Obzirom na (ne)rečeno, D80 bih izbacio iz igre. Kada znaš (a tvrdiš da znaš) što hoćeš, ova dva ostaju u igri. Između 5 i 6.5 fps-a i nije baš neka razlika. Kako ti LiveViey nije presudan, vaga ide na stranu Nikona. Ima još jedan manje poznati podatak koji bi mogao dodatno povući na Nikonovu stranu.
Naime, Nikon ima definitivno najbolji sistem bljeskalica (bliceva). Jedini je u stanju ispravno eksponirati osobu koja stoji ispred špigla. Ukoliko mmislilš u budoćnosti nabavljati vanjski blic, Nikon ti je puno bolje rješenje. Iako je držanje u ruci jako subjektivan dojam, meni Nikon bolje leži od Canona. To mnogi zanemaruju, ali kada nosiš aparat nekoliko sati, postaješ svjestan što znači dobar rukohvat.
Ukoliko ti financije budu uvjetovale da moraš na D80, probaj Sony A700. Moj dojam (a imal sam oba na probi) u odnosu na D200 je da su vrlo slični po držanju i parametrima. Ono što vuče na stranu A700 je sustav protiv potresenosti u tijelu i razlika u cijeni se vrati već s kupnjom drugog objektiva. Možeš vrlo jeftino nabaviti Minoltine objektive i to vrlo kvalitetne. I još jedan podatak. ISO 6400 na A700 je u rangu šuma ISO 1600 na D200 što su dvije blende. I ako još dodaš stabilizaciju za koju tvrde da ide i do 4 blende (iako u praksi je 2 do 3), onda upotrebljivost dosta poraste.
Sve u svemu, obiđi dučane koji imaju te aparate na lageru i traži trgovca da probaš primiti. Ako ti financije dozvoljavaju, kupi ono tijelo koje ti najbolje leži u ruci. A onda pripaši objektiv za koji imaš novaca. S time slikaj i istražuj aparat, pa kad skupiš iskustva i novaca, znat ćeš točno koji će ti objektiv biti slijedeći.

Odgovori uz citat

Bookmarks