= Citat = Izvorno postao La_LuNa Pregledaj post
i jos jedan totalno banalan primjer, no sasvim istinit!
tim velikim kompanijama mi cemo samo biti izvor jeftine radne snage za proizvode nize kvalitete koje ce prodavati pod svojim otprije provikanim imenom!
eto ti za primjer Airel! pitaj nekoga tko radi u npr njemackoj za ariel kakvu placu ima, i zatim pitaj nekoga tko za istu tvrtku radi u madjarskoj!
i onda otidji kod nas u trgovinu, kupi jedan Ariel koji je proizveden u njemackoj, te jedan koji je proizveden u madjarskoj. operi ves s jednim i sa drugim. i reci mi koji je bolje opran!
a oba, mileni moj, kostaju jednako, jer su oba Ariel, bez obzira na to gdje su proizvedena!
Cudis se kaj pura dreku kak bi se reklo. Da svi imaju jednake i pravedne place tvoje pumice bi kostale nekoliko tisuca, a ne parsto kuna, racunalo koje koristis bi bilo vise puta skuplje, ma gotovo svi proizvodi koje koristi bi bili iznimno skupi. To sto u <umetni dalekoistocnu drzavu> radnik dobije dolar dnevno za svoj rad ne znaci da je sad siromasan ili sto vec. Njima je dolar na dan dobra placa dok je nama to nista - opet ona razlika u cijenama, standardu itd.
Sad istu tu situaciju pogledaj u kontekstu EU. Zemlja X ima vece place i socijalna prava, pa proizvodac Y nece placati Z cijenu radniku, nego ce otici negdje gdje je Z velika svota, pa ce tamo radniku dati Z minus 50%. Radnik je zadovoljan sa cijenom, Y ima jeftiniju proizvodnju i samim time jeftinije proizvode koje ce prodavati stanovnicima u zemlji X.
Isto tako je i sa Arielom ili kojim god proizvodom, nama uvaljuju jeftinije jer smo nitko i nista i oni si misle da nam ne treba vise. Dok ne budemo prihvatili neke standarde kvalitete oni ce nam i dalje prodavati smece proizvode. Kako prihvatiti standarde? Preko EU.
Recesija je u cijelom svijetu, pa tako i u europskim zemljama o kojima pricas. najveci problem zemljama koje su usle u EU je da su sad (relativno) uz bok Francuskoj, Njemackoj i ostalima, a standard im je nizak pa svi bjeze raditi u te zemlje. EU ne garantira veci standard, njega treba uvesti tvoja vlada, a ne ona u Bruxellesu. Nemoj mi pricati da neces moci oprati auto u svom dvoristu i te gluposti sa kulenom koje plasiraju idioti, a jos veci idioti to uzimaju kao cinjenicu i sire dalje. Dal je toliki uzas da vise neces moci zaklati svinju sa hrdavim nozem, bez ikakve kontrole, nego ces morati dati malo mesa na kontrolu i izgubiti par kuna na to? Domace rakije, kulena, sira i vrhnja (nabijem te Ivankovicu) ce biti, samo ce biti kontrolirano do mjere da ne pobijes 25 ljudi zbog bolesne krave/svinje/sto vec.

EU nije zemlja gdje tece med i mlijeko i nece nam nista koristiti (niti cemo joj se pribliziti) ako ne sredimo neke stvari ovdje. Zasto si toliko protiv zajednice koja okuplja vecinu naprednih zemalja svijeta, gotovo cijelu europu i nekoliko tisuca kilometara sirok najbitniji prostor u povijesti?

IMHO, prednosti EU:
- ekonomija: jedno trziste bez nepotrebnih dodatnih nameta i poreza, laksi transport medu zemljama clanicama, lakse predstavljanje proizvoda izvan trzista, novo trziste za plasiranje proizvoda... ukratko: slobodan prijenos ideja, robe, kapitala i usluga.
- ekologija: nebrojene norme i pravila o rukovanju otpadom, reciklaze, koristenje obnovljivih izvora energije
- diplomacija: ovo je jednostavno: od osnivanja EU nije bilo niti jednog rata izmedu njihovih clanica (mozemo reci da je EU garancija mira), logisticka podrska, postajemo dio najutjecajnije diplomatske sfere na svijetu, pristup ogromnim mrezama informacija (i usluga) koje inace ne bi imali, vojna podrska
- obrazovanje: pristup EU stipendijama (EU je besplatno educirala vise od 2 milijuna mladih btw) i fondovima, unutareuropsko standardiziranje, mogucnost obrazovanja u bilo kojoj zemlji clanici sa beneficijama
- opcenito: ljudska prava su na visokoj razini, multikulturalnost i tolerancija je promicana, ipak se radi o nekoliko stotina milijuna ljudi razlicitih vjera, rasa i uvjerenja

Davala si razloge, no vecinom bez ikakve podloge: "ja sam cula...", "ja mislim..." i da ne spominjem koliko stvari nema osnove i jednostavno nije istinito.