Uz to jos ti treba wlan uredaj za komp ili laptop (ako ga nema). Cijena toga od 200-300kn
Dakle, imam stolni komp, a sad sam nabavio laptop. Imam dsl vezu preko modema Siemens 010. Šta mi sve treba da mogu surfat bez žica na oba kompa? Jel trebam više uređaja ili samo jedan. Bili ovo rješilo problem?
http://www.t-com.hr/privatni/interne...n_zyxel660.asp
Uz to jos ti treba wlan uredaj za komp ili laptop (ako ga nema). Cijena toga od 200-300kn
Trebat će ti ili WLAN pristupna točka ili novi WLAN router (modem?) i bežična mrežna kartica. To sve možeš odvojeno kupiti, ali onda trebaš sam konfigurirati, a možeš i od T-Coma uzet neki paket. Moj savjet ti je da zaboraviš ove pakete na ugovor od dvije godine i uzmeš si D-Link DSL-G684T u ponudi (712,5 kuna), ako ćeš kupovati kod T-Coma i neku WLAN USB karticu.
Konfiguracija ti je u osnovi jednostavna a sve ti piše u uputstvima. Trebaš jedino postavit enkripciju (što uključuje upisivanje iste lozinke na WLAN pristupnoj točki odnosno USB adapteru), a to ti je detaljno objašnjeno u uputstvima.
Ako kupuješ samo WLAN AP onda će ti modem biti zapravo router i trebaš ga tako konfigurirati ako već nisi, a ako kupuješ WLAN router onda ti je on već skonfan za rad i trebaš samo u postavkama upisati username i password koji si dobio od T-Coma (to potraži u uputstvima gdje i kako upisati). A ako uzmeš ovo od T-Coma onda je u osnovi jednostavno i to ti mogu obaviti tehničari u T-Comu.
Eto, HTH![]()
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
Ako dobro shvaćam, ovaj modem koji imam više nije potreban?
Samo ovaj zyxel nije dovoljan? Nego mi treba još i wlan ap?
Novi sam u tim wlan-vodama, dosad sam surfao žičano, pa ne kužim svu terminologiiju..
Ne...pristupna točka ili AP je uređaj koji se poveže sa (žičanim) routerom/modemom i onda imaš WLAN. Ako uzmeš ovaj Zyxel imaš tri uređaja u jednom WLAN AP, router i ADSL2+ modem. Znači da ti za spajanje na taj modem treba samo WLAN kartica koju možeš uzeti s obzirom da imaš laptop u USB ili PCMCIA varijanti. PCMCIA su ti nešto skuplje, ali praktičnije (gledano zbog veličine), a USB je isto OK jer ju možeš koristiti na kompu i na laptopu.
Dakle da rezimiramo, ako uzmeš ovog Zyxela ili onog D-Linka kojeg sam ja preporučio trebaš samo WLAN USB ili PCMCIA adapter koji ti košta 200-300 kuna.
Ovaj modem ti više nije potreban, jer ti oba uređaja (Zyxel i D-Link) imaju ugrađen modem.
Dobar je zyxel, ali ti jos trebaju kartice za komp i laptop. Zyxel ti je i modem i ap, samo ja nebih potpisivao na 24mj.
Slažem se...bolje platit punu cijenu.
Znači mrežna kartica koju već imam u kompu i naravno u laptopu nije dovoljna, nego moram uzet USB WLAN...ili PCMCIA.
Hvala na korisnim informacijama...
Ne bi ti bilo loše kupiti rabljeni wlan uređaj. Ja sam kupio rabljeni siemens se555 za 300kn i radi savršeno i sa t-comom i sad sa optimom (samo kaj više ne obavlja funkciju adsl modema jer ne podržava annex a, pa je optimin modem spojen na njega da i dalje imam wireless). Potraži malo pa možda nađeš siemensa, zyxela ili dlinka za male pare.
Za PC možeš uzeti PCI ili USB WLAN karticu, a za lap USB ili PCMCIA. Mrežna je samo ako hoćeš se žicom spajat![]()
Bookmarks