim vodama. toga me strah cak i vise od cinjenice da bi sarkofag mogao popustiti i da sve to opet ode u zrak..
zanimljivo je kako ljudi vicu protiv nuklearki jer se boje da bi se s njima moglo desiti sto i s cernobilskim reaktorom.. ali zapravo je najveci i jos uvijek aktualni problem sam cernobil - ako se i desi nuklearna katastrofa opet, vjerujte, to ce opet biti bas sam cernobil, a ne krsko, ne francuska itd.

Bookmarks