potpisujem Mobyja u potpunosti!!
ja spadam u prvu generaciju koja nije imala pionire i cirilicu u skoli. ali sam imala dvije godine starijeg bratica. on je cirilicu ucio. to ljeto '91, kada sam zavrsila 1. osnovne, iz ciste znatizelje i po logici "nece moj bratic bit pametniji od mene" ja sam samoinicijativno uzela njegovu knjigu i pocela uciti cirilicu. dosla sam do pola knjige kad su nam jednog dana na vrata pokucali neki oficiri JNA i trazili mog cacu da ga novace. srecom, caca je radio za inu, pa se mater izlagala da je u siriji na terenu ali se mater ipak dovoljno isprepadala da par dana nakon toga knjiga zavrsi u smecu, skupa s kazetom riblje corbe danas mi je zao sto nisam prosla citavu knjigu i do kraja svladala barem osnove stampanog pisma. zbog cega? zbog opce kulture. zbog toga sto su nam srbi ipak prvi susjedi, i kad se nakon odredjenog broja godina stanje iznormalizira, korisno je u slucaju nekog puta ili proputovanja te zemlje znati njihovo pismo. uz naglasak da to pismo koriste i rusi, bugari..
fama se dize samo zato sto je to pismo koje koristi srbija. da primjerice slovenci koriste cirilicno pismo, i da ga netko pozeli uvesti u skole, nitko se ne bi bunio.. no ovako ispada da tko god ima volje i zelje za znanjem tog psima je srboljubac, troprstas, cetnik i ostale asocijacije..