Ako odluka vec i ide u ovome smjeru, ja bi pri odlucivanju krenuo od optike imajuci u vidu i materijalna sredstva koja mogu izdvojiti za tijelo.
Naime, s obzirom na to da mi se cini kako u pocetku ne mislis kupovati vise od jednoga objektiva, taj koji kupius (pogotovo s obzirom na to da imas afiniteta prema turistickoj fotogafiji) mora biti dovoljno polivalentan da zadovolji vecinu tvoji fotografiskih zahtjeva i da pokrije vecinu situacija u kojima bi se mogao naci rabeci aparat.
Bez obzira na nesto nize svjetlosne vrijednosti 18-200 objektivi su kao stvoreni za tebe. Ovaj objektiv mnogo je puta revidiran kao "jedino" all around rijesenje i izvrsno rijesenje za fotogrfe turiste, hikere...
Njegova polivalentnost i popularnost je tolika da ga je manje vise moguce nabaviti sa svaki sustav (dakle bez obzira na tijelo koje korisnik koristi).
Sigma ga proizvodi za Canon i Nikon mount, Nikon ga proizvodi za svoja i Fuji tijela, Sony za svoja, Olympus ima nesto vrlo slicno (premda ne identicno).
Sljedece sto bi savjetovao je grip uz tijelo. Entry level DSLR - ovi su prilicno malih dimanzija i prilicno male mase. Grip im daje stabilnost i balans u koristenju sa nesto duzim i tezim objektivima. Pored toga u grip idu dvije Li baterije ili veci broj AA beterija (ovisno o tome na koje se korisnik odluci) pa tako dvostruko povecava autonomiju koju korisnik ima sa jednim punjenjem. Ovo je (barem meni, a ja poprilicno putujem) izuzetno bitan faktor.
Slijedi odluka o tijelu aparata, te o sitnicama. Sto se torbe tice, Kata je svakako odlican izbor, ali je i trenutno i najskuplji. Savjetujem da pogledas slicno proizvode Lowepro ili Vanguard (cijena je niza, a kvaliteta na gotovo jednakoj razini).
Ako je limit 10 000 kn, moguce su razne kombinacije.
Osim vec spomenutih ja cu te jos podsjetiti i na:
1. Pentax DSLR modele (vrlo zahvalno rijesenje)
2. Nikon D80 sa osgovarajucim objektivom i gripom
E da, i za kraj, s obzirom na foto afinitete, svakako savjetujem i kupnju UV i Cirkularnoga polarizacijskoga filtera (odgovarajucega promjera za objektiv za koji se odlucis).

Odgovori uz citat
Bookmarks