U Tehnomax,King Cross,ja sam ga narucila za Split.
U Tehnomax,King Cross,ja sam ga narucila za Split.
Konačno je Oly SP570 stigao u trgovine!
Ja sam ga pronašao u trgovini Bratulić-Zagreb!
UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI
Čudno... Oly SP570 - ima ga u trgovinama a nema ga na testovima!
Ne mogu pronači niti jedan bolji test Olya!
Zanimljivo je kak u trgovinama "ima" aparat, a službeno su tek uzorci stigli ovaj tjedan....čudni su putevi digitalni...
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Zna li itko kada bi se mogao očekivati nekakav test Olympusa 570?!
Imam ga na testu. Nadam se da ću stići napisati idući tjedan. Usporedba je s H50 (Sony).
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Svaka čast, no šta mogu-čekat ću test, jer su mi velike dvojbe bile upravo oko navedenih aparata (SP570 i H50)!
Samo se nadam da ću dočekati test, jer ako budem morao na put idući tjedan (a idem u našu metropolu) to će biti od ponedjeljka do srijede, pa bih trebao iskoristiti priliko da ga kupim jeftinije u ta dva-tri dana! U Slavoniji je skuplji za 200-tinjak kuna nego što sam ga pronašao u Zagrebu!
...HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST...HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST... HOĆEMO TEST...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zadnji uredio kliker : 01-04-2008 u 16:43
SP570 je u dućanima, ali H50 još nije.
Na indexovom forumu sam stavio par slika iz jednog i drugog, ali za konačnu ocjenu moram još dosta toga napraviti, tako da nemaš zaključka niti mišljenja dok ne napravim sve. Kako savršenog aparata nema, tako svaki od ovih ima svoje prednosti i mane. Da li će biti sve gotovo do idućeg tjedna, mislim da ne.
Jedino što znam da SP570 košta 3800-4000kn, a H50 bi trebao biti od 2500 do 2800kn
- ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA -
Najavljena cijena Olympusa SP 570 UZ je, istina, bila najavljena oko 3800 kn, ali kad su se prvi modeli pojavili u prodaji, cijena je izašla nešto malo više od 3600 kn! Sada je OLY u prodaji i košta oko 3400kn, a xD kartica od 2 GB je dodatnih 240 kn!
Jedino mi je nepoznato koliko uistinu košta Sony H50? Prema nekim informacijama je oko 3000-3100 kn, ali to je informacija po principu "Rekla-kazala"!
Recomended retail price je za Oly 3800kn, za Sony 2700kn, a koliko će biti u kojem dućanu ovisi o maržama, popustima i inim parametrima.
Da li je ta razlka opravdana, ovisi tko što traži.
Svako jutro, nas nekoliko u firmi se skupi pred kompjuterom u nadi da će konačno osvanuti test od Olympusa SP570 i Sonya H50 (pošto smo podjeljeni u razmišljanjima)!
Ali testa još nema niti od jednog!
Zna li itko gdje se može kakav (praktični) test vidjeti od navedenih primjeraka?! Vidimo da ZBozic ima na testu navedene, ali nema nigdje previewa!
Već su počele i opklade padati...
Negdje u toku idućeg tjedna će (nadam se) biti objavljeno.
Brzi pregled slika i upotrebe obje kamere daje slijedeće razmišljanje.
Sony je consumer firma, a Olympus je fotografska, pa su tako i kamere koncipirane. Sony nudi jednostavnost korištenja, kvalitetniju sliku u JPEG-u, točnije rečeno "ready to print", dok Oly ima nešto lošiji JPEG, ali iz RAW-a se može dobiti bolji rezultat od Sonyja. Brzina izoštravanja je usporediva i ne bih moga oreći koji je brži.
Kome je koji namjenjen?
Definirao bi to ovako. Oly za naprednog amatera turističke orjenatacije s povremenim obiteljskim fotkama. Sony za obiteljskog fotografa koji povremeno putuje i ne želi slike obrađivati na računalu, već takve odnijeti u studio ili pokazivati na svojem velikom HDTV-u.
Oba imaju "smile shutter" koji je krasna igračka, s tim da imaju različite filozofije. Sony radi jednu sliku pune rezolucije, Oly radi tri komada od 3Mpix. I jedno i drugo rješenje imaju prednosti i mana, tak da ne mogu reći koje je bolje. Sony kod toga ima nešto više opcija i čisto subjektivno mi se čini da radi pouzdanije.
Ali Oly ima jedan od najboljih (ako ne i najbolji) grip u kompaktnoj klasi. Vlo dobar oblik i jako kvalitetna guma. Za razliku od Sonyjeve plastike. Ali to je stvar ukusa i osobnosti, a o tome se ne raspravlja.
Opravdanje u razlici cijene postoji, samo je pitanje koliko su to nekome i argumenti koji mu znače. Primjerice, podešavanje ISO vrijednosti. Sony u svim postavkama dozvoljava max ISO do 400, osim u HiISO. Tamo ide od 800 do 3200, ali nemaš na to utjecaja, več on bira sam. Oly u svim programima dozvoljava korištenje punog opsega ISO-a, od 64 do 6400. Pitanje je tko to treba i želi koristiti.
Evo to su neka početna razmišljanja. Detaljnije nakon analize slika i zapisivanja ostalih dojmova.
Se sa SP570 dobe punjive baterije ?
http://dcigleneckiphoto.wordpress.com
Nokia 6020, 6120C, E72, E6, Lumia 930, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S9+
Ja sam danas Olya držao u rukama i djeluje mi nekako kvalietno! E sad, nemam iskustvo kao zbozic, ali mi nekako ulijeva povjerenje što se tiče izgleda i držanja (a to je i on naveo pa se doista mogu složiti s njim)! K`o da se "zalijepi" za ruku! Svakako to nije jedina osobina koju treba gledati kada se daje tri tisuće i nešto sitno para, ali nisam ga mogao testirati (to se vjerovatno nebi svidjelo prodavaču) nešto previše!
Upalio sam ga, opalio nešto fotki, malo zumirao i procjenjivao! Čini mi se da je brži u startu od mog prijašnjeg aparata (brzo pali i brzo se gasi iz punog zooma). Okidanje je relativno brzo (čak i mrvicu brže nego što sam očekivao od te količine leća zakrivljenih ovako ili onako).
Zoom je (sada je ovo osobno mišljenje koje ni sam sebi ne vjerujem, ali mi se ipak tako na trenutak učinilo) da je slabiji nego se to najavljivalo (tipa kada napišu SUPER, NAJJAČI, NAJBOLJI TELE ZOOM i to slovima od metar visine pa očekujete nešto spektakularno jer vas na to uvjere htijeli vi to ili ne) i nije tako briljantan. Doduše, zoom bi svoju raskoš vjerovatno pokazao u punoj svojoj snazi kada bi smio napustiti trgovinu, ali zoomiranje po trgovini mi se činilo nekako "prosječno" i ostvarenje pola od očekivanog! Ono što me je zbunilo je stabilizacija slike! Koliko sam informiran, ima dvostruku stabilizaciju (digitalnu i mehaničku) slike, ali ovaj koji sam imao prilike imati u rukama mi je sumljiv (možda zato što ga je već milijun ruku diralo, treslo i "testiralo" na svoj način tipa:"Jel` otporan na pad, savijanje, uvijanje, razvlačenje i tko zna šta još). Naime, stabilizacija k`o da ne radi!!! Ako je ta dvostruka stabilizacija uključena kada je na displeju nacrtana ruka u dvije zagrade-onda to na ovom modelu definitivno ne radi! na 26mm gotovo neprimjetno, a na 520mm se apsolutno nita ne vidi! Doduše, možda je ja nisam znao uključiti ili ima posebno za uključiti jednu pa drugu vrstu stabilizacije, ali eto, to je moje mišljenje! Za ostalo bi rekao ukratko ovako: Menu je na hrvatskom što je super, puno kratica kroz opcije za koje će se brzo naviknuti korisnik, simpa sistem za zoomiranje preko prstena (daje osjećaj profesionalnosti korisniku i dobro se da odrediti željena žarišna duljina). Odlična je strana što ima 2 godine jamstvo i (kako kažu drugi) odličan servis i podršku predstavnika! Kao prvu manu (u odnosu na moj stari) bi naveo banalnu stvar: kada se aparat stavi na ON, a poklopac stoju na objektivu, neće se sam "skinuti s objektiva i upaliti" nego na ekranu daje obavijest da to trebati VI učiniti svojim rukama pa ga ponovo upaliti (moj se stari model odmah palio i poklopac je sam "otpao" (ostane visiti na uzici)! To je skraćivalo vrijeme kada trebate nešto brzo slikati!
Sve kada sagledam, zbrojim i oduzmem, aparat mi se čini OK i vrijedan tih para. Ja sam osoba koja voli putovati, slikati zgrade, prirodu, mostove, ali i bube, listove, cvijeće. Tu i tamo uleti pokoji portret ili rođendan, a opcija da se može staviti "pravi" blic je idealna stvar za mene! Dio slika slikam predvečer ili noću (tulumi, obiteljski skupovi i sl.) pa mi je to više nego dobrodošlo. Posebno me raduje 13 slika u sec. i mogućnost veoma duge ekspozicije (do 8 minuta)! Za naprednog amatera ima pregršt opcija za zabavu i istraživanje!
Za sada toliko (velika je vjerovatnost da ću ga uzeti), jer sam ga imao prilike testirati svega pola sata i dojmio me je...
Naravno, za pravu viziju kakav je aparat i kakve ima karakteristike treba ipak pričekati majstora svog zanata i pročitati test koji je zbozic najavio iduci tjedan. Ipak treba vjerovati iskusnijima...
Nema dvostruku stabilizaciju. Samo na snezoru koja se uključi kada okidač stisneš do pola (default). Možeš to promijeniti, da je stalno uključena ili isljučena.
Ruka sa dvije zagrade znači da ti je moguća stresenost slike.
@pogali
Dobiju se baterije i punjač (2700mAh). Taman da napuniš 2Gb karticu.
sp560 može se nać već od 2500kn, dok je cijena sp570 oko 3500kn .....sad se pitam da li se isplati dat nekakvih 1000kn više za sp570 premda jedan i drugi koriste isti procesor ????
Ja sam danas postao ponosni vlasnik SP-a 570!
Za početak ipak moram ispraviti zbozica, jer se uz aparat ne dobije punjač i punjive baterije, nego samo 4 obične baterije koje služe da se aparat upali i proba! Drugo, aparat ipak ima dual image stabilization!
Za sada toliko, a kada probam više funkcija javim se!
P.S.-matte, aparat se može nabaviti u pojedinim trgovinama za 3.350kn, a kartica od 2GB za 235kn (toliko sam ja danas platio svoj aparat)! Smatram da se isplati dati nekih 800kn (znam da je to dosta novaca), ali ipak nudi nešto više mogučnosti nego SP560!
Eto i ja sam udomio jednog , nažalost samo sam ga našo u vemilu za 3666kn, što i nije malo, ali adm i nitel kod kojih je povoljniji nudili su samo naruđbu kao opciju![]()
Evo, danas sam i zadnje novčiće izbrojao za tripod (stativ) HAMA 62-3D (243kn) i torbicu CASE LOGIC (129kn).
Stativ mi se čini više nego čvrst za ovakavu vrstu aparata. Čvrst (aluminijski), robusan (1,50kg) i relativno visok (160cm), a u kompletu se dobije i putna futrola za nositi na ramenu! Kada se slopi visok je 64cm i ima ručku za prenositi, što je vrlo praktična stvar!
Što se torbice tiče, za divno čudo torbica je točno kakva treba da bude za ovaj aparat (problem kod drugih torbica je što su uske zbog širine aparata ili su od jako tankog materijala, pa postoji opasnost da se ošteti aparat prilikom nošenja)!
![]()
Hehe, ja sam uzeo case logic, crno siva je i ima jedan dodatni đep na cifer, a može se i oko remena stavit.
Sad mi fali još stativ, to ču drugom prilikom pogledat![]()
Imaš odličan izbor u Vemilu, a ja sam konkretno svoj uzeo u Metrou Osijek jer je bio gotovo 70 kn jeftiniji (isti model)!
Zadnji uredio kliker : 13-04-2008 u 18:40
Meni je bitnije imati polarizacijski filter od stativa iako i on treba. CP nije nitkko spominjao...
Zbozic daj mi pliz reci, kaj dobim s tim polarizacijskim filterom, su to oni u bojama filteri ?
Forum ima trazilicu:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11423
Pogotovo ovaj post:
http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=177521&postcount=10
A i Google postoji:
http://www.svijetfotografije.com/hrv...cijski-filter/
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bookmarks