izjava da posla ima, samo ljudi ne zele raditi je samo djelomicno tocna. istina da nas ima svakakvih, i da neki ni u ludilu ne pomisljaju raditi van struke, no kad voda jednom dodje do grla, ne biras sto ces raditi. samo sto se onda prihvacaju poslovi na crno, bez prijava, pa to prema statistikama hzza opet ispada kao da nitko ne radi. i ja sam, nakon sto sam zavrsila faks bila primorana raditi na crno, jer u struci posao nisam mogla dobiti. tako da sam prakticki godinu dana bila na burzi. nakon toga usljedilo je godinu i pol pakla kod privatnika, mnogi su mi rekli da mi se dive kako sve to prezivljavam i ostajem raditi, no koliko god da je tesko, uvijek se sjetis kako je to biti bez posla, i sretan si sto imas kakvu takvu placu.
danas sam u drzavnoj firmi, no samo na pola radnog vremena i boga molim da se otvori neka zamjena ili nesto za puno radno vrijeme. o ugovoru na neodredjeno mogu samo sanjati. mogucnost za kredite nemam. u maksimalnom dopustenom minusu sam, a i njega ce mi za 6 mjeseci srezat, jer su mi primanja sada za soma kuna manja. zivim sa starcima koji su umirovljenici. jedini luskuzi su mi pretplata na mobitel i maxdsl na kompu kojeg mi je sklepao frend. yebeni luskuzi
24 su mi godine. oke, nije to tak puno, ali svejedno, da pozelim brak, obitelj, djecu, na koju yebenu foru da ja to izvedem? di da zivim? s cim da kupim auto? a o troskovima zivota da ne pricam..
ne znam ama bas nikoga tko danas zivi bez kredita i minusa!! i onda ce doc neka tamo europska unija, i koja meni i svima nama korist od nje? standard i cijene ce se izjednacavat s ostalim clanicama, no opet se sve svodi na isto. doci ce dan kad ce nasa mjesecna primanja mozda i biti 4000 eura kao sto je netko naveo, ali ce svi ostali troskovi zivota rasti ekvivalentno s tom placom, pa onda tu jos nadodajte nove poreze koje ce donjeti unija.. nista se ne mijenja, ama bas nista!
ajmo konkretno uzet jednu razvijenu svicarsku za primjer! imam frendicu koja gore zivi prakticki od rodjenja, tamo je zavrsila skolu, ima njihovo drzavljanstvo. i sad se ta cura vratila u hrvatsku i ovdje zavrsava ekenomski faks koji ce joj u svicarskoj biti priznat. zasto? zato kaj bez njega posao ne moze dobiti, a cijene skolovanja su puno vise no sto su kod nas. cijene iznajmljenih stanova, troskovi zivota, to su cifre koju su nama nezamislive. i tako je apsolutno svuda u svijetu!
valjda je jasno da problem nije u vlasti na vrhu, nije u europskoj uniji.. problem je poprimio karakteristike globalnog razmjera. i samim time ova tema zapravo ni nema nekog smisla. tako nam je kako nam je, promjene nece doci preko noci, niti mi kao pojedinci, drzava ili clanica nekog saveza mozemo igrati presudnu ulogu u njihovom provodjenju.

Odgovori uz citat

barem ima solucije. mi nemamo ni to, imamo puko prezivljavanje 
Bookmarks