Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
    Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Sep 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

wireless-pitanje

Potpuni sam laik po pitanju wirelessa pa možda napišem neke gluposti, ali se nadam da cete shvatiti. Nedavno sam kupio laptop sa ugrađenom wlan karticom. Saznao sam da je na zgradi preko puta moje postavljen odašiljač za wireless. Moje pitanje je šta bi mi sve od opreme trebalo i koliko bi to koštalo? Napišite i koji bi proizvođači prema vašemu mišljenju predstavljali najbolji omjer cijene i kvalitete. Unaprijed hvala!

Super-forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    K550
    Operater
    T-Mazga
    Godina
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ako je preko puta samo trebao bi ju naći sa laptopom ugrađenom karticom,no to je mozda nečiji pristupni pa ako mu se na njegov spajaš trošit ćeš mu mb.
    Ne pij dok voziš,prosut ćeš!!! ;)

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mobitel
    Nokia 8800
    Operater
    T-mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Čovjek koji je stavio odašiljač na zgradu vjerojatno zna malo više o wirelessu,pa se vjerojatno i zaštitio.Možeš se spojiti na njega ako nema enkripciju ili ako ima WEP enkripciju, a ako ima WPA enkripciju onda ne možeš baš ništa.Za to što ti tražiš treba ti usmjerena antena,takva ti dođe od kojih 150 kn pa sve do nekih 600 kn,zavisi koliko decibela ima, metar kabla ti je 70 kn pa ti računaj.

31 days registered

Datum registracije
    Sep 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To je antena jedne wireless udruge i mogu se kod njih učlaniti što ću i najvjerovatnije i učintio. Zanima me da li mi je potrebna dodatna antena i AP.

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    SE k750i
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    7.331
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.331, Nivo: 20
    Bodovi: 7.331, Nivo: 20
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Naj bolje ti je otić do udruge i tamo se sve raspitat. Ako su oni prava udruga onda će ti sami sve sastavit i preporučit opremu koju trebaš. Naj vjerovatnije će ti trebat jedna obična antena ako imaš optičku vidljivost i to je to, AP netriba.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    N6680+1GB/E66+2GB/V3
    Operater
    T-mob/VIP 0kn/Tele2
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao bojanp Pregledaj post
    To je antena jedne wireless udruge i mogu se kod njih učlaniti što ću i najvjerovatnije i učintio. Zanima me da li mi je potrebna dodatna antena i AP.
    Velis da je zgrada preko puta tebe, kolka je zracna udaljenost do te zgrade, tocnije do tog AP-a?
    Da li imas opticku vidljivost na taj AP, tj. da li ga vidis?

Ako je blize trebao bi primat neki signal, ako je predaleko, a imas laptop, morat ces kupit neku PCMCIA (po mogucnosti sa atheros chipsetom) wireless karticu, i onda ju dat nekom da ti ju rastavi i ugradi "pig-tail" nastavak na koji kopćas kabel koji vodi do vanjske antene (kantene).

WL kartice imas po raznim cijenama, malo guglaj po netu da vidis kakve su preporuke, ja fakat vise ne znam koje je trenutno najbolje ulozeno/dobiveno rijesenje jer to ne pratim duze vrijeme.

Sto se tice antene, imas raznih izvedbi, za to se raspitaj kod te udruge oni bi te mogli bolje savjetovat od mene, ja osobno koristim sat-kantenu, satelitski tanjur + kantena i kacim se na AP koji je preko 5km zracne udaljenosti.

Sto se tice kabla, sto je duzi, veci su gubitci.
    P.S. na opremi nemoj bas stediti, radije ulozi na pocetku kolko je potrebno nego da kasnije moras bolje kupovat i radit vece troskove. To ponajvise vrijedi za kabel.
    Nadam se da ti je ovaj post bar malo pomogao.

Pozdrav

31 days registered

Datum registracije
    Sep 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala za ovaj odgovor. Zgrada je udaljena oko 50m pa možda i manje ali problem je što nemam optičku vidljivost. U laptop mi je ugrađena kartica Atheros AR 5007 EG. Dok sam u stanu hvatam neka dva signala. Oba variraju između 30 i 40 posto.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    N6680+1GB/E66+2GB/V3
    Operater
    T-mob/VIP 0kn/Tele2
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao bojanp Pregledaj post
    Hvala za ovaj odgovor. Zgrada je udaljena oko 50m pa možda i manje ali problem je što nemam optičku vidljivost. U laptop mi je ugrađena kartica Atheros AR 5007 EG. Dok sam u stanu hvatam neka dva signala. Oba variraju između 30 i 40 posto.
    Prvo ispitaj od strane udruge jel to njihov signal primas, ako da onda ti je dobro da postavis vanjsku antenu da se pojaca signal, ako postavljas vanjsku antenu onda moras i neku eksternu wl karticu kupit, barem kolko ja znam za to. Mozda je vec neko napravio bolje rjesenje

Pozdrav

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Wireless
    By Time Less in forum Stolna računala
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 14-11-2007, 18:41
  2. apartmani wireless
    By shadow_ri in forum Internet i zaštita
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 31-05-2007, 21:48
  3. Wireless - Sta je to ?