evo lune :cerek:
cionn..
za pocetak bih ti savjetovala da procitas temu otpocetka.
cak i ako te ne zaiteresira, znat ces puno vise no sto sada znas i neces se tako olako razbacivati izjavama kako nama Cernobil nije bio prijetnja, a jos manje kako nam nije sada.
ako te, pak, zaiteresira, samo pitaj, zatrpat cu te hrpetinom materijala i dokumentaraca o tome.
pa ces moci cangrizati skupa s nama
i sad da ti odgovorim, da Cernobil itekako jos uvijek je, i to ne samo nas problem, nego potencijalno problem veeeeelikog dijela europe. ako ne i dalje.
zasto?
e pa u najkracim mogucim crtama, zato kaj su, kad je ruknuo '86, taj razvaljeni reaktor obukli u komad betona nazvan sarkofag. taj sarkofag cuva svu onu radioaktivnu prasinu i cestice zatvorene da ne dolaze u doticaj sa okolinom, a opasne i radioaktivne ce biti jos minimalno 400 - 600 godina. e, sad, kada je '86 taj sarkofag gradjen, predvidjali su mu rok trajanja od 20 godina, naravno, u nadi da ce se do tada vec naci bolje rijesenje (i naslo se, al o tome malo kasnije). dakle, on je vec prekoracio taj svoj rok trajanja, on se vec godinama polako raspada, puca po savovima, da, krpaju ga, ali pitanje je dokle tako.. zamisli samo da to pukne i da se srusi nazad na reaktor - i opet ode sva ta radioaktivna prasina u zrak. i opet isto sranje kao i '86.
ono sto mene osobno plasi jos i vise od te posve realne mogucnosti jest sljedece - reaktor lezi uz rijeku pripyat. tlo oko reaktora je pjeskovito. kad je reaktor ruknuo, zasipavali su ga tonama pijeska i olova. postoji jednako tako i realna mogucnost da pod tezinom reaktora popuca beton podzemnih prostorija i da sve to zavrsi sto u rijeci pripyat a sto u podzemnim vodama. fakin bold na podzemne vode. jasnije zasto je to itekako ogromna opasnost za sve nas juznije od njih?!
e, sad, plan o sanaciji sarkofaga postoji vec godinama, zamislili su ga na tracnicama, ima sto posto na temi link o tome jer se sjecam da sam kacila na forum. eh, ali, izgradnja novog sarkofaga bi kostala oko bilijun dolara ako me pamcenje dobro sluzi, ukrajina te pare nema a ostali uredno peru ruke. i ne mogu se sjetiti, morala bih ponovno odgledati taj link, jel s planom tog novog sarkofaga mozda rijeseno i pitanje potkopavanja reaktora i sprecavanja da dodje u doticaj s podzemnim vodama.. to fakat vise nisam sigurna, ne mogu se sjetiti jesam li to negdje cula, procitala, ili sam jednostavno s nekime diskutirala o toj mogucnosti.
u svakom slucaju, prouci malo temu Cernobilske katastrofe. i garant ce ti se trenutni stav promijeniti![]()

Odgovori uz citat
Bookmarks