Zagi, molio bih te samo jednu stvar: reci mi koji aparat ti imaš i koliko je tvoj "bešuman"
Svi se kolju oko tog famoznog i čuvenog šuma FZ50. Ma čisto to je jedno smeće od aparata, mislim da mu je realna vrijednost 100 kuna ili možda 50 nisam siguran: vjerojatno je 20. Jer sramota je kakav šum ima. To je nevjerojatno.
Mislim da je ovo milijun puta prežvakana tema: šum je subjektivna i objektivna odluka pojedinca. Nekome je slika prepuna šuma dok je drugom slika sasvim ok.
Ali pljuvati po aparatu jer je netko drugi nešto rekao: mislim da nema previše smisla. Šum je izražen na ISO 800, 1600 i 3200. O tome nema polemike: dapače ja sam prvi koji će kao vlasnik to i potvrditi. No na nižim vrijednostima: mislim da nema problema. Prodao sam x slika na formatu 45*30 uz nikakvu obradu a sa ISO 400: i nikome ne smeta šum.
Zanimljivo, kada uzmemo u pitanje da je aparat tako loš i da je po tuđim riječima šum na ISO 100 već vrlo neugodan, a na ISO 200 nepodnošljiv.

Odgovori uz citat
Eto, kad se ja trebam ujutro probuditi u recimo 5 sati, uzmem Lumixa, podesim ISO 400 (ponekad, ako sam umoran i na 800), uključim mu tajmer, i probudi me.

Bookmarks