Bok svima
Imam doma w-lan i citao sam kako poboljsati sigusnost tog bezicnog interneta.
Naletio sam na nesto sto se zove MAC-adrese. Nije mi jasno sto je to i kako to koristiti??
Pomoc
Bok svima
Imam doma w-lan i citao sam kako poboljsati sigusnost tog bezicnog interneta.
Naletio sam na nesto sto se zove MAC-adrese. Nije mi jasno sto je to i kako to koristiti??
Pomoc
angels might have been eaten.
Laički objašnjeno, MAC adresa je jedinstvena adresa svakog mrežnog uređaja.
Znači, svaki mobitel, svaka mrežna kartica, svaki router, svaki switch, svaka bluetooth slušalica, apsolutno svaki uređaj koji ima mogućnost mrežnog povezivanja u LAN, WAN, Wifi, WIMAX, Bluetooth... u nekim slučajevima i RF ima jedinstvenu MAC adresu.
Ta adresa je stalna i nikada se ne mjenja, koristi se za identifikaciju uređaja...
administrator nad mrežom ima pristup mac adresama, i na temelju toga vidi koji uređaj radi, a koji ne. Koji je uređaj spojen itd.
Ako se npr spojiš na nečiji wireless, u logovim se memorira mac adresa, ako imaš debele veze ili ako si se zamjerio vladi ili nekom organu za sigurnost, oni te praktički mogu naći kad se spojiš na bilo koji direktni mrežni uređaj za pristup netu...
Ako govorimo o zaštiti Wlana, onda se tu spominje MAC adress filtring, odnosno ti svom routeru zadaješ uvijet da svaku osobu koja se želi spojiti prekontrolira i ako je njegova MAC adresa pohranjena u listi koja se nalazi u routeru, onda se on može spojit a ako nije, ne može se...
postoji i drugi mac filtring, odnosno ako želiš zabraniti nekima da se spajaju, onda također uisuješ njihove mac adrese i odabereš ne dopustiti za listu...
isti princip ti je kao zabrana dolazećih poziva i odlazećih poziva sa mobitela... za određene brojeve koji su u imeniku...
MAC adress filtring je izuzetno dobra zaštita ako se kombinira sa wpa zaštitom, ali ako ju planiraš staviti kao samu bez dodatne enkripcije, svatko sa malo više znanja može upasti na tvoju router u service režimu rada i očitati koje su MAC adrese spojene , a potom svoju mac adresu promjenit u adresu tvog računala i kad se ti odspojiš, on se može spojiti...
nadam se da si shvatio, jednostavnije ne ide
mene isto to zanimalo...
ja sam skuzio
![]()
to koriste ovi iz wireless udruga, lovim dosta mreza od likova iz tih udruga NEZASTICENIH wpa kodovima itd, ali se neda spojit, valjda zbog tog mac filtringa.
![]()
krompirko hvala na objasnjenju! mene isto zanimalo!
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
Hvala na odgovorima![]()
Bookmarks