kad se već spominju usporedbe klasične i voip varijante, sve ovisi očito i o lokaciji. nside ima problema s voip varijantom u osijeku, a veli da optima radi okej. ja sam imao suprotna iskustva, na voip varijanti sam kod jednog od operatera koji nudi takav DSL+telefon, radi sve besprijekorno (2x se u gotovo godinu dana zablesirao router za telefonski dio usluge pa ga je trebalo resetirati, ali to je meni manje bitno jer fiksni telefon gotovo i ne koristimo uopće). dok sam jednom čovjeku slagao komp i net, uzeli oni optimu i to je meni djelovalo kao vrlo nekvalitetna usluga, često pucanje veze modema i općenita nestabilnost veze na net. je li to bilo zbog vikenda pa je optima imala problema u tehničkom dijelu slučajno, ili je to redovitije - to neka kažu korisnici optime. područje je zagrebačko, točnije područje velike gorice i okolice.

ono što ja vidim kao prednost dual usluge je da je modem-router apsolutno samostalan i ne treba se kreirati konekcija na klijentskom računalu koja se podiže i spušta, već je router stalno spojen (odnosno, ne mora biti, ali time se upravlja na razini samog routera preko web sučelja) - korisno kad postoji više od 1 računala. dok je na optiminoj opremi onaj kasda modem koji se ponaša isto kao klasični dial-up modem i njemu se mora iz windowsa kreirati internet konekcija i obavljati spajanje na net (ili barem ja nisam našao opciju web administracije i upravljanja izravno na modemu, nek me isprave vlasnici kasda modema ako to postoji).