Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Hybrid View

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Exclamation Sony Alpha 100w

Dali netko ima ovaj fotoaparat?!
    Zanimaju me informacije iz prve ruke kakav je i kakve slike daje! Nisam nigdje našao neku recenziju o njemu, pa ispaada da ga nitko nije kupio. Osobno sam zainteresiran za opciju "W", što znači da se dobije tijelo i dva objektiva (18-70 i 75-300mm)!
    Isplati li se za to dati 5.000kn plus naravno karticu (300kn), stativ (250kn) te
    torbicu (150kn)!?
    Sve što sam pronašao o njemu su mi nekako suhoparni podaci iz kataloga, a volio bih čuti nešto više od ljudi koji ga imaju u stvarnosti!

Hvala svima...
    UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao kliker Pregledaj post
    Dali netko ima ovaj fotoaparat?!
    Zanimaju me informacije iz prve ruke kakav je i kakve slike daje! Nisam nigdje našao neku recenziju o njemu, pa ispaada da ga nitko nije kupio. Osobno sam zainteresiran za opciju "W", što znači da se dobije tijelo i dva objektiva (18-70 i 75-300mm)!
    Isplati li se za to dati 5.000kn plus naravno karticu (300kn), stativ (250kn) te
    torbicu (150kn)!?
    Sve što sam pronašao o njemu su mi nekako suhoparni podaci iz kataloga, a volio bih čuti nešto više od ljudi koji ga imaju u stvarnosti!

Hvala svima...
    Mislim da nitko od clanova koji sudjeluju na ovome forumu (Digitalna fotografija) nema doticni model foto aparata, pa ne vjerujem da ces moci dobiti osvrte iz prve ruke.

Ipak o ovome se modelu puno pisalo po webu i bio je predmet mnogih kvalitetnih recenzija i usporedbi.

Donosim neke od njih uz opasku da niposto nidu suhoparne i da obiliju korisnim informacijama, i sample fotografijama i u punoj rezoluciji.

Linkovi:

http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/
    http://www.cameralabs.com/reviews/SonyA100/
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA100/AA100A.HTM
    http://www.dcresource.com/reviews/so...r_a100-review/
    http://www.dcviews.com/reviews/Sony-...100-review.htm
    http://www.photographyblog.com/revie...alpha_a100.php
    http://www.ephotozine.com/article/Sony-Alpha-A100

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Istina, puno se pisalo Alfi 100, ali nigdje da pronađem recenziju nekoga tko je ima! Čak štoviše, svi su testirani primjerci bili baš "testni", ali nigdje nisam pronašao da se netko odlučio na kupovinu!
    U testovima su objektivi (18-70 i 75-300) koji idu u kitu "W" ocijenjeni kao prosječni ili ispodprosječni, pa mi je to kamen spoticanja u odluci!
    Doduše, ja sam daleko od profesionalnog fotografa i "traženja dlake u jajetu", ali bi ipak volio da slike budu lijepe, jer se ne bih inače žrtvovao i dao nekih 6.500kn!
    Uostalom, nigdje nisam pronašo podatak koliko je zapravo tih 300mm (@450mm u 35mm formatu) kod Sonya, tj. koliki je to zoom?! Jeli to negdje oko 15x ili se to nekako drugačije računa?!
    I dali manji objektiv može slikati makro fotografije?!
    D-SLR svijet nudi puno toga lijepoga u odnosu na kompakte, ali i puno briga (teže je doći do lijepe slike, a i održavanje od prašine je očigledno veeeliiiikiii problem)!

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Istina, puno se pisalo Alfi 100, ali nigdje da pronađem recenziju nekoga tko je ima! Čak štoviše, svi su testirani primjerci bili baš "testni", ali nigdje nisam pronašao da se netko odlučio na kupovinu!
    U testovima su objektivi (18-70 i 75-300) koji idu u kitu "W" ocijenjeni kao prosječni ili ispodprosječni, pa mi je to kamen spoticanja u odluci!
    Doduše, ja sam daleko od profesionalnog fotografa i "traženja dlake u jajetu", ali bi ipak volio da slike budu lijepe, jer se ne bih inače žrtvovao i dao nekih 6.500kn!
    Uostalom, nigdje nisam pronašo podatak koliko je zapravo tih 300mm (@450mm u 35mm formatu) kod Sonya, tj. koliki je to zoom?! Jeli to negdje oko 15x ili se to nekako drugačije računa?!
    I dali manji objektiv može slikati makro fotografije?!
    D-SLR svijet nudi puno toga lijepoga u odnosu na kompakte, ali i puno briga (teže je doći do lijepe slike, a i održavanje od prašine je očigledno veeeliiiikiii problem)!
    Sto to znaci da su primjerci bili "bas testni"?

To sto je primjerak aparata testni znaci samo da se koristeci tim komadom opreme nacinio test. Svi full review - ovi na netu jesu i moraju biti nacinjeni aparatom i opremom koa se distribuira u otvorenoj prodaji. Dakle, ne radi se o modelima koji su jos u fazi testiranja pa ih je proizvodjac dao u ruke i recenzentima da i oni daju svoje misljenje.

Sto se raspona objektiva koji idu uz navedeni foto aparat tice, Sony A100 ima FLM 1,5. Sto znaci da zarisne duljine objektiva moras pomnoziti sa 1,5 da bi dobio "stvarnu" duljinu, kada objektiv zasarafis na ovo tijelo (primjer: onjektiv zarisne duljine 10 - 100 mm, bi zasarafljen na ovo tijelo imao zarisnu duljinu 15 - 150 mm).

Sto se makro fotografiranja tice...sto to znaci "manji objektiv"?

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Question

Ne mogu vjerovati...
    Bio sam uvjeren da ću s nekim uspjeti razmjeniti neke dobre recenzije o Alfi100, ali kod prijatelja su svi "mlaki" što se tiće aparata (posebno oni koji su imali priliku slikati s njim), a na forumu ni traga o nekim pohvalama ili nekim dobrim kritikama!
    Jeli moguće da taj apatrat na nikoga nije ostavio neki (dobar) dojam?!
    Da se nitko nije odlučio da ga kupi?!
    Mislio sam da sam na dobrom putu odlučivši otići svijet D-SLR aparata, a posebno kad sam čitao katalog o Alfi! Dojmio me Kit s dva objetiva, ali izgleda da je to samo Sonyev marketing!

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo par linkova fotki s alfom 100:
    http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=112 - većina napravljena s minoltinom 50mm f/1.7 i dio mislim s tamron zoom objektivom, ne sjećam se karakteristika. kit objektivi me nisu očarali, ali ipak bolji su od canonove plastike koja ide uz entry level seriju. po danu su čak i vrlo dobri. bolji novi objektivi su skupi, dobra stvar je minolta mount i može se nać starih objektiva za minoltu, te tamrona za taj mount.

kolega koji je imao alfu 100 - ne znam koji točno sve objektivi, između ostalog i kit objektivi (fotke potpisane sa 'matej'):
    http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=159
    http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=180
    http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=165

http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=187 - tu je imao 135 mm f/1.8 sony - zeiss-a

također, ne znam koliko je post obrade kolega radio na fotkama. uglavnom, nije bio prezadovoljan i prešao je na canona (osjetno skuplju kombinaciju, dakle ne aparat i optiku istog ranga, već klasu više i skuplje, tako da to nije za usporediti).

moja osobna iskustva su da kad se na njega prišarafi dobar objektiv da je cijela stvar vrlo okej za amatersku primjenu, prvi link - post obrada minimalna, boje su izražene, fotke oštre. ali to sa spomenutom minoltinom 50-icom. kolega fotoreporter iz nekog drugog medija me na tom koncertu molio pogledat tog sonyja jer je prije imao minoltu, njegova ocjena je da mu se čini da je malo više izražen šum na sonyju nego što je on imao na minolti, ali mislim da je imao i nešto jači model minolte. alfa 100 je minolta 5D, mislim da je on imao 7D...

uglavnom, ne izaziva oduševljenje, ali nije loš aparat pogotovo ako se uspije nabaviti nešto stare kvalitetne optike povoljno, to mu je prednost, tad dolaze do izražaja dobre fotke koje je u stanju napravit. ali generalno, meni se čini da se ljudi prije odlučuju za canona eos 400d ili nikona d80 (http://www.dpreview.com/reviews/NikonD80/) nego za ovog sonyja. da canon nema problem sa servisom u zagrebu, i ja bih rekao da je to bolja opcija (ne znam napamet usporedit cijene s 2 slična objektiva, jer ono kaj dođe s 400d treba bacit u smeće odmah).

probaj ovo: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD80/page21.asp
    Zadnji uredio zappan : 05-01-2008 u 23:06

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala Zappane, to je mišljenje i mojih prijatelja! Mislim da ću odustati od želje da posjedujem Sonyev D-SLR. Ustvari, pričekat ću neko vrijeme da uopće uđem u tu klasu. Za sada ću se držati Jednostavnih fotića i koliko-toliko kvalitetnih fotografija!
    Hvala svima...

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    moj savjet ti je da se upoznaš s cijenom objektiva za pojedine proizvođače i mogućih alternativnih objektiva (sigma i tamron i njihovoj dobavljivosti), te o klasi objektiva koju bi maksimalno želio nabavljati, pa da se prema tome odlučiš za tijelo.

ja sam osobno na olympusu, tijelo je e-500 što je u klasi sa alpha 100, ali ne radim s kit objektivima. tijelo kao tijelo zadovoljava što mi je potrebno, nisam profesionalac i iako škicam tijelo e-3, nije mi imperativ (da, bilo bi lakše u nekim stvarima, ali nije neophodno). puno mi je bitnije bilo imati pro-level optiku što sam ocijenio da je najpovoljnije za kupnju kod oly-ja (ako ne računamo sigme i tamrone). i s tom odlukom sam zadovoljan. moje radove u digitalnom obliku si vidio na priloženom linku, a radio sam i tisak (jednu izložbu na 40x30 cm i kalendar na 50x70 minus prostor za datume) i to oboje tijelo tog ranga može dobiti.

SLR je definitivno dobar izbor, samo mislim da je prvo bitno da se odlučiš što ti od optike treba odnosno što želiš fotkati s tim što kupuješ, zatim odaberi proizvođača i tijelo. dobiti ćeš puno više nego s kompaktima i sigurno nećeš zažaliti ako ti je fotografija hobi s kojim se redovito baviš.
    Zadnji uredio zappan : 06-01-2008 u 15:55

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alfa 100 je Minolta 5D s malo face liftinga. Kako imam 5D, a imam i iskustva s A100, mogu reći slijedeće.

Napredak u odnosu na 5D postoji, ali je meni nedovoljan za prelazak. Fokus je malo brži, ima jedan gumb (Fn) manje ali su te funkcije prebačene na lijevi kotačić (po meni bolje rješenje) jer je 5D tu imala WB što gotovo i ne koristim.
    Kit objektivi vrijede koliko i koštaju. Ukoliko hoćeš kupovati kit, puno bolja investicija je A100 sa 18-200 objektivom. Nešto malo više vinjetira na širokom kutu od kit objektiva, ali je cijela priča kompaktnija i upotrebljivija jer s jednim objektivom imaš 11x zooma. Ali pošto je već A200 na pomolu, neki od kitova koji će biti na lageru mogli bi imati zanimljivu cijenu.

Bez obzira na sve, kada ulaziš u SLR razred, osnovni kriterij za odluku o sistemu mora biti prihvatljivost rukohvata. To je izuzetno osobna stvar. Iz iste kategorije probaj samo primiti različite proizvođače i onoga koji ti "legne" taj je za tebe. Razlog tome je vrlo jednostavan. SLR-i su dosta teži (još kad nakvačiš dodatnu opremu) i ako trebaš par sati držati 2..2,5kg u ruci onda je to jako bitno kako ti leži u ruci.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Probao sam Alfu100 i aparat mi je OK! Za "W" kit verziju sam bio zagrijan jer pokriva sve što sam htio-makro i zoom! Dobiješ dva objektiva raspona od 18-70 i 75-300mm! Tako da su me i ti rasponi zadovoljili. Sad je bilo pitanje jeli ti objektivi zadovoljavaju i prate svojom kvalitetom tijelo Alfe (kažu da su senzor i procesor jako dobri), jer i nemam baš novaca dodatno kupovati nove objektive, a nemam iskustva da procjenjujem kakvi su polovni pa da se cjenkam!

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Probao sam Alfu100 i aparat mi je OK! Za "W" kit verziju sam bio zagrijan jer pokriva sve što sam htio-makro i zoom! Dobiješ dva objektiva raspona od 18-70 i 75-300mm! Tako da su me i ti rasponi zadovoljili. Sad je bilo pitanje jeli ti objektivi zadovoljavaju i prate svojom kvalitetom tijelo Alfe (kažu da su senzor i procesor jako dobri), jer i nemam baš novaca dodatno kupovati nove objektive, a nemam iskustva da procjenjujem kakvi su polovni pa da se cjenkam!
    Ovaj prvi (18-70) baš i ne, a drugi (75-300) da. Iako je i to pitanje kako za koga.

Čak i na mojoj staroj Minolti se vidi razlika kada stavim Sigmu, kit objektiv (18-70) i Zeissa 16-80 ili Minoltinu fiksnu 50/1.7 .

Različiti objektivi u prvom redu se razlikuju u reprodukciji boja, oštrini, a kod novijih modela i po brzini auto fokusa. Primjerice. Isprobal sam Sigmu 18-200, Minoltinu 50icu, 18-70 i Zeissa na tri tijela. Na KM 5D, A100 i A700. Rezultati su jako zanimljivi.
    Sigma daje istu sliku i brzinu i točnost fokusa na sva tri modela jednako. 18-70 na A100 i A700 radi jednako i daje iste rezultate, na KM5D je sporija ali je oštrija (manje je pixela). Fiksna 50/1.7 daje istu kvalitetu slike na sva tri modela, ali se brzina AF-a drastično razlikuje. Na A700 je brza da sam mislio da će se raspasti kak ju ova šerafi. Zeiss je pravi biser, slika je jednako kvalitetna na svim tijelima (i za klasu iznad svih ovih nabrojanih), a brzina AF-a raste s boljim tijelima. Nije tolika razlika kao kod 50ice, ali se primjeti.

Ti se bojiš za kvalitetu kit objektiva. Oni točno toliko vrijede koliko i koštaju. S tim da kod 18-70 moraš paziti kad ga stavljaš jer je plastični bajonet. 75-300 ima metalni.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    SGH-900i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ZBozic...
    Meni u osnovi treba aparat i objektiv za amatersku fotografiju. To mi je velika ljubav i u stvari skupljam novce kako bi si kupio aparat za neko duže vrijeme! Do sada sam bio vlasnik samo manjih aparata (Oly C-370 pa Oly C-500). Ovaj zadnji sam imao 3 god. i dok nisam shvatio da sam gotovo ispunio 100% njegovih mogućnosti, nisam se odvajao od njega!
    Znači, meni treba aparat na više godina, da ga polako upoznajem i iskorištavam. Brzina okidanja, za koliko je on spreman kad se upali (za 1 ili 2 sek) to meni nije važno! Bitnije mi je kako ispadaju slike nakon slikanja i das ih ne moram puno dorađivati. Ustvari, ne znam ni kako se slike dorađuju jer nemam niti jedan program u kome bi ih mogao korigirati. Zato sam se valjda i naučio slikati kako treba, jer se nikada nisam mogao osloniti na sistem "A, kasnije ću ih doraditi na kompu!".
    Zato sam u nedoumici dali uzeti Olympus SP560 ili još štedjeti i uzeti Alfu100W...

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovdje si napisao sada nešto različito od ostalih, pa ću ti onda predložiti nešto drugo.

Za početak samo da ti pokušam opisati brzinu. Kada nosiš aparat oko vrata, ugašen. Vidiš nešto, hvataš aparat, pališ ga i dok ga prineseš do oka je spreman da zoomiraš, izoštriš, okineš. Doc Hollyday i Wayat Earp su puževi.

I sada prijedlog. Uzmi A100H. To je komplet s 18-200 objektivom. Univerzalni objektiv koji ti pokriva veliki raspon iako nije svjetlosno jak. U plan si staviš još i vanjski blic kojeg možeš kupiti i naknadno (kad skupiš novce). Time ćeš imati sličnu situaciju kao da si uzeo SP560 (doduše s nešto manjim rasponom zooma). Meni se pokazalo kao dobar pogodak. S vanjskim bilcem nadoknađujem manju svjetlosnu snagu objektiva kad slikam unutra. Istovremeno izbjegavam crvene oči i ne treba popravljati u photoshopu ili koristiti tu funkciju na aparatu. Dok ne kupiš vanjski blic, a ne želiš ili ne znaš to popraviti u programu, imat ćeš uključenu tu funkciju na aparatu.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Sony Alpha A700
    By zbozic in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 10-09-2007, 12:47
  2. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16
  3. Sony DSC P200 vs. Sony DSC W50 vs. Sony DSC T5
    By refugee in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 27-05-2006, 07:56
  4. Alpha Wing i/ili Crash'n'Burn
    By ficho in forum Općenito
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 27-10-2003, 17:16

Bookmarks