tebi sam vec objasnila na IMu, al napisat cu i tu tek tolko da malo docaram.
ukratko, pricamo o sahari, poplocavanju ogromne povrsine. jest da je to pustinja, but hey, ta pustinja ima svoj ekosustav, postoji flora i fauna kojoj je sahara dom. poplocavanjem istrebljujemo te zivotinje i biljke. nadalje, nisam skroz sigurna u materijale koji se koriste danas za solarne celije, no citala sam i o materijalima poput olova. i sad zamislite koliko je to olova, uzmite u obzir da je tlo pjescano i time puno lake svi stetni materijali mogu doci u doticaj s podzemnim vodama..
ima toga jos, no poanat ove teme nije u izvorima energije, vec u havariji cernobila..
ono sto mene u citavoj toj prici najvise zabrinjava jest cinjenica da je sarkofag dotrajao i podhitno treba novi (projektiran je da izdrzi 30 godina, obzirom na uvijete u kojima je gradjen i ovoliko koliko je izdrazo je vec previse). projekt postoji vec godinama, no nitko ga ne zeli realizirati jer kosta bilijun dolara. ukrajina te pare nema, ostali se ocito oglusuju..
and worst of all.. citava NPP lezi uz rijeku pripyat, tlo je izrazito pjeskovito.. NPP pod tezinom tone.. iz reaktora je u podzemne prostorije iscurilo nuklearno gorivo, u kojem se medjuostalima nalazi preko sto kilograma plutonija.. one microgram is leathal.. go figure.. (o tome govore na 7:40)
betonska kontrukcija bi mogla popustiti i sav taj radioaktivni materijal bi mogao zavrisi u podzemnim vodama..
yeben scenarij o.O
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
I...kad idemo?
Ja nemam straha od potomaka koji broje na prste do 30.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Za sada pribavio i gotovo pogledao:
1. Discovery - Battle of Chernobyl
2. Discovery - Disaster at Chernobyl
3. BBC - Inside Sachorphagus
4. NaGEO TV - Seconds from disaster - Meltdown in Chernobyl
5. Heavy water - A film for Chernobyl
6. National Geographic Analysis - Chernobyl
7. Independent movie - Children of Chernobyl (ako imate slab zeludac ne gledati)
8. Chernobyl - Life in the dead zone
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
pa kako nije izmisljen bezicni prijenos?
Sto je Tesla radio? Sto je TV i radio a i bezzicni internet?
dobar grah daleko se čuje
mislilo se na bežični prijenos energije... zapravo, Tesla je imao rješen cijeli sistem samo je pitanje je li nacrtao to pa su to Ameri pokupili (zajedno sa svime što je imao u svom stanu) kad je umro ili je to jednostavno ponio sa sobom u grob... ja sam iskreno privrženiji ovom prvom, jer je opće poznato da Amerikanci voli puno toga prikrivati u svrhu boljeg profita (najprije iskoriste veeeeelike troškove prijenosa energije kakav danas imamo, a onda u jednom trenutku "revolucionarno" predstave bežični prijenos energije i opet na njemu bolesno zarade)
"Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." - Albert Einstein
Ma više vjerujem u to da im je on prezentiral ideje, ali su bile tako napredne i tako pozitivne da to glavonjama nije pasalo da zgrtaju pare.
No, čuo sam da je on godinama usavršavao ideju o oružju koje bi prekinulo sve ratove, ali su te dokumente nakon njegove smrti agenti sakrili i certifikirali kao "top secret" .
Mobile Review Forum- ako želite znati sve o najnovijim hi-tech gadgetima. Obnovljen, bolje organiziran i još zanimljiviji! :) http://forum2.mobile-review.com/index.php
Na današnji dan prije 23 godine se dogodila černobilska tragedija.
Čisto da se ne zaboravi dižem ovu temu iz pepela prašine.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Neka žrtve počivaju u miru.
Jedno čisto informativno pitanje: je li moguće da su svi ti rakovi, koji haraju u posljednje vrijeme, uzrokovani tom nuklearnom katastrofom?.
Mobile Review Forum- ako želite znati sve o najnovijim hi-tech gadgetima. Obnovljen, bolje organiziran i još zanimljiviji! :) http://forum2.mobile-review.com/index.php
je vraga.termoelektrane su inace jako zdrave.i azbest isto(a ga okolo vise nego mislite), rafinerije nafte, suncanje i solariji, svakakvi aditivi u svemu i svacemu, boje od kojih vam je piturana roba, pusenje...mogla bi do sutra nabrajat
s nuklearkom nema nikakvih opasnosti dok nesto ne podje kvragua ima ih tonu po svijetu i ne prica se bas o nekakvim katastrofalnim posljedicama po zdravlje okolnog stanovnistva
![]()
due to budget cutbacks, the light at the end of the tunnel has been temporarily shut down. we apologize for the inconvenience.
Tko zna koliko je ovakvih katastrofa prešućeno. Černobilj su u početku negirali Sovjeti dok im Zapadnjaci nisu ponudili konkretne dokaze povećanja zračenja nuklearnog, radioaktivnog oblaka koji se proširio po cijeloj Europi.
Vidiš, nikada nisam pomislio da bi vrsta bolesti od koje danas mahom ljudi umiru, ako isključimo nezgode, da bi mogla biti od raznoraznih zračenja uzrokovanih ljudskim nemarom.
U Mobisu!
Mario- kakvu bolest imaš? (ako se smije znati, ako nije bed ili nešto...- oprosti ako je)
Pa zar je moguće da se to toliko prenosilo (znam da ide to pomoću vjetra, ali malo mi je to predaleko) i još zadržalo?
Zadnji uredio georgy : 26-04-2009 u 22:02
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ma nije bed...
Ne vidim dobro da desno oko, iako je oko kao oko u redu... Očni živac također... Išo sam oko 8 godina na te očne vježbe, dijagnoze i sve... Još dan danas doktori ne znaju zbog čega... Onda su rekli da od `86 pa sve do danas broj oboljenja s očima, a i ostalim organima, povećao oko 200% (na hrvatskom tlu) pa su rekli da je taj problem s okom vrlo vjerojatno povezan s nekakvom mutacijom koja je nastala neprirodnim putem...
Ja sam i dalje protiv nuklearki, ali to je nažalost nužno zlo... Ako je 1 kvar/1000 godina... Hmmm, koliko se dugo koristi nuklearna energija? Definitivno prekratko da bi se dala takva brojka... A i neka dođe do nekakvog rata pa da su bombardirane nuklearne elektrane? Ne znam...
Brižan uran se već poluraspao, a vi opet dižete pepeo ts ts ts..
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
S nuklearkom je sve u redu- dok čovjek nešto ne zezne.
A ima milijun toga što je štetno- ali ovo u jednom potezu (i dugo traje) "ošteti" užasno puno ljudi... pa je zato na glasu kao najopasnije (+ asocijacija s nuklearnom bombom)...
Ne kažem da je nuklearna elektrana super ili nešto- nisam toliko upućen.
Mati mi je govorila da je za vrijeme kada me rodila provođena "propaganda" da majke ne doje djecu svojim mlijekom jer je lako moguće da su "zaražene" tj. ozračene. I ona me dojila i sve je u redu (da pokucam o drvo, imao sam nekih problema koji su mogli upućivati na tumor- ali su nestali na drugoj provjeri
).
A, sad, da li je ta propaganda bila zbog novca ili brige za zdravlje (manje vjerojatno)...
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ček, čisto jedno "seljački razmišljeno" pitanje-pa kamo je nestao taj radioaktivni oblak?
U Mobisu!
Bookmarks