Disk SATA pa ne treba nikakvi jumper. Pokušaj disable-ati logo da vidiš je li ti ispravno vidi disk i CD-ROM. Može ti biti do grafičke ali mislim da ne bi tad došlo do problema već ili odmah u BIOS-u ili tek kad load-a drivere i podigne rezoluciju. Također grafičkoj ne ide u prilog niti činjenica da javlja NTLDR missing jer to u pravilu upučuje na defektne Windowse ili problem s diskom, ali kako ti se pojave one kockice to mi je malo čudno, tako da ne bih isključio ni virus. Sad još zadnja stvar, boot s CD-a. Kakav imaš DVD-ROM (ATA ili SATA)? Provjeri postavke boota u BIOS-u. Ako je SATA onda može biti i do SATA kontrolera, jer u BIOS-u ne vidi diskove, HDD radi gluposti, a CD/DVD neće boota. Možeš za svaki slučaj resetirati BIOS i eventualno pogledati u manual od matične imaš li jedan ili dva kontrolera (novije ploče imaju dva porta na chipsetu i četiri na vanjskom RAID kontroleru) ako ima, pokušaj prebaciti s jednog na drugi disk, i ako je DVD SATA onda i njega (konektori na ploči su često druge boje), iako su ti možda podatci na disku već koruptirani ako je disk brljavio po podatcima. Na kraju mislim da bi tvoja ploča definitivno trebala podržavati USB boot, pa možeš ići kod frenda staviti na stick live ubuntu ili BartPE (live XP) te pokušati bootato sa sticka i pristupiti disku. Ako bude bootao, onda znaš da nije do grafičke, a ako budeš mogao pristupiti disku i DVD-u, onda vrlo vjerojatno nije ni do ploče, ali onda stvarno ne znam do čega može biti (eventualno neka postavka u biosu zafrkava boot s cd-a, a na disku windowsi pošizili). Uglavnom ako uspiješ, spasi sve važne podatke (ako možeš pržiti prži, ali s verifikaciju, ako imaš USB ladicu, onda na nju) jer čak i ako imaš garanciju i odneseš komp, nitko ti ne jamči za podatke na disku, čak su nedavno prijatelju zamijenili totalno ispravan disk (koji je bio skroz pun) za drugi, a da nisu ni testirali je li stvarno do diska (bila je neispravna ploča), tako da je back up neophodan ako želiš biti siguran. Ako ti se žuri, onda ovo zadnje obavi prvo!

Odgovori uz citat
Bookmarks