= Citat = Izvorno postao kliker Pregledaj post
Probao sam Alfu100 i aparat mi je OK! Za "W" kit verziju sam bio zagrijan jer pokriva sve što sam htio-makro i zoom! Dobiješ dva objektiva raspona od 18-70 i 75-300mm! Tako da su me i ti rasponi zadovoljili. Sad je bilo pitanje jeli ti objektivi zadovoljavaju i prate svojom kvalitetom tijelo Alfe (kažu da su senzor i procesor jako dobri), jer i nemam baš novaca dodatno kupovati nove objektive, a nemam iskustva da procjenjujem kakvi su polovni pa da se cjenkam!
Ovaj prvi (18-70) baš i ne, a drugi (75-300) da. Iako je i to pitanje kako za koga.

Čak i na mojoj staroj Minolti se vidi razlika kada stavim Sigmu, kit objektiv (18-70) i Zeissa 16-80 ili Minoltinu fiksnu 50/1.7 .

Različiti objektivi u prvom redu se razlikuju u reprodukciji boja, oštrini, a kod novijih modela i po brzini auto fokusa. Primjerice. Isprobal sam Sigmu 18-200, Minoltinu 50icu, 18-70 i Zeissa na tri tijela. Na KM 5D, A100 i A700. Rezultati su jako zanimljivi.
Sigma daje istu sliku i brzinu i točnost fokusa na sva tri modela jednako. 18-70 na A100 i A700 radi jednako i daje iste rezultate, na KM5D je sporija ali je oštrija (manje je pixela). Fiksna 50/1.7 daje istu kvalitetu slike na sva tri modela, ali se brzina AF-a drastično razlikuje. Na A700 je brza da sam mislio da će se raspasti kak ju ova šerafi. Zeiss je pravi biser, slika je jednako kvalitetna na svim tijelima (i za klasu iznad svih ovih nabrojanih), a brzina AF-a raste s boljim tijelima. Nije tolika razlika kao kod 50ice, ali se primjeti.

Ti se bojiš za kvalitetu kit objektiva. Oni točno toliko vrijede koliko i koštaju. S tim da kod 18-70 moraš paziti kad ga stavljaš jer je plastični bajonet. 75-300 ima metalni.